ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Mε στόχο ” μια υγιή απελευθέρωση της ενέργειας, όπως έχει γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι με τα δικά μας περίεργα σχήματα, αυτά που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, σαν τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, που οδήγησαν τη ΔΕΗ εδώ που την οδήγησαν”, το υπουργείο Ενέργειας σχεδιάζει την μετά-ΝΟΜΕ εποχή, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας στη σημερινή του συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Real.
Όπως εξήγησε οι εναλλακτικοί πάροχοι αποφασίζουν μόνοι τους την πολιτική τους, με βάση το κόστος τους. “Μέχρι τώρα είχαν χαμηλότερο κόστος λόγω του ότι η ΔΕΗ τους έδινε ρεύμα κάτω του δικού της κόστους. Αυτό συνέβαινε με τις δημοπρασίες των ΝΟΜΕ. Εμείς την τελευταία δημοπρασία ΝΟΜΕ, που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, δεν θα την κάνουμε και θα σταματήσουμε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, γιατί θέλουμε να υπάρχει ανταγωνισμός επί ίσοις όροις. Και βεβαίως στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στη «μετά-ΝΟΜΕ» εποχή, με μια υγιή απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας, όπου θέλουμε να υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί πάροχοι, και η ΔΕΗ και οι ανταγωνιστές της και οι καλύτερες δυνατές τιμές για τους καταναλωτές.”
Επίσης μιλώντας για τη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς σημείωσε ότι θα συνεννοηθεί με τη ΡΑΕ για να τελειώσει και το φαινόμενο του «ενεργειακού τουρισμού», επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του mononews. Όπως εξήγησε “Σήμερα μπορεί κάποιος να φεσώνει τη ΔΕΗ και μετά πηγαίνει και φεσώνει έναν εναλλακτικό πάροχο και μετά πηγαίνει στον επόμενο κλπ. Αυτό πρέπει να τελειώσει όπως τελείωσε και στην τηλεφωνία. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας που να είναι αντίθετος και θα το κάνουμε”.
Πρώτα διαρθρωτικά μέτρα και μετά η ΔΕΗ θα βρει την περπατησιά της
Μιλώντας για το πρόβλημα της ΔΕΗ και τα διαρθρωτικά μέτρα, σημείωσε: “Το βασικό είναι η ΔΕΗ να ξεπεράσει τον κάβο της 24ης Σεπτεμβρίου και μετά έχουμε άλλον έναν κάβο, στις 31 Οκτωβρίου, έχουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για την αγορά ενέργειας ευρύτερα. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτά που έχουμε παρουσιάσει είναι σοβαρά, είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική που εκσυγχρονίζει συνολικά το τοπίο της ενέργειας στη χώρα και πιστεύουμε ότι βάζουμε τις βάσεις με τα μέτρα ρευστότητας να σταθεί στα πόδια της η ΔΕΗ και με τα διαρθρωτικά μέτρα, δηλαδή τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, τη σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, το άνοιγμα στη ΔΕΗ μέσω συνεργασιών στις ΑΠΕ, έναν νόμο που θα φέρουμε που θα δημιουργήσει συνθήκες ευελιξίας στη ΔΕΗ για την ταχύτητα συνάψεως των συμβάσεων, των προσλήψεων κλπ. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε η ΔΕΗ να προχωρήσει στο μέλλον με μια σειρά από παραμέτρους. Γιατί δεν υπάρχει μια απάντηση για το πρόβλημα της ΔΕΗ. Μου λένε διάφοροι «Γιατί δεν την ιδιωτικοποιείς τη ΔΕΗ;
Ποιος όμως θα την πάρει; Δεν υπάρχει αγοραστής. Ή μου λέει άλλος, πιο μετριοπαθής: «Γιατί δεν κάνεις το σχέδιο Σαμαρά για «μικρή ΔΕΗ»; Γιατί κάηκε το σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Γιατί τότε η ΔΕΗ είχε κέρδη 90 εκατ. ενώ τώρα έχει ζημίες 900 εκατ. Ποιος θα έρθει να πάρει το ένα τρίτο της ΔΕΗ και να πάρει στην πλάτη του 300 εκατ. των ζημιών και το ένα τρίτο των δανείων της ΔΕΗ; Προσπαθούμε, λοιπόν, σε συνεργασία με όλους τους ανθρώπους και τους συμβούλους και τους ειδικούς στα θέματα της ενέργειας να βρούμε ένα μοντέλο. Πιστεύω ότι το έχουμε βρει, το έχουμε παρουσιάσει, πιστεύω ότι θα περάσουμε και τα δυο τεστ που σας είπα, της 24ης Σεπτεμβρίου και της 31ης Οκτωβρίου και η ΔΕΗ θα βρει την περπατησιά της.»
Για τις οφειλές του Δημοσίου και των Δήμων
Μιλώντας για τα χρέη προς τη ΔΕΗ που έχουν οι Δήμοι και το Δημόσιο, σημείωσε: “Το Δημόσιο δεν οφείλει τόσα πολλά. Και η Νέα Δημοκρατία, έχει ρυθμίσει τις οφειλές της προς τη ΔΕΗ και έχει ακόμα δύο δόσεις να πληρώσει, των 6.000 ευρώ η καθεμία, μία το Σεπτέμβριο, μία τον Οκτώβριο και κλείνει. Ούτε το Δημόσιο οφείλει πάρα πολλά, βασικά οφείλουν οι Περιφέρειες μέσω των λεγόμενων ΤΟΕΒ και οι Δήμοι μέσω των λεγόμενων ΔΕΥΑ που είναι για την άρδευση και την ύδρευση. Και εκεί είμαστε σε επαφή και με την ΚΕΔΕ και με την ΕΝΠΕ, την αντίστοιχη Ομοσπονδία των Περιφερειών, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα το ταχύτερο δυνατόν. Θέλω να πω όμως ότι τα μισά από τα οφειλόμενα στη ΔΕΗ τα χρωστούν 60.000 άνθρωποι ή φορείς και εκεί θα δοθεί η έμφαση. Το τελευταίο δίμηνα δόθηκαν εντολές για 30.000 αποκοπές ρεύματος.