Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bons Vivants

Χένρι Χόλτερμαν: Ο ισχυρός άνδρας της Ελλάκτωρ πουλάει το πλωτό παλάτι του – To ποσό που ζητά

Χένρι Χόλτερμαν και Lars

Χένρι Χόλτερμαν και "Lars" (Πηγή: superyachtfan.com)

Ένα super yacht σωστό κομψοτέχνημα βρίσκεται προς πώληση έναντι τιμήματος 24,75 εκατ. ευρώ. Οι ιδιοκτήτες του, το ζεύγος Χένρι Χόλτερμαν και Γκέριτα Βέσελς, απέκτησαν το «Lars» πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ τώρα αναζητούν υποψήφιους αγοραστές.

Το 47 μέτρων «Lars» του ισχυρού άνδρα της Ελλάκτωρ, μέτοχο της Alpha Bank και επικεφαλής του ολλανδικού Ομίλου Reggeborgh Invest, ναυπηγήθηκε από το φημισμένο ιταλικό ναυπηγείο της San Lorenzo το 2020.

Το εσωτερικό του γιοτ επιμελήθηκε ο βραβευμένος Ιταλός Francesco Paszkowski, ένας από τους κορυφαίους και πιο καταξιωμένους σχεδιαστές πολυτελών σούπερ γιοτ παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα superyachtfan.com, το υπερ-πολυτελείας «Lars», παντρεύει την απαράμιλλη δεξιοτεχνία της San Lorenzo, με το ξεχωριστό σχεδιαστικό όραμα του Francesco Paszkowski, ενώ συνδυάζει την άνεση με την πολυτέλεια.

Εξαιρετικά έμπειρος άνθρωπος των αγορών, ο Ολλανδός Χόλτερμαν, ήδη από τις αρχές του 2023 έθεσε την τιμή πώλησης του «Lars» στα 29,9 εκατ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια, καθώς δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το τίμημα μειώθηκε κατά 2,5 εκατ. ευρώ.

Πριν από λίγες ημέρες όμως, προχώρησε σε νέα μείωση και τώρα ζητεί 24,75 εκατ. ευρώ, δηλαδή 5,15 εκατ. ευρώ λιγότερα.

Το «Lars» έχει μήκος 47 μέτρα, πλάτος 9,6 μέτρα και βύθισμα 2,55 μέτρα.

Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως και 11 επισκέπτες και 9 μέλη πληρώματος.

Είναι κατασκευασμένο από ατσάλι και αλουμίνιο, διαθέτει δύο κινητήρες Caterpillar και επιτυγχάνει τελική ταχύτητα 16 κόμβων, δηλαδή σχεδόν 30 χιλιόμετρα την ώρα.

Lars (Πηγή: superyachtfan.com)

Οι επιδόσεις του «Lars» για όσους γνωρίζουν από προδιαγραφές και υπεροχή σκαφών, θεωρούνται εκπληκτικές, καθώς έχει τη δυνατότητα για μεγάλα ταξίδια, χωρίς συχνές στάσεις ανεφοδιασμού.

Το ετήσιο λειτουργικό του κόστος αγγίζει τα 2 εκατομμύρια δολάρια.

Ποιος είναι ο Χένρι Χόλτερμαν

Ο 68χρονος μεγιστάνας Χόλτερμαν, βλέπει το όνομά του να φιγουράρει σε καθημερινή βάση σε ρεπορτάζ, δημοσιεύματα και αφιερώματα του οικονομικού -και όχι μόνον- Τύπου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ολλανδία – εκεί απ’ όπου ξεκίνησε και η μεγάλη άνοδος που τον οδήγησε στην κεφαλή του κεφαλαιακά πανίσχυρου family fund της Reggeborgh. Ενός fund με κεφάλαια πλέον δισεκατομμυρίων και ποικίλες δραστηριότητες σε διάφορες χώρες.

Ο πολυσχιδής όμιλος δραστηριοποιείται στην Ολλανδία, την Μεγάλη Βρετάνια, την Βόρεια Αμερική και την Γερμάνια.

Τίποτε όμως απ’ όλα αυτά δεν ήταν έτσι το 1991, όταν και ξεκινούσε η μεγάλη πορεία προς την κορυφή.

O Χένρυ Χόλτερμαν

Από ένα νοικιασμένο κτήριο με έπιπλα από δεύτερο χέρι στη Nijverheidsstraat του Rijssen. Τότε ήταν μόνο ο Χένρι Χόλτερμαν, η μετέπειτα σύζυγός του, Χερίτα, και ένας λογιστής.

Τότε που, όπως γράφει η ολλανδική εφημερίδα Tubantia, μνημονεύοντας τον ίδιο τον Χόλτερμαν, όταν ο γείτονας έβαζε πλυντήριο, εκείνοι δεν μπορούσαν να μιλήσουν στο τηλέφωνο λόγω του θορύβου…

Το εσωτερικό του Lars (Πηγή: superyachtfan.com)

Η σύζυγός του Χερίτα, είναι κόρη του πανίσχυρου ιδρυτή της κατασκευαστικής Volkerwessels.

Ζει στην Κέρκυρα και αγοράζει τράπεζες, ακίνητα και ξενοδοχεία

To family office της οικογένειας, Reggeborgh, ξεκίνησε την επενδυτική του απόβαση στην Ελλάδα στις αρχές του 2018.

Οι τοποθετήσεις του στον όμιλο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ απέφεραν υπεραξίες 200 εκατ. ευρώ.

Το αρχοντικό Antico Rosso στην Κέρκυρα

Δίνοντας λαβή για τη συνέχεια, καθώς επένδυσε στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Έπειτα από σχεδόν 27 μήνες ταραγμένης παρουσίας στον κατασκευαστικό Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με τα 2,8 δισ. ενεργητικό, ο Χένρι Χόλτερμαν χάραξε απρόσκοπτα τη νέα επιχειρηματική στρατηγική.

Το εσωτερικό του Lars (Πηγή: superyachtfan.com)

Μαζί με τη σύζυγό του, ο Χόλτερμαν κατοικεί στο Rosso Antico στην Κέρκυρα, ένα εκπληκτικής ομορφιάς κτήμα με ένα υπέροχο κτίριο να δεσπόζει στο κέντρο του.

Πουλήθηκε για 8 εκατ. ευρώ το 2020.

Πέραν τούτων ο Χένρι Χόλτερμαν κινείται και στο τομέα των τουριστικών ακινήτων.

Το εσωτερικό του Lars (Πηγή: superyachtfan.com)

Είναι κάτοχος του 75% του ιστορικού ξενοδοχείου Corfu Palace στην Κέρκυρα, νησί που ό ίδιος και η οικογένειά του υπεραγαπούν.

Έχουν αναπτύξει επίσης μια έντονα κοινωφελή δράση.

Η ιδιαίτερη αγάπη του για το νησί των Φαιάκων εκφράζεται με πλήθος δωρεών καθώς ο Ολλανδός προχώρησε στη δωρεά ενός υπερσύγχρονου σκάφους Ελληνικής κατασκευής της “VIKING NORSAFE” στο Λιμενικό Κερκύρας.

Το εσωτερικό του Lars (Πηγή: superyachtfan.com)

Επίσης, ο Χόλτερμαν μαζί με τη σύζυγό του, στηρίζει με παροχή εξοπλισμού το Κέντρο ΑΜΕΑ «Η Μέλισσα» και το ΕΚΑΒ Κέρκυρας.

Το εσωτερικό του Lars (Πηγή: superyachtfan.com)

Επί της ουσίας ο Χόλτερμαν είναι σαν φυσικό πρόσωπο ο ισχυρότερος επενδυτής στην Ελλάδα, που έχει ξένη και ελληνική  υπηκοότητα.

Είναι επίσης μέτοχος με ποσοστό 6,5% στην Alpha Bank.

Διαβάστε επίσης: 

Big deal Alpha-Unicredit: Τι θα κάνει η Reggeborgh που κατέχει το 9,1% των μετοχών της Alpha

Χένρι Χόλτερμαν: Υπεραξίες 73 εκατ. ευρώ από το 6,5% που κατέχει στην Alpha Bank – Τι θα κάνει με το 9% του ΤΧΣ

Χένρι Χόλτερμαν: Από το μηδέν στα 9 μηδενικά – Πώς η Reggeborgh έγινε ένας κολοσσός δισεκατομμυρίων