ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Η μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών θα αποδειχθεί η τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα Stability AI, της εταιρείας πίσω από το Stable Diffusion, ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης πλην εκείνων της OpenAI.
Μιλώντας με αναλυτές της UBS την περασμένη εβδομάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stability AI Emad Mostaque, χαρακτήρισε την τεχνητή νοημοσύνη τη «μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών», προσθέτοντας ότι βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμα στάδια και δεν είναι έτοιμο για μαζική υιοθέτηση από κλάδους, όπως για παράδειγμα ο τραπεζικός.
«Την ονομάζω φούσκα ‘dot AI’ και δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμα», τόνισε.
Σημειώνεται ότι το Stable Diffusion, που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν φωτορεαλιστικές εικόνες εισάγοντας κείμενο, έχει περισσότερους από 1 εκατομμύριο χρήστες, ενώ έχει συγκεντρώσει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Coatue και Lightspeed Venture Partners.
Ο Mosaque, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός του, έχει κατηγορηθεί για παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με το παρελθόν, τα επιτεύγματα και τις συνεργασίες του.
Ωστόσο, απάντησε σε όλες τις κατηγορίες των επικριτών του, με μια λεπτομερή ανάρτηση στο προσωπικό του blog.
Εντυπωσιακά εργαλεία στη διάθεση των ενδιαφερομένων
Την ίδια στιγμή, το Generative AI (γενετική ή παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη) έχει εντυπωσιάσει πολλούς ακαδημαϊκούς, διευθυντικά στελέχη και ακόμη και μαθητές, για την ικανότητά του να παράγει ανθρώπινη γλώσσα και οπτικό περιεχόμενο από την αρχή, ανταποκρινόμενο στις προτροπές των χρηστών, χρησιμοποιώντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων.
Η τεχνητή νοημοσύνη υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, με την τεχνολογία πλέον να αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό της διαδικτυακής περιήγησης, των πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Πέρα από τις καταναλωτικές εφαρμογές, η τεχνολογία χρησιμοποιείται στην ιατρική, τις μεταφορές, τη ρομποτική, την επιστήμη, την εκπαίδευση, τα οικονομικά, την άμυνα και άλλες βιομηχανίες.
Ωστόσο, μια πιο νέα μορφή τεχνητής νοημοσύνης που εμφανίστηκε πρόσφατα είναι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία χρησιμοποιείται σε εργαλεία όπως το δημοφιλές chatbot AI ChatGPT, από την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας OpenAI, καθώς και το Google Bard και το Microsoft Bing Chat, και σε γεννήτριες εικόνων όπως Dall-E, Stable Diffusion και Midjourney.
Επένδυση του 1 τρισ. δολαρίων
Ο Mostaque εξήγησε ότι το συνολικό ποσό της επένδυσης που απαιτείται για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, είναι πιθανό να φτάνει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια «επειδή είναι πιο σημαντικό από το 5G ως υποδομή για γνώση» και πρότεινε σε τράπεζες όπως η UBS να υιοθετήσουν την τεχνολογία.
Πρόσθεσε όμως ότι βρίσκεται στα «πρώιμα στάδια» ανάπτυξης αυτή τη στιγμή.
«Δεν είναι αρκετά ώριμη» να αναπτυχθεί σε κλίμακα για μεγάλες βιομηχανίες όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, «αλλά μπορούμε να καταλάβουμε την αξία της», δήλωσε ο Mostaque.
Επεσήμανε δε ότι οι εταιρείες που δεν χρησιμοποιούν σωστά την τεχνητή νοημοσύνη στις επιχειρήσεις τους θα «τιμωρηθούν» από το χρηματιστήριο.
Ως παράδειγμα ανέφερε την Google, η οποία έχασε 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια μέρα, αφού το chatbot Bard AI έδωσε ανακριβείς πληροφορίες σε ένα διαφημιστικό βίντεο κατά την κυκλοφορία του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Google ανταγωνίζεται επιθετικά αυτή τη στιγμή την Microsoft στη «μάχη» για την κατασκευή ανώτερων εργαλείων AI.
«Νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες εδώ και θα δούμε ανθρώπους να μετακινούνται από τους καλύτερους κατασκευαστές τσιπ σε εταιρείες που το χρησιμοποιούν για να επηρεάσουν καλύτερα τα κέρδη τους. Και θα δούμε την αγορά να τιμωρεί όσους δεν το χρησιμοποιούν σωστά», είπε χαρακτηριστικά.
«Αυτό θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ζητήματα τα επόμενα χρόνια», συμπλήρωσε.
Πηγή: CNBC
Διαβάστε επίσης:
ChatGPT – Bard: Ο πόλεμος της Τεχνητής Νοημοσύνης μόλις ξεκίνησε
ΟΟΣΑ: Περιορισμένος έως τώρα ο αντίκτυπος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αγορά εργασίας
Τεχνητή νοημοσύνη: Ο Bill Gates εξηγεί γιατί δεν πρέπει να τη «φοβόμαστε»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χατζηθεοδοσίου: Σοκ και δέος – Να δούμε τον φορολογικό έλεγχο να γίνεται πράξη
- ΥΠΑ: H επιβατική κίνηση στο 10μηνο του 2024 ξεπέρασε αυτή ολόκληρου του 2023
- Eurobank: Οι λόγοι πίσω από το διαχρονικά «φουσκωμένο» ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
- Χαρδαλιάς από τη Δυτική Αττική: «Χαράσσουμε δρόμους που σώζουν ζωές και μας φέρνουν στο αύριο»