Η Cero Generation ανακοίνωσε ότι το φωτοβολταϊκό της πάρκο Δελφίνι στην Προσοτσάνη Δράμας, ισχύος 100 MW έχει τεθεί σε εμπορική λειτουργία. Το έργο θα παράγει 157 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, που ισοδυναμεί με την τροφοδοσία 58.140 κατοικιών και την αποφυγή 65.300 τόνων εκπομπών CO2e.

Το ύψος της επένδυσης για το φωτοβολταϊκό στην Προσοτσάνη υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ,  και διαθέτει κλειδωμένο PPA δεκαετούς διάρκειας μετά από συμφωνία με την ελβετική Axpo Solutions, αποδεικνύοντας ότι τα έργα ΑΠΕ μπορεί να είναι βιώσιμα μέσω PPA.

1

Το πάρκο έχει κατασκευαστεί σε ορεινό έδαφος και συνδέει μια γραμμή 2,5km 33kV MV (μέσης τάσης) με έναν υποσταθμό υψηλής τάσης 33/150kV (υψηλής τάσης) (110MVA μετασχηματιστή ανόδου). Περιλαμβάνει δίκτυο εναέριων γραμμών μήκους 10 χιλιομέτρων, αποτελούμενο από 29 πύργους εναέριων γραμμών που συνδέουν το έργο με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ.

Το έργο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τους δανειστές της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank, διαθέτει σύμβαση  πώληση ενέργειας PPA, με την Axpo, και αποτελεί το πρώτο τέτοιο έργο στη χώρα που δε χρηματοδοτείται από επιδοτήσεις του ελληνικού κράτους στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, είπε.

Το Delfini είναι επίσης το πρώτο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα που επωφελήθηκε από το Next Generation EU.

Η Cero Development είναι ο ελληνικός βραχίονας της Cero Generation που  είναι η θυγατρική στις ΑΠΕ του ομίλου Macquarie Green Investment Group.
Η Cero Development ι επικεντρώνεται στην ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συγκεκριμένα ηλιακής ενέργειας.

Το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών της φτάνει τα 5 GW στην Ελλάδα, το χαρτοφυλάκιο της Cero Generation διαθέτει 26 GW προς ανάπτυξη ενώ συνολικά αναπτύσσει 370 έργα φωτοβολταϊκά με αποθήκευση σε όλη την Ευρώπη. Το χαρτοφυλάκιο 26 GW της Cero είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και η εταιρεία έχει τώρα πάνω από 600 MW έργων σε λειτουργία ή υπό κατασκευή. Αναπτύσσει πολλά έργα σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος ηλιακής ενέργειας 370 MW στην κεντρική Ελλάδα στους δήμους Δομοκού και Στυλίδας, στην περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας.
Στρατηγική της εταιρείας είναι να προσθέτει στα φωτοβολταϊκά που διαθέτει μπαταρίες, ώστε να εξασφαλίζει προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης, αξιοποιώντας τις σχετικές διατάξεις και να δραστηροποιηθεί σε λίγα χρόνια στην παραγωγή ενέργειας από αποθήκευση.

Η εταιρεία έχει παρουσία στην Ελλάδα από τον Μάιο του 2022 και διαθέτει φωτοβολταϊκά σε Φωκίδα (ισχύος 280 MW) και Θεσσαλία (ισχύος 110 MW αλλά και στο Κάτω Νευροκόπι (269.23 MW και 153.85 MW), στο Δομοκό (369.99505 MW) και στο Λιτόχωρο (269.23 MW). Για τα έργα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη συναφθεί PPA’s με εγχώριες αλλά και ξένες εταιρείες και εκτιμάται ότι θα ηλεκτριστούν το 2025 και το 2026.

Marta Martinez Queimadelos: Ένα έργο ορόσημο στην Ελλάδα

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε το έργο μας στο Delfini να φτάνει σε εμπορική λειτουργία, παράγοντας καθαρότερη, φθηνότερη και πιο ασφαλή ενέργεια για την περιοχή της Δράμας», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Cero, Marta Martinez Queimadelos.

Και πρόσθεσε: «Είμαι πολύ περήφανη για το όραμα, την επιμονή και τη μηχανική αριστεία που έχει αναπτύξει η ομάδα της Cero για να θέσει σε λειτουργία αυτό το περίπλοκο και φιλόδοξο έργο.

«Πρόκειται για ένα έργο ορόσημο στην Ελλάδα και  το PPA με την Axpo αποδεικνύει ότι έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να κατασκευαστούν χωρίς την ανάγκη κρατικών επιδοτήσεων.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα καταδείξει την εμπορική βιωσιμότητα πολλών άλλων ελληνικών φωτοβολταϊκών έργων».

Ο country manager της Axpo στην Ελλάδα Βασίλειος Μαχίας πρόσθεσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που διευκολύνουμε μια τέτοια συμφωνία ορόσημο χάρη στη μακροχρόνια τεχνογνωσία μας στον ΟΛΠ σε πολλές ενεργειακές αγορές, σε βάθος κατανόηση των αναγκών των πελατών και, τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, στην τοπική παρουσία.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε καινοτόμα και προσαρμοσμένα ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία τελικά συμβάλλουν στην προώθηση της ενεργειακής μετάβασης της περιοχής».

Ανάδοχος EPC για το έργο ήταν η Ameresco- SUNEL Energy S.A, μια κοινή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα.

Ο διευθύνων σύμβουλός της Γιώργος Σακελλάρης δήλωσε: «Είναι προνόμιο να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή της δημιουργίας ενός πιο πράσινου, καθαρότερου μέλλοντος για την Ελλάδα.

«Με το έργο Delfini Solar πλέον πλήρως ενεργοποιημένο, σηματοδοτούμε ένα ιστορικό ορόσημο ως μία από τις πρώτες ιδιωτικές συμφωνίες αγοράς ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα.

«Αυτή η πρωτοβουλία όχι μόνο ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές συμφωνίες που υπόσχονται οικονομικές και περιβαλλοντικές προόδους, αλλά υποδηλώνει επίσης μια δέσμευση για την προώθηση ενός βιώσιμου μέλλοντος».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Sunel, Κωνσταντίνος Ζυγούρας, πρόσθεσε: «Το έργο Delfini αποτελεί παράδειγμα της αφοσίωσής μας στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα, ενώ ωφελεί άμεσα την τοπική κοινωνία.

«Προσφέροντας πιο προσιτή ενέργεια στο δίκτυο, το έργο  Delfini θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές.

«Αυτό το έργο θέτει ένα νέο σημείο αναφοράς στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και είμαστε υπερήφανοι που πρωτοστατούμε στη δημιουργία λύσεων βιώσιμης ενέργειας».