Εκτός από την Coca Cola, με τι άλλο έχει καταπιαστεί η οικογένεια Δαυίδ και δεν έχει βάλει λουκέτο ή δεν έχει μεταβιβαστεί; Ακόμα και η Coca Cola έχει πάρει την φορολογική της έδρα από την Ελλάδα και την έχει «μετακομίσει» εδώ και δέκα χρόνια σε κάποιο ελβετικό καντόνι. Κι αν η συνταγή για την Coca Cola είναι μυστική, μένει να μας πει η οικογένεια Δαυίδ τη δική της συνταγή για το πώς κάνουν δική τους, εν μια νυκτί, επιθετικά funds-ομολογιούχοι μία εταιρεία, εν προκειμένω την Frigoglass, ή το πώς να αφήσεις στον δρόμο 450 εργαζόμενους της πρώην Κατσέλης ή το πώς οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια σε ζημιές και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μία ακμάζουσα εταιρεία τον Παπουτσάνη.

Και είναι απορίας άξιο το πώς ο Χάρης Δαυίδ (γιος του Γιώργου Δαυίδ, πατριάρχη της επιχειρηματικής οικογένειας), με εξαιρετικές σπουδές σε Ευρώπη και Αμερική (έχει δουλέψει και στην Credit Suisse στη Νέα Υόρκη) αν και είχε μπει από νωρίς στα «βαθιά» του ομίλου, δεν έχει, λένε άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του, «το δαιμόνιο του πατέρα του».

Το αποτέλεσμα ήταν αρκετές άστοχες κινήσεις που κατέληξαν στο «λουκέτο» της αρτοβιομηχανίας Nutriart (Κατσέλης), στο «ναυάγιο» της προηγούμενης προσπάθειάς του με την «Πίτα Παν», στην πώληση της «Παπουτσάνης» αλλά και στη σημερινή απώλεια της Frigoglass.

Όλοι γνώριζαν πως ο Χάρης Δαυίδ είχε προχωρήσει σε μια σειρά μη επιτυχημένων επενδύσεων σε εστίαση αλλά και με τις Παπουτσάνης και Frigoglass.

Επενδύσεις που προφανώς είχαν γίνει με καλή θέληση όμως δεν εξελίχθηκαν σωστά και δεν είχαν σχέδιο όπως θα έπρεπε.

Ήταν 2013 όταν λοιπόν ήλθε η ώρα των αποφάσεων για την Παπουτσάνης. Η εταιρεία θα περνούσε ιδιοκτησιακά στο δίδυμο των Γιώργου Γκάτζαρου και Μένιου Τασόπουλου για να κάνει μια νέα διαδρομή. Μια καινούργια πορεία προς το μέλλον.

Πλέον η μετοχή έχει επιστρέψει στα υψηλότερα επίπεδα από το… 2008!

Και όχι μόνο αυτό, αλλά εδώ και επτά χρόνια βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη με αποκορύφωμα τις πωλήσεις του 2022 που ξεπέρασαν τα 70,5 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα σημαντική άνοδο στις εξαγωγές που διαμορφώθηκαν σε 46,4 εκατ. ευρώ έναντι 34,0 εκατ. ευρώ το 2021 και αντιπροσωπεύουν το 66% του συνολικού κύκλου εργασιών με ανάπτυξη κατά 36%.

Για την ιστορία, η οικογένεια Δαυίδ ήθελε να απαλλαγεί από το… «καραβάκι».

Η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 16 Αυγούστου του 1972, ενώ στις αρχές του 1990 η οικογένεια Παπουτσάνη μεταβίβασε τις μετοχές στον όμιλο Δαυίδ.

 To 2010 ανέλαβαν το management οι κ.κ. Γκάτζαρος και Τασόπουλος.

Ο μεν πρώτος ελέγχει το 24,47% και ο δεύτερος το 23,7%, ενώ η εταιρεία Truad εμφανίζεται με 21,28%.

Εκεί που χάθηκε η μπάλα ήταν στην Frigoglass.

Όλη η αγορά γνώριζε, με βάση πάντα τις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας, ότι οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους προχωρούν και πως επέρχεται συμφωνία.

Από τις αρχές του προηγούμενου μήνα υπήρξε κινητικότητα γύρω από την εταιρεία, αφού η Frigoglass, η οποία έχει εκδώσει ομολογιακό δάνειο 260 εκατ. ευρώ, ζητούσε επιπλέον χρηματοδότηση από τους πιστωτές της λόγω της άσχημης συγκυρίας που βιώνει η εταιρεία εδώ και τρία χρόνια, κορωνοϊός, πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας και πόλεμος στην Ουκρανία.

Μάλιστα, η Frigoglass ανακοίνωνε ότι έχει συμφωνήσει με τους ομολογιούχους να μην προβεί στην άσκηση οιωνδήποτε δικαιωμάτων της έναντι του Ομίλου τα οποία θα ασκούσε σε διαφορετική περίπτωση εάν δεν είχε καταβληθεί το τοκομερίδιο που έληξε την 1η Φεβρουαρίου 2023 αναφορικά με τις Ομολογίες Λήξεως 2025».

Τι άλλαξε όμως, και οι ομολογιούχοι ενώ είχαν συμφωνήσει να μην προβούν στην άσκηση των δικαιωμάτων τους, τελικά προέβησαν;

Μόλις την 1η Μαρτίου έγινε γνωστό μέσα από μία δυσνόητη ανακοίνωση ότι η Frigoglass δεν αποπλήρωσε το κεφάλαιο και τους δεδουλευμένους τόκους των Ενδιάμεσων Ομολογιών το οποίο κατέστη ληξιπρόθεσμο και απαιτητό στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Το γεγονός αυτό αποτελεί Γεγονός Καταγγελίας (Event of Default) στο πλαίσιο της πράξης έκδοσης των Ενδιάμεσων Ομολογιών και αυτό το Γεγονός Καταγγελίας απαιτείται για την έναρξη υλοποίησης της Συναλλαγής.

Δηλαδή, τι;  Το σύνολο του ενεργητικού και των υποχρεώσεων της Frigoglass μεταβιβάζεται στους ομολογιούχους και συγκεκριμένα σε μία νέα εταιρεία, στην οποία η Frigoglass θα έχει τη μειοψηφία.

Το πιστωτικό γεγονός ήταν και η βασική αιτία για την αναστολή διαπραγμάτευσης της Frigoglass η οποία μένει μία εταιρεία χωρίς αντικείμενο.

Διαβάστε επίσης

Frigoglass: Χάνει τον έλεγχο η πλευρά Δαυίδ, το πάνω χέρι στους ομολογιούχους

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ψάχνει χειραγώγηση στη Frigoglass – Πώς έχασαν την εταιρεία μέσα από τα χέρια τους σε ένα μήνα οι οικογένειες Δαυίδ – Λεβέντη