ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με την αποχώρηση του συνόλου των εργαζομένων της Χαλυβουργικής, που ολοκληρώθηκε χθες, συμπεριλαμβανομένων και των προσώπων που απαρτίζουν τη διοίκηση (οι οποίοι παραιτήθηκαν από υπάλληλοι της εταιρείας αν και παραμένουν στο εταιρικό όργανο της διοίκησης) οι τράπεζες πλέον θα λάβουν τις αποφάσεις για τον τρόπο που θα εκποιήσουν τα περιουσιακά της στοιχεία. Το νέο έτος σηματοδοτεί μια νέα εποχή τόσο για τους εργαζόμενους που απεγκλωβίζονται από την προβληματική εταιρεία, όσο και για τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο που καταβάλλοντας 6 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις, έλυσε το γόρδιο δεσμό και έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο που τα τελευταία 6 χρόνια του κόστιζε ακριβά. Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, ήρθε ουσιαστικά και το τέλος της ιστορικής εταιρείας η οποία ήδη εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια δεν παράγει τίποτα, ενώ οι υψικάμινοί της ήταν ήδη σβηστές από το 2013 .
Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την αίτηση υπαγωγής της βιομηχανίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, ή την πτώχευση ή την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό προς εξόφληση των οφειλών στις τράπεζες.
Μεταξύ των άμεσα ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει η Χαλυβουργική είναι και τα δικαιώματα ρύπων αξίας 2,5 εκατ. ευρώ που διαθέτει η εταιρεία, των οποίων η αξία υπερκαλύπτει τις οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και φόρο μισθωτών υπηρεσιών.
Η εταιρεία διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία η οποία περιλαμβάνει την έκταση που φιλοξενεί την παραγωγική της μονάδα στην Ελευσίνα και ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις αλλά και άδεια ηλεκτροπαραγωγής της τάξης των 880 MW.
Μέσα σε λίγες ημέρες παραιτήθηκαν όλοι
Ειδικότερα, χθες ολοκληρώθηκαν οι παραιτήσεις του συνόλου των 220 εργαζομένων (εργάτες, υπάλληλοι και στελέχη -συμπεριλαμβανομένων του προέδρου το Σωματείου των Εργαζομένων κ. Γάκη και του διευθύνοντος συμβούλου κ. Σκινδήλια-, οι οποίοι έλαβαν ο καθένας στον τραπεζικό του λογαριασμό με απευθείας κατάθεση από τον βασικό μέτοχο κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο (χωρίς να περάσουν τα χρήματα από λογαριασμούς της εταιρείας) το σύνολο των δεδουλευμένων τους, της αποζημίωσης απόλυσης που θα λάμβαναν εάν δεν παραιτούνταν, καθώς και το επίδομα που θα λάμβαναν εάν γράφονταν στο ταμείο ανεργίας (και που δεν μπορούν να γραφτούν καθώς δεν υπήρξε απόλυση αλλά παραίτηση-.
Ο κ. Αγγελόπουλος κατέβαλε συνολικά ποσό μεγαλύτερο των 6 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου 220 οικογένειες να απελευθερωθούν από ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας που είχε δημιουργηθεί, λόγω της απόλυτης οικονομικής αδυναμίας της εταιρείας ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις απόλυσης, καθώς η εταιρεία δεν έχει οποιαδήποτε παραγωγική δραστηριότητα ήδη από το 2016 ενώ η υψικάμινος είχε σβήσει το 2013.
Η παραιτήσεις ακολούθησαν το κάλεσμα μέσω επιστολής, που είχε απευθύνει στους εργαζόμενους ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, στο οποίο και ανταποκρίθηκαν.