ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Πρόσωπο που συγκεντρώνει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας με τις κινήσεις του στην επενδυτική σκακιέρα, ο Χένρι Χόλτερμαν βλέπει το όνομά του να φιγουράρει σε καθημερινή βάση σε ρεπορτάζ, δημοσιεύματα και αφιερώματα του οικονομικού -και όχι μόνον- Τύπου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ολλανδία – εκεί απ’ όπου ξεκίνησε και η μεγάλη άνοδος που τον οδήγησε στην κεφαλή του κεφαλαιακά πανίσχυρου family fund της Reggeborgh. Ενός fund με κεφάλαια πλέον δισεκατομμυρίων και ποικίλες δραστηριότητες σε διάφορες χώρες.
Τίποτε, όμως, απ’ όλα αυτά δεν ήταν έτσι το 1991, όταν και ξεκινούσε η μεγάλη πορεία προς την κορυφή. Από ένα νοικιασμένο κτήριο με έπιπλα από δεύτερο χέρι στη Nijverheidsstraat του Rijssen. Τότε ήταν μόνο ο Χένρι Χόλτερμαν, η μετέπειτα σύζυγός του, Χερίτα, και ένας λογιστής. Τότε που, όπως γράφει η ολλανδική εφημερίδα Tubantia, μνημονεύοντας τον ίδιο τον Χόλτερμαν, όταν ο γείτονας έβαζε πλυντήριο, εκείνοι δεν μπορούσαν να μιλήσουν στο τηλέφωνο λόγω του θορύβου…
Ένα success story…
Η επιτυχία ξεκίνησε μετά τη συγχώνευση της κατασκευαστικής εταιρείας Wessels με την IBB Kondor το 1989. Ο Ντικ Βέσελς (Dik Wessels), πεθερός του Χένρι Χόλτερμαν, έμεινε με 43 εκατομμύρια φιορίνια και ήθελε να επανεπενδύσει. Τους τόκους, αν μη τι άλλο.
«Μου επετράπη να χρησιμοποιήσω τους τόκους για τις πρώτες επενδύσεις», αναπολεί ο 67χρονος σήμερα Χένρι Χόλτερμαν. «Ήταν ακόμα αρκετά καλά τότε, περίπου 8% αν θυμάμαι καλά. Θα μπορούσαμε λοιπόν να κάνουμε κάτι με αυτούς», προσθέτει.
Οι μνήμες από τις πρώτες επενδύσεις είναι ακόμη νωπές στο μυαλό του Χόλτερμαν: τα εργοστάσια μηχανολογικού εξοπλισμού NON στο Almelo και στο Leushuis -που αργότερα έγιναν Norit- και το Jonge Poerink (μεταφορικοί ιμάντες) στο Borne. «Καταφέραμε να επανεπενδύσουμε τα μερίσματα που πήραμε και τα κέρδη από τις πρώτες μας συμμετοχές σε νέες εταιρείες», λέει ο Χόλτερμαν.
Η μεγάλη «ανακάλυψη» ήρθε όμως το 2000, με τη World Online. Ο Χένρι Χόλτερμαν κατάφερε να πείσει τον πεθερό του ότι θα ήταν έξυπνο να επενδύσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια φιορίνια στον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου της ολλανδέζας επιχειρηματία Νίνα Μπρινκ. Ο Βέσελς, ο οποίος δεν απέκτησε ποτέ υπολογιστή κατά τη διάρκεια της ζωής του και δεν έστειλε ποτέ του κανένα e-mail, δεν πείστηκε εύκολα. «Πουλήσαμε το 50% του μεριδίου μας στην IPO. Αυτό απέδωσε ένα δισεκατομμύριο φιορίνια», θυμάται ο Χόλτερμαν.
Το δακτυλογραφημένο αντίγραφο κίνησης με τα 9 μηδενικά
Τότε προέκυψε ένα πρακτικό πρόβλημα.
«Ο Ντικ ήθελε αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού, αλλά τα τραπεζικά αντίγραφα της ABN Amro δεν χωρούσαν ποσά με εννέα μηδενικά. Επειδή ο Ντικ επέμενε, πήρε τελικά ένα δακτυλογραφημένο αντίγραφο. Αν θυμάμαι καλά, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ABN Amro, Γιαν Καλφ, το παρέδωσε προσωπικά στο Rijssen εκείνη την εποχή».
Η ραγδαία ανάπτυξη
Ακολούθησαν δύο ακόμη εύστοχες κινήσεις: η πώληση της Reggefiber στην KPN -η Reggeborgh ήταν πρωτοπόρος στη μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση οπτικών ινών το 2005- και η διαγραφή και η επανεισαγωγή στο χρηματιστήριο του κατασκευαστικού ομίλου VolkerWessels τρεις φορές.
Το σύνολο του ισολογισμού της Reggeborgh Invest ανήλθε πέρυσι σε 2,1 δισ. ευρώ, αλλά το ποσό αυτό περιλαμβάνει μόνο τις ολλανδικές συμμετοχές και όχι άλλα επενδυτικά κεφάλαια, όπως αυτά που έχει αναπτύξει στο Ηνωμένο Βασίλειο (Larchpoint Capital) και σε ακίνητα (DW Property). Αυτό το τελευταίο fund περιλαμβάνει σπίτια και γραφεία αξίας λίγο κάτω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 80% αυτών είναι επενδύσεις σε οικιστικά ακίνητα.
Η DW Property δραστηριοποιείται κυρίως στη Γερμανία και στην Ολλανδία. Οι επενδύσεις σε ακίνητα στη Γερμανία ξεκίνησαν μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου στη γερμανική πρωτεύουσα. Από το 2008, ο βραχίονας των ακινήτων της Reggeborgh στη Γερμανία θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην ανάπτυξη νέων οικιστικών ακινήτων και δεν θα αγοράζει υπάρχοντα ακίνητα. Από το 2013 η DW Property επενδύει επίσης στην Ολλανδία. Την εποχή εκείνη, ελάχιστοι επενδυτές δραστηριοποιούνταν στην αγορά κατοικίας. Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε από το εργοστάσιο της VolkerWessels το πρώτο πλήρως προκατασκευασμένο σπίτι MorgenWonen.
Η αλλαγή επενδυτικής πολιτικής
Η εποχή που η Reggeborgh επένδυε σε μεμονωμένες εταιρείες έχει τελειώσει, λέει ο Χόλτερμαν.
«Προτιμούμε να μην έχουμε πλέον καμία διοικητική ευθύνη με τις συμμετοχές μας. Αυτή η ευθύνη ανήκει πλέον στα τμήματά μας. Επίσης, δεν έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό μέσα στην εταιρεία για να μπορέσουμε να αναλάβουμε αυτήν την ευθύνη. Δουλεύουμε εδώ στο Rijssen με περίπου τριάντα άτομα στο γραφείο. Αν θέλαμε να μετράμε οι ίδιοι το σφυγμό ακόμη περισσότερων συμμετοχών, θα έπρεπε να προσλάβουμε δεκάδες διαχειριστές κεφαλαίων και δεν θέλουμε να το κάνουμε», λέει.
Σύμφωνα με τον Χόλτερμαν, η επιλογή ήταν να επενδύσουν «όσο το δυνατόν ευρύτερα και διαφορετικά» προκειμένου να υπάρχει η μέγιστη δυνατή διασπορά κινδύνου.
«Η Reggeborgh χωρίζεται σε πέντε τμήματα, το καθένα με το δικό του πεδίο ευθύνης».
Η Reggeborgh λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέει ο Χόλτερμαν. Εκεί, η Larchpoint Capital διαχειρίζεται κεφάλαια άνω του ενός δισεκατομμυρίου της οικογένειας του Rijssen. Η Larchpoint έχει επίσης συμμετοχή στο CVC Capital, συμμέτοχο στη VolkerWessels για αρκετά χρόνια στο παρελθόν. Το CVC, με τη σειρά του, επενδύει σε 120 μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως.
«Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε διασπορά του κινδύνου, τόσο γεωγραφικά όσο και νομισματικά», λέει ο Χόλτερμαν.
«Δεν υπάρχουν πλέον διασυνδέσεις μεταξύ των μεγαλύτερων επενδύσεών μας. Με αυτόν τον τρόπο, τα μεγάλα προβλήματα σε έναν βραχίονα δεν μπορούν ποτέ να έχουν τεράστιες συνέπειες για τα άλλα τμήματα», εξηγεί.
Η αλλαγή πορείας δεν ήταν άσχετη με τον θάνατο του Ντικ Βέσελς το 2017, παραδέχεται.
«Ο Ντικ κι εγώ ήμασταν πολύ διαφορετικές προσωπικότητες. Ο Ντικ ήταν επιχειρηματίας και έβλεπε ευκαιρίες, εγώ νιώθω περισσότερο επενδυτής παρά επιχειρηματίας», λέει.
Εκτός από τις κατασκευές, τις υποδομές και τα ακίνητα, οι τομείς στους οποίους επενδύει η Reggeborgh διακρίνονται χονδρικά σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, πράσινη ενέργεια (συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου), χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ιατρική έρευνα, ιατρική περίθαλψη και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Για παράδειγμα, η Reggeborgh έχει πλειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο Tesorion στο Leusden.
Διάφορες συμμετοχές
Η One-Dyas είναι η μεγαλύτερη μη εισηγμένη εταιρεία ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ολλανδία και παράγει 30.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.
Η Tree Energy Solutions (TES) του ολλανδού εκατομμυριούχου Marcel van Poecke της AtlasInvest προσθέτει έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου (LNG) στο Wilhelmshaven της Γερμανίας, σε μια μονάδα υδρογόνου που βρίσκεται ήδη υπό ανάπτυξη. Το συνολικό έργο απαιτεί επένδυση 5 δισ. ευρώ.
Στον τομέα του υδρογόνου, σύμφωνα με τον Χόλτερμαν, βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη διάφορα πρότζεκτ, στο εργοστάσιο αποτέφρωσης απορριμμάτων EVI στο Coevorden, που ανήκει στην Reggeborgh, και στην εταιρεία επεξεργασίας απορριμμάτων Suez.
Η Reggeborgh έχει ποσοστό σχεδόν 50% στην Gullimex (θερμόμετρα τροφίμων) και 79% στην Prescan, ένα κέντρο διαγνωστικής έρευνας.
Τα ιατρικά ερευνητικά προγράμματα που υποστηρίζει η Reggeborgh -όχι για οικονομικό όφελος- «τρέχουν» από την Reggeborgh Medical και το Ίδρυμα Reggeborgh, με τη συμμετοχή των δύο κορών του Ντικ Βέσελς, της Ίνγκε και της Χερίτα. Η δράση τους περιλαμβάνει δωρεές για τη χρηματοδότηση ερευνών για τον καρκίνο στο νοσοκομείο Antoni van Leeuwenhoek, για τη νόσο του Huntington, το Νοσοκομείο Παίδων Koning Máxima (θεραπεία ασθενών με καρκίνο) και το Ολλανδικό Ίδρυμα Εγκαυμάτων.
Επίσης, το Ταμείο Καινοτομίας Πρωτοπόροι στη Φροντίδα Υγείας (PIHC) χρηματοδοτεί με 600.000 ευρώ κάθε χρόνο ερευνητικά πρότζεκτ στην περιοχή. Το University of Twente, το Saxion University of Applied Sciences, το Medisch Spectrum Twente, το Hospital Group Twente και το Deventer Hospital χρησιμοποιούν τα χρήματα για ιατρικές-τεχνολογικές έρευνες. Και, σύντομα, ως Reggeborgh, όπως λέει ο Χόλτερμαν, θα συνεργαστούν με δύο από αυτά τα ιδρύματα για να κρατήσουν ή να προσελκύσουν κορυφαία ιατρικά ταλέντα στην περιοχή. Κάτι που, όπως λέει, θα έπρεπε να γίνεται πιο συχνά.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα