• Business

    Χαρά Νικολοπούλου (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού): Ο έλεγχος είναι πλέον κομμάτι της ολοκλήρωσης μιας συναλλαγής M&A.

    Χαρά Νικολοπούλου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού - Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Χαρά Νικολοπούλου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού – Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Στον σύνθετο ρόλο του ρυθμιστικού πλαισίου και των εποπτικών αρχών αναφέρθηκαν οι ομιλητές άλλης μιας ενδιαφέρουσας θεματικής στο «Mergers & Acquisitions Summit» που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο σύμμαχος που καθοδηγεί την ανάπτυξη ή εχθρός που εμποδίζει την πρόοδο;

    Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος της Καθημερινής Ευγενία Τζώρτζη, συμμετείχαν η Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας & Υδάτων, η Χαρά Νικολοπούλου, Αντιπρόεδρος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, ο Ηλίας Κοϊμτζόγλου, Managing Partner της KBVL Law Firm και Μέλος του Deloitte Legal Network, καθώς και ο Αναστάσιος Τομτσής, Partner στην Clifford Chance LLP.

    Η κ. Λαζαράκου μίλησε για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χρειάζεται να εμπλακεί στο πεδίο του Μ&Α. Επισήμανε ότι στις ανακοινώσεις των εμπλεκόμενων μερών απαιτούνται διαφάνεια, ενημέρωση για τα διαφορετικά στάδια της διαδικασίας και συντονισμός. Έδωσε τρεις συμβουλές στους εμπλεκόμενους σε ένα M&A deal: να υπάρχει καλός σχεδιασμός για να είναι πιο εύκολη η διαδικασία, ευελιξία όταν προκύπτει κάποια αντίρρηση από τον επόπτη και, τέλος, σεβασμός στον μέτοχο. Έδωσε, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των μικρομετόχων.

    Ο κ. Δαγούμας αναφέρθηκε στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τονίζοντας ότι ο τομέας των ΑΠΕ έχει συγκεντρώσει την πιο έντονη δραστηριότητα συγχωνεύσεων. «Ο ανταγωνισμός στη χονδρεμπορική ωθεί τις επενδύσεις και στους άλλους κλάδους», σημείωσε. Υπάρχει μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων και σημαντική μείωση στις τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επισήμανε.

    Η κ. Νικολοπούλου μίλησε για το χρονικό πλαίσιο ενός Μ&Α deal, που είναι μια μακρά περίοδος, από 3 έως 12 μήνες, με τις νέες τάσεις να τη διευρύνουν περαιτέρω, καθώς οι συναλλαγές συχνά είναι πιο περίπλοκες και πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς η επίπτωση στον ανταγωνισμό. Αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία ελέγχου ενός φακέλου από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, επισημαίνοντας ότι ο έλεγχος είναι πλέον κομμάτι της ολοκλήρωσης μιας συναλλαγής.

    Ο κ. Κοϊμτζόγλου συζήτησε την πρόσφατη εθνική νομοθεσία αναφορικά με τους εταιρικούς μετασχηματισμούς με διασυνοριακό χαρακτήρα, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην παροχή των φορολογικών κινήτρων που προβλέπει. Εξήγησε ότι η εθνική νομοθεσία περί εταιρικών μετασχηματισμών καλύπτει επί της αρχής τη διασυνοριακή συγχώνευση, τη διασυνοριακή διάσπαση (σε όλες τις μορφές της) και τη διασυνοριακή μετατροπή, υπογραμμίζοντας ότι «τόσο η κοινοτική νομοθεσία όσο και η εθνική νομοθεσία βασίζονται στη θεμελιώδη ελευθερία του δικαιώματος εγκατάστασης».

    Ο κ. Τομτσής αναφέρθηκε στον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων, υπογραμμίζοντας τον διαχωρισμό των νομοθετικών πλαισίων μεταξύ του Κανονισμού για τις επιδοτήσεις και του Κανονισμού για τα FDI. «Η Επιτροπή ελέγχει τις επιδοτήσεις στο πλαίσιο εξαγοράς μιας εταιρείας στόχου με βάση συγκεκριμένα κριτήρια», εξήγησε, δίνοντας έμφαση στη διαδικασία γνωστοποίησης που λαμβάνει χώρα. Ο κ. Τομτσής αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα ανταγωνισμού που προκύπτουν αναφορικά με τις κρατικές επιδοτήσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    ΠΝΟ: Καταγγέλλει τις Μινωικές Γραμμές για σωρεία παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας

    Γαλλία-Έρευνα: Ο “φόβος” για τους μετανάστες στη χώρα είναι σύμπτωμα πολλών ανησυχιών

    Απόστολος Λύτρας: Με 30 μπουνιές χτύπησε τη γυναίκα του ο γνωστός ποινικολόγος



    ΣΧΟΛΙΑ