ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ενέργειας κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο protothema, σημειώνοντας ότι «η ΛΑΡΚΟ είναι ΔΕΗ στο τετράγωνα και στον κύβο από πλευράς προβλημάτων».
Όπως είπε, «η ΛΑΡΚΟ χρωστά 300 εκατομμύρια στη ΔΕΗ και (η ΔΕΗ) δεν υπάρχει περίπτωση να τα πάρει…»
Η δήλωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των προβληματισμών για την αντιμετώπιση του γόρδιου δεσμού της ΛΑΡΚΟ, που το υπουργείο είναι αποφασισμένο να λύσει και από ότι φαίνεται προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της διαγραφής χρεών.
Όπως ξεκαθάρισε κάποια από τα οφειλόμενα στη ΔΕΗ, η εταιρεία δεν είναι δυνατό να τα πάρει πίσω, «γιατί είναι ορισμένοι που είναι μπατιρημένες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει».
Όμως από την άλλη τα μισά από αυτά που της χρωστάνε, της τα χρωστάνε 60.000 άνθρωποι, «μεγάλα ψάρια», όπως συγκεκριμένα παραδείγματα που έχουν έρθει στην επιφάνεια και το καινούριο management της επιχείρησης με ταχύτητα και αποφασιστικότητα, θα ασχοληθεί με το ζήτημα.
Τα δύο ορόσημα για τη ΔΕΗ και τα μέτρα
Τα μέτρα που έχει προτείνει η κυβέρνηση για τη ΔΕΗ σκοπεύουν να αλλάξουν την εικόνα της εταιρεία άμεσα ώστε να είναι το Φθινόπωρο ήδη σε καλύτερο σημείο. Όπως είπε ο υπουργός «έχουμε δύο κρίσιμα ορόσημα, στις 24 Σεπτεμβρίου και στις 31 Οκτωβρίου. Στις 24 Σεπτεμβρίου είναι η έκδοση της νέας έκθεσης της Ernst & Young που έχει τοποθετηθεί από την ίδια την επιχείρηση επί ΣΥΡΙΖΑ ως ορκωτός ελεγκτής, με βάση τη νομοθεσία περί εισηγμένων εταιρειών. Η Ernst & Young, στην έκθεσή της εδώ και μερικούς μήνες, είπε ότι υπάρχει ορατό πρόβλημα βιωσιμότητος της επιχείρησης. Πράγμα το οποίο λέγεται για πρώτη φορά. Και αυτό επιδιώκουμε να αποφύγουμε τώρα. Και για αυτό ανακοινώσαμε μια σειρά από πρωτοβουλίες, ακόμα και από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες πρωτίστως κατευθύνονται προς την κατεύθυνση της ρευστότητας της επιχείρησης. Και προχωρούμε με το βλέμμα στην 24η Σεπτεμβρίου.
Το δεύτερο ορόσημο είναι η 31η Οκτωβρίου, οπότε, θεωρητικά, θα έχει λήξει η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αγορά ενέργειας στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου και του προβλήματος της ΔΕΗ σε αυτή τη διαπραγμάτευση -ξέρετε, το μνημόνιο έφυγε, αλλά είναι πάντα εδώ- και εκεί πρέπει να συζητήσουμε μία σειρά από μέτρα.
Όπως εξήγησε «έχουμε μιλήσει ανοιχτά για κάποια μέτρα που θα εκσυγχρονίσουν την επιχείρηση, όπως είναι η σταδιακή απόσυρση, παραδείγματος χάριν, λιγνιτικών μονάδων, εθελούσιες έξοδοι που θα συνοδεύσουν αυτό το μέτρο για τον περιορισμό του κόστους της επιχείρησης. Έχουμε μιλήσει για τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, για ενίσχυση του μεριδίου της ΔΕΗ στις ΑΠΕ. Και, εν πάση περιπτώσει, για άλλα διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα δώσουν μια πνοή στην επιχείρηση».
Η προκλητική στάση της Τουρκίας υπονομεύει στο τέλος και την ίδια την Τουρκία
Αναφερόμενος στην 1η ενεργειακή διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας, σημείωσε: «Ο πολύς ο κόσμος με θεωρεί “υπουργό ΔΕΗ”, αλλά αυτή την περίοδο έχω ταξιδέψει ήδη δύο φορές: μια φορά στο Κάιρο και μια φορά στη Λευκωσία.
Τώρα ήρθαν οι συνάδελφοι μου από το Ισραήλ και την Κύπρο εδώ μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για τα ενεργειακά θέματα, τον κ. Φάνον, σε αυτήν την τετραμερή διάσκεψη, η οποία νομίζω και μόνη η σύγκλιση της στέλνει στην ευρύτερη περιοχή, ένα μήνυμα νομιμότητας, σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και συνεργασίας για την υπέρβαση των προβλημάτων αλλά και απτής συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες που συμμετείχαν.
Ένα από τα έργα που συζητήσαμε ανοικτά είναι ο αγωγός φυσικού αερίου που σχεδιάζεται, ο East Med όπως λέγεται, ο οποίος θα συνδέσει –όταν γίνει πράξη– το Ισραήλ με την Κύπρο, την Ελλάδα και την ηπειρωτική Ευρώπη, προκειμένου να υπάρξει και μια διαφορετική όδευση φυσικού αερίου προς την ήπειρό μας, πράγμα που νομίζω θα ισχυροποιήσει και γεωστρατηγικά την Ελλάδα».
Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε «Εμείς δεν κάνουμε αυτές τις συναντήσεις για να στραφούμε εναντίον οποιασδήποτε χώρας. Εμείς νομίζουμε ότι η προκλητική στάση της Τουρκίας υπονομεύει στο τέλος και την ίδια την Τουρκία. Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να υποστηρίξουμε τα δικά μας δίκαια και συμφέροντα. Και χαιρόμαστε που έχουμε μια τόσο στενή συνεργασία και με τις χώρες που προανέφερα. Η συνεργασία με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, με την Αίγυπτο και την Κύπρο είναι μια συνεργασία γεωστρατηγικής αξίας και προστιθέμενης αξίας».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τραμπ: Δηλώνει ότι θα επιδιώξει σθεναρά την επιβολή της θανατικής ποινής σε «βιαστές, δολοφόνους και κτήνη»
- Κύπρος: Θα λάβουμε κάθε διαθέσιμο μέτρο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε περίπτωση παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου από μια συμφωνία Τουρκίας-Συρίας
- Υπ. Υγείας: Ξεκινά η νέα καμπάνια του Εθνικού Προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για την ευαισθητοποίηση του κοινού
- ΗΠΑ: Σε πάνω από 300 καταστήματα επεκτείνεται η απεργία των εργαζόμενων στα Starbucks