Αγώνα δρόμου πρέπει να κάνουν ΕΥΔΑΠ και Υπουργείο Ενέργειας για να γίνουν εγκαίρως τα νέα έργα που απαιτούνται για να ενισχυθεί το υδροδοτικό σύστημα ώστε αν συνεχιστεί η λειψυδρία, να μη μείνει η Αθήνα χωρίς νερό σε 2 χρόνια.

«Πάμε σε πορτοκαλί συναγερμό» είπε χθες στη συνέντευξη τύπου της εταιρείας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρης Σαχίνης. «Δεν είμαστε ακόμη σε κόκκινο συναγερμό, κάνουμε τις ενέργειές μας όπως θα δείτε, αλλά θέλουμε ο κόσμο να συνειδητοποιήσει που βρισκόμαστε και να σκέφτεται ανάλογα.»

1

Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξοικονομήσουμε νερό, σημείωσε ο κ. Σαχίνης, εξηγώντας ότι στο επενδυτικό πρόγραμμα εντάσσονται και 400 εκ. επενδύσεις για τη μείωση των διαρροών, αλλά, όπως είπε, και ο κόσμος πρέπει να αλλάξει τις συνήθειές του.

Η εταιρεία προγραμματίζει επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ για έργα στο δίκτυο ύδρευσης, έργα αποχέτευσης και τα μεγάλα έργα στην Ανατολική Αττική χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά οι επενδύσεις που απαιτούνται για να προστεθεί στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ νερό από τα Κρεμαστά.

Τα Κρεμαστά θα προχωρήσουν: Επενδύσεις 500 εκ.

Η λύση για την αντιμετώπιση του κινδύνου λειψυδρίας στην Αθήνα, είναι η εξασφάλιση νερού από τα Κρεμαστά, επιλογή που ήδη έχει προκριθεί ως η βέλτιστη, σημείωσε ο κ. Σαχίνης τονίζοντας ότι τα Κρεμαστά θα προχωρήσουν.

Όπως είπε, πρόκειται για μια επένδυση 500 εκ. για τις δύο πρώτες φάσεις του έργου, που έχει στόχο να ενταχθεί στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ το παραπάνω νερό από τους δύο ποταμούς που καταλήγουν στα Κρεμαστά ενώ η τρίτη φάση του έργο θα στοχεύει στο νερό από τη λίμνη στα Κρεμαστά.

Προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η ωρίμανση του έργου, αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα διευκολύνει ώστε να επιταχυνθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να φτάσουμε στην προκήρυξη του έργου μέσα στο 2025.

Για την υλοποίησή του χρειάζονται δύο χρόνια αλλά ο κίνδυνος είναι να προκύψουν καθυστερήσεις, και να μην προλάβουμε να ολοκληρωθεί όταν θα χρειαστεί η Αθήνα νερό. Όπως έδειξε ο κ. Σαχίνης, αν η λειψυδρία συνεχιστεί τα σημερινά αποθέματα επαρκούν για δύο χρόνια.

Τα εναλλακτικά σχέδια

Το έργο στα Κρεμαστά μπορεί να δώσει στην Αθήνα νερό για 50 χρόνια με το χαμηλότερο κόστος όμως, το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να καθυστερήσει η ολοκλήρωσή του.

Γι’ αυτό η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και το υπουργείο Ενέργειας, προετοιμάζουν και εναλλακτικά σχέδια, όπως οι αφαλατώσεις υφάλμυρου νερού ή η μεταφορά νερού με τάνκερ από τις εκβολές του Αχελώου στα Άσπρα Σπίτια, όπου θα γίνουν εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ.

«Παράλληλα με τα Κρεμαστά, σχεδιάζουμε τις αφαλατώσεις, από υφάλμυρο νερό που είναι οικονομικότερες κατά 30% από τις αφαλατώσεις θαλασσινού νερού», σημείωσε ο κ. Σαχίνης, αναφέροντας τις περιοχές Άσπρα Σπίτια, Ιτέα, Θίσβη Το κόστος στις αφαλατώσεις, σημείωσε είναι υψηλό, από 0,85-1,15 ευρώ το κυβικό, σε σχέση με το νερό από τα Κρεμαστά, που μπορούν να παρέχουν νερό στα 15 σεντσ το κυβικό.

Λύση για 50 χρόνια

«Το έργο των Κρεμαστών μπορεί να αντιμετωπίσει οριστικά τις ανάγκες ύδρευσης της Αττικής με υψηλής ποιότητας νερό,για τα επόμενα 50 χρόνια», σημείωσε ο κ. Σαχίνης.

Το έργο θα αναπτυχθεί βαθμιδωτά με σύντομη απόδοση των πρώτων ποσοτήτων ενίσχυσης του υδραγωγείου Ευήνου, ενώ η ενίσχυση με απορροές του Κρικελιώτη και του Καρπενησιώτη γίνεται με βαρύτητα και επομένως δεν χρειάζεται ενέργεια κάτι που μειώνει το κόστος του.

Η δαπάνη κατασκευής είναι σχετικά μικρή όπως και η περιβαλλοντική επιβάρυνση και δίνει τη δυνατότητα για άμεση κατασκευή αντλησιοταμιευτικού έργου στο ανατολικό αντέρεισμα του ταμιευτήρα Κρεμαστών (~50 MW).

Η επίδραση του έργου στη διακύμανση της στάθμης του ταμιευτήρα Κρεμαστών, λόγω της πολύ μεγάλης χωρητικότητάς του, θα είναι μικρή και αποτελεί τη φθηνότερη λύση σε σχέση με άλλες εναλλακτικές.

Ο κ. Σαχίνης τόνισε ότι η λύση αυτή έχει χαμηλό λειτουργικό κόστος σε σχέση με την αφαλάτωση, καθώς το νερό έρχεται με βαρύτητα και δεν έχει ενεργειακό κόστος.

Εν αναμονή των αποφάσεων για τα τιμολόγια νερού

Η χρηματοδότηση των μεγάλων επενδύσεων της εταιρείας γίνεται κατά ένα μέρος, από ευρωπαϊκά προγράμματα που εξασφαλίζουν στην ΕΥΔΑΠ το 1 από τα 2,5 δισ. που χρειάζεται για τα επόμενα 10 χρόνια.

Η διοίκηση της εταιρείας είναι σε επαφές με την EBRD και αναζητά χρηματοδοτήσεις και από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, για να καλύψει όσο μπορεί μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της από δανεισμό και επιχορηγήσεις. Ωστόσο, αναμένεται ότι θα χρειαστεί ένα μέρος των κεφαλαίων να καλυφθούν από αυξήσεις των τιμολογίων.

Τις τελικές αποφάσεις για το ύψος των αυξήσεων, θα λάβει η Ρυθμιστική Αρχή, αξιολογώντας τους σχεδιασμούς και τις προτάσεις της ΕΥΔΑΠ.

«Ο ρυθμιστής θα λάβει αποφάσεις, βάσει του ρυθμιστικού πλαισίου το οποίο πλέον έχει θεσπιστεί με ΚΥΑ από τις 27 Σεπτεμβρίου, για το ποια κόστη θα αναγνωρίσει ότι πρέπει να μετακυληθούν στους καταναλωτές» είπε χθες ο κ. Σαχίνης.

Διαβάστε επίσης:

Χάρης Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Αύξηση στους λογαριασμούς του νερού όσο ένας καφές το μήνα – Επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ

Δημήτρης Λιανός (Δήμαρχος Νάξου): Με ποια έργα θα αντιμετωπίσουμε τη λειψυδρία- Τι θα κάνουμε αν δεν βρέξει

ΟΗΕ: 300 δισ. ευρώ το κόστος από την ξηρασία – Ανάγκη πράσινων επενδύσεων