ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στον απόηχο της πρωτότυπης διαμαρτυρίας με τις άδειες καρέκλες σε κεντρικές πλατείες της χώρας, όπως το Σύνταγμα, οι επιχειρηματίες της εστίασης παραμένουν αταλάντευτα σταθεροί όσον αφορά στο βασικό αίτημα του κλάδου που συνοψίζεται στην εξής φράση: «γενναία μείωση φόρων εδώ και τώρα».
Ανεξάρτητα από την ημερομηνία που θα αποφασιστεί να ανοίξουν τα εστιατόρια και οι καφετέριες, εάν δηλαδή θα είναι μια εβδομάδα ή δυο εβδομάδες νωρίτερα απ’ ότι έχει ανακοινωθεί βάση του σχεδίου «Γέφυρα Ασφαλείας» ή την αύξηση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων, η αποκλιμάκωση των φόρων θεωρείται ο μόνος τρόπος για να διαχειριστεί ο κλάδος τη δραματική συρρίκνωση των πωλήσεων εξαιτίας του lockdown.
Ακόμη και όσες επιχειρήσεις διατήρησαν ανοιχτά τα καταστήματά τους, προσφέροντας take away ή διανέμοντας κατ’ οίκον τις παραγγελίες (delivery) έχασαν από 80% έως 90% των εσόδων τους. «Πρόκειται για μια εξίσωση που δεν βγαίνει. Το κόστος λειτουργίας είναι δυσανάλογα μεγάλο με την πορεία των πωλήσεων. Είναι απαραίτητο να υπάρξουν γενναίες παρεμβάσεις στη φορολογία», επισημαίνει στο mononews.gr ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, CEO της Coffee Island. Ειδικά στην κατηγορία του καφέ, υπογραμμίζει, χρειάζεται να επανεξετασθεί το καθεστώς του ΕΦΚ, ο οποίος όπως λέει έχει κυριολεκτικά γονατίσει τον κλάδο.
Η επόμενη μέρα προμηνύεται εξαιρετικά δυσοίωνη για τον χώρο της εστίασης και όχι μόνο, με αρκετούς επαγγελματίες να μιλούν ήδη για κύμα απολύσεων και λουκέτων. Πολλές επιχειρήσεις, λένε, δεν θα αντέξουν να συνεχίσουν όπως λειτουργούσαν πριν την πανδημία και θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε δραστικές περικοπές θέσεων εργασίας και καταστημάτων, όσες διατηρούν μεγάλα δίκτυα.
Το κρίσιμο, σημειώνουν, είναι να παραμείνουν όρθιες όσες περισσότερες επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζουν, θα βοηθούσε σημαντικά η αποκλιμάκωση των φόρων που θα μείωνε τις συνολικές υποχρεώσεις και θα έκανε την προσπάθειά τους να επιβιώσουν λιγότερο δύσκολη. «Μιλάμε ξεκάθαρα για μια χαμένη χρονιά, στην οποία προτεραιότητα είναι να σωθεί ότι σώζεται…», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Εξίσου κρίσιμη για την επιβίωση των επιχειρήσεων θεωρείται η ταχύτητα διοχέτευσης των κεφαλαίων στην αγορά. Κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει αυτή τη στιγμή καθώς λέγεται πως οι διαδικασίες για την εκταμίευση των χρημάτων από τα διάφορα προγράμματα ενίσχυσης που «τρέχουν» αρκετά χρονοβόρες.
«Ειδικά για το ΤΕΠΙΧ», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης «απαιτείται ένα βουνό από δικαιολογητικά ενώ και η εξασφάλιση του αριθμού πρωτοκόλλου είναι αρκετά χρονοβόρα αφού το σύστημα πέφτει διαρκώς». Για τον κ. Κορκίδη, η όλη διαδικασία συμπλήρωσης του φακέλου θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν ηλεκτρονική προς διευκόλυνση των επαγγελματιών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του προστάτη – Ποια θεραπεία ακολουθεί τώρα
- Λάρισα: Φωτιά σε εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ