Δραματικά προς τα κάτω μειώνονται οι εκτιμήσεις για τη μέση χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στον κρατικό δανεισμό υπό την ονομασία επιστρεπτέα προκαταβολή και η οποία θα προέλθει, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε στις παραγωγικές τάξεις την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί που υπολογιζόταν ότι το μέσο κόστος θα έβγαινε περί τις 30.000 ευρώ, το ποσό αυτό μειώνεται αισθητά πιο κάτω και υπό την προϋπόθεση ότι θα ενταχθούν και οι 400 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αφορά το μέτρο.

Στην επιστρεπτέα προκαταβολή δεν περιλαμβάνονται οι ζημιογόνες επιχειρήσεις, αλλά κυρίως εκείνες που μεταβλήθηκε η οικονομική τους κατάσταση, Ταυτόχρονα, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα της κρατικής χρηματοδότησης θα πρέπει να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους. Και όχι μόνο, αλλά οι ζημιογόνες χαρακτηρίζονται ως «προβληματικές» επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με φοροτεχνικούς, οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης και η χρηματοδότηση, για το ύψος της οικονομικής μεταβολής από τις 20 Μαρτίου που λογίζεται ότι το τσουνάμι της πανδημίας έπληξε τις επιχειρήσεις, θα καθοριστούν με νεότερες υπουργικές αποφάσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως, ότι το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ήδη ειδικό αλγόριθμο που θα υπολογίζει τα οικονομικά δεδομένα της ενδιαφερόμενης επιχείρησης για να καθορίζει το ύψος της χρηματοδότησης.

Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, την αισθητική, το λιανικό εμπόριο, δηλαδή τα καταστήματα της γειτονιάς, δεν θα πρέπει να αναμένεται ποσό μεγαλύτερο από 2000 ευρώ, εφόσον ενταχθούν και οι 400 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως τις υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών. Αν ενταχθεί μικρότερος αριθμός επιχειρήσεων είναι εύκολα αντιληπτό ότι ο μέσος όρος των προς διάθεση κεφαλαίων θα αυξηθεί. Φοροτεχνικοί ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι μία επιχείρηση που διατηρεί όλες τις προϋποθέσεις και έχει και τον ανώτατο αριθμό των εργαζομένων (500), τον οποίο προτίθεται να διατηρήσει ασφαλώς, θα μπορούσε να λάβει ακόμα και 500 χιλιάδες ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν προ ημερών στο mononews.gr ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν από την επιχείρηση για τα πρώτα έξοδα μετά την επιστροφή τους στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στον Ant1 o υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας είχαν υποβάλει αίτηση μέσω TAXIS περίπου 13.000 επιχειρήσεις. Η προθεσμία άρχισε στις 2 Απριλίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Απριλίου, αλλά φοροτεχνικοί με τους οποίους επικοινώνησε το mononews.gr είχαν την αίσθηση ότι το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει παράταση ένα δεκαήμερο ακόμα, μπορεί και μέχρι το τέλος του μήνα.

Σημειωτέον ότι στο αλγόριθμο του υπουργείο Οικονομικών θα λαμβάνεται υπ’ όψη και ο αριθμός του προσωπικού. Η απόφαση προβλέπει ότι αφορά σε επιχειρήσεις μεταξύ 1 – 500 εργαζόμενους.