Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Chanel: Αποκτά μερίδιο στην καινοτόμο ελβετική ωρολογοποιία MB&F

Maximilian Busser, ιδρυτής και επικεφαλής δημιουργικού της MB&F

Maximilian Busser, ιδρυτής και επικεφαλής δημιουργικού της MB&F

Η Chanel θα αποκτήσει μειοψηφικό μερίδιο στην ελβετική εταιρεία ρολογιών MB&F, μια συμφωνία που θα δώσει στην ανεξάρτητη ωρολογοποιία οικονομική ασφάλεια, ενώ θα ενισχύσει τη θέση του γαλλικού πολυτελούς οίκου στη βιομηχανία υψηλής ωρολογοποιίας.

Γνωστή για τα πρωτοποριακά σχέδια και τους καινοτόμους μηχανισμούς ρολογιών της, η Max Büsser & Friends (MB&F) θα πουλήσει μερίδιο 25% στη Chanel, όπως η εταιρεία με έδρα τη Γενεύη.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο ιδρυτής και επικεφαλής δημιουργικού της MB&F, Maximilian Büsser δήλωσε: «Ήταν υποχρέωση μας, στη σημερινή πολύ ευνοϊκή συγκυρία και με τη διοικητική μας ομάδα στην ακμή της, να κάνουμε αυτό το σημαντικό βήμα για να εξασφαλίσουμε το μακροπρόθεσμο μέλλον μας».

Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν γνωστοποιήθηκαν. Το 2023, η MB&F κατασκεύασε 419 ρολόγια χειρός και είχε έσοδα 45,4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (53,3 εκατομμύρια δολάρια).

Η συμφωνία με την Chanel αναμένεται να φέρει σταθερότητα στην 19 ετών ωρολογοποιία, εν μέσω μιας καθολικής πτώσης της ζήτησης για ακριβά ρολόγια σε ολόκληρο τον κλάδο μετά από την άνθηση της εποχής της πανδημίας.

Ο Büsser θα διατηρήσει την πλειοψηφία του 60% των μετοχών της επιχείρησης, ενώ ο επικεφαλής Έρευνας & Ανάπτυξης και παραγωγής της MB&F, Serge Kriknoff, κατέχει το 15% των μετοχών. Και τα δύο στελέχη θα παραμείνουν στην εταιρεία.

Η MB&F κατασκευάζει περίπλοκα, σχεδιαστικά ρολόγια που μοιάζουν με ζώα, όπως αράχνες, πάντα και μπουλντόγκ, καθώς και με αντικείμενα όπως αυτοκίνητα και διαστημόπλοια.

Κατασκευάζει επίσης ρολόγια με πιο παραδοσιακό σχήμα. Η μάρκα έχει λίστες αναμονής για τους αγοραστές που θέλουν τα προϊόντα της παρά τις υψηλές τιμές τους, οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν τα 100.000 δολάρια το κομμάτι.

Η συμφωνία εκτιμάται ότι θα προσθέσει αξιοπιστία στο τμήμα των ρολογιών της Chanel.

Ο γαλλικός οίκος μόδας κατασκευάζει περίπου 75.000 δικά του επώνυμα ρολόγια ετησίως με πωλήσεις περίπου 400 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley. Αυτό την καθιστά μεταξύ των 25 μεγαλύτερων ωρολογοποιών της Ελβετίας.

Η Chanel έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν επενδύσεις μειοψηφίας και σε άλλες ανεξάρτητες ελβετικές μάρκες, όπως η Romain Gauthier το 2011 και η F.P. Journe το 2018.

Η αγορά του μεριδίου της MB&F αποτελεί μέρος της «μακροπρόθεσμης στρατηγικής της Chanel να διατηρεί, να αναπτύσσει και να επενδύει σε εξειδικευμένη τεχνογνωσία και τεχνοτροπία, ισχυροποιώντας τη θέση μας στην υψηλή ωρολογοποιία», ανέφερε στην ανακοίνωση ο Frédéric Grangié, πρόεδρος της Chanel για τα ρολόγια και τα πολύτιμα κοσμήματα.

Διαβάστε επίσης:

Συνεργασία της Μπιγιόνσε με την LVMH: Λανσάρουν νέο αμερικανικό ουίσκι

Το θρυλικό Le Mans’ Heuer Monaco του Steve McQueen ψάχνει τον επόμενο ιδιοκτήτη του

Βρέθηκε τεράστιο διαμάντι 2.492 καρατίων