ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ισχυρή λειτουργική κερδοφορία και σταθερές ελεύθερες ταμειακές ροές με ρεκόρ ανεκτέλεστων παραγγελιών κατέγραψε η Cenergy το 2021, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εισηγμένη.
Ειδικότερα:
▪ Τα έσοδα ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία του Ομίλου (16% αύξηση σε ετήσια βάση).
▪ Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ξεπέρασε επίσης το φράγμα του 1 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2021, αφού το τελευταίο τρίμηνο του έτους εξασφαλίστηκαν σημαντικές παραγγελίες και στους δύο κλάδους.
▪ Η λειτουργική κερδοφορία παρέμεινε σταθερή με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να ανέρχεται στα 104 εκατ. ευρώ (2% αύξηση σε ετήσια βάση) ως αποτέλεσμα της επιτυχούς εκτέλεσης ενεργειακών έργων και των λύσεων προστιθέμενης αξίας.
▪ Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 66 εκατ. ευρώ φτάνοντας σε νέα χαμηλά επίπεδα (264 εκατ. ευρώ)
▪ Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων επηρεάστηκαν από την εφάπαξ πρόβλεψη ύψους 12.8 εκατ. ευρώ (14 εκατ. δολάρια ΗΠΑ πλέον τόκων) για την αναδρομική χρέωση δασμών αντιντάμπινγκ επί των εξαγωγών στις ΗΠΑ σωλήνων μεγάλης διαμέτρου και έφτασαν τα 30.5 εκατ. ευρώ το 2021 (έναντι 35.6 εκατ. το 2020).
▪ Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 22,1 εκατ. ευρώ έναντι 24,9 εκατ. το 2020.
▪ Οι ελεύθερες ταμειακές ροές για το 2021 ανήλθαν σε 68 εκατ. ευρώ, εκμεταλλευόμενοι την αποτελεσματική διαχείριση κεφαλαίου κίνησης αλλά και τη δυνατότητα δημιουργίας ταμιακών εισροών.
▪ Κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 44.5 εκατ. ευρώ για τη νέα εποχή της ενεργειακής μετάβασης.
Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του Ομίλου, ο κ. Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings δήλωσε:
«Οι ισχυρές πωλήσεις και η λειτουργική επίδοση του 2021 επιβεβαιώνουν την ικανότητά μας να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά και να προωθούμε περαιτέρω το σενάριο της ενεργειακής μετάβασης, προσφέροντας ποιοτικά προϊόντα στους συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο.
Ο κλάδος των καλωδίων οδήγησε την κερδοφορία του Ομίλου, ενώ η Σωληνουργεία Κορίνθου κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικές παραγγελίες κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Η υψηλή προστιθέμενη αξία στις λύσεις που προτείνουμε και η βελτιωμένη αποδοτικότητα της παραγωγής μας, βοήθησαν ώστε να απορροφήσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις της πρόσφατης απόφασης του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για δασμούς στους σωλήνες χάλυβα. Οι εταιρείες μας συνεχίζουν να επεκτείνουν την εμπορική τους παρουσία, όπως αποτυπώνεται και από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα των ανεκτέλεστων παραγγελιών στο τέλος του 2021.
Παράλληλα, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία τους διερευνούν πιθανές συνεργασίες, ιδίως στην αγορά της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που παρουσιάζει πολύ μεγάλες δυνατότητες. Αντιμετωπίζουμε με μέτρο και σύνεση την θετική αυτή ατμόσφαιρα των αγορών και είμαι σίγουρος ότι θα επιτύχουμε σταθερή ανάπτυξη και ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους και το 2022.»
Αναλυτικά οι επιδόσεις της Cenergy
Το 2021, παρά τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας Covid–19 στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, η Cenergy Holdings πέτυχε ισχυρές οικονομικές επιδόσεις. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ο Όμιλος πέτυχε να διατηρήσει αδιάκοπη την παραγωγή του, θέτοντας πάντα σε προτεραιότητα την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων του μέσω μέτρων και πολιτικών προστασίας και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο παραγγελιών.
Ως αποτέλεσμα, η Cenergy Holdings κατάφερε να επιτύχει υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, απορροφώντας κάθε αρνητική επίπτωση από εξωτερικά, απρόβλεπτα γεγονότα, ενώ ταυτόχρονα μείωσε σε ιστορικά χαμηλά τον καθαρό της δανεισμό.
Πιο συγκεκριμένα, η λειτουργική κερδοφορία (αναπροσαρμοσμένο EBITDA) ξεπέρασε για δεύτερη συνεχή χρονιά το όριο των 100 εκατ. ευρώ με μικρή αύξηση 2% έναντι του 2020. Παράλληλα, το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2021, αφού νέα έργα κατακυρώθηκαν και στους δύο κλάδους.
Ο κλάδος καλωδίων διατήρησε τη δυναμική του το 2021 και οι εταιρείες απέδωσαν θετικά αποτελέσματα, με σταθερή αύξηση τόσο στον τομέα των καλωδιακών έργων όσο και στον τομέα των καλωδιακών προϊόντων. Όλα τα εργοστάσια είχαν πλήρες πρόγραμμα παραγωγής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, διευκολύνοντας την ομαλή εκτέλεση σημαντικών έργων και βελτιώνοντας το αναπροσαρμοσμένο EBITDA κατά 9%. Οι πωλήσεις του τομέα προϊόντων αυξήθηκε λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης αλλά και μιας επιτυχημένης εμπορικής στρατηγικής, που εκφράστηκε με την είσοδο σε νέες αγορές και τη δημιουργία ισχυρών σχέσεων με πελάτες και συνεργάτες.
Τέλος, συνεχίστηκε, και έχει πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί, το επενδυτικό πρόγραμμα στο εργοστάσιο της Κορίνθου για την περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας inter–array καλωδίων.
Από την άλλη, το 2021 ήταν και πάλι μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο σωλήνων χάλυβα. Μετά από μια άνευ προηγουμένου μείωση τόσο της κατανάλωσης όσο και των τιμών ενέργειας ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η αγορά ανέκαμψε έντονα και, σε συνδυασμό με τις προηγούμενες αναβολές ή και ακυρώσεις έργων μεταφοράς κι εξόρυξης ορυκτών καυσίμων, οδήγησε τις τιμές ενέργειας σε πολύ υψηλά επίπεδα. Έτσι, εντός του δεύτερου εξάμηνου του 2021 ορισμένα έργα δικτύων αγωγών επανεκκίνησαν, αφού το φυσικό αέριο παραμένει το κύριο καύσιμο μετάβασης στη νέα παγκόσμια ενεργειακή εποχή. Το έτος, ωστόσο, έκλεισε με μια αρνητική έκπληξη, λόγω της απόφασης του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ (DoC) να επιβάλει υψηλούς δασμούς αντιντάμπινγκ επί των εισαγωγών σωλήνων μεγάλης διαμέτρου από την Ελλάδα, γεγονός που επηρέασε δυσμενώς τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους κατά περίπου 12,8 εκατ. ευρώ (14 εκατ. δολάρια ΗΠΑ πλέον τόκων).
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το 2021 ανήλθε σε 1.054 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω τόσο της αύξησης του όγκου πωλήσεων στον τομέα των καλωδίων όσο και των υψηλότερων τιμών των μετάλλων. Αντιθέτως, οι εξελίξεις στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα περιόρισαν σε ένα βαθμό τα έσοδα του Ομίλου.
Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 104 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος καλωδίων κατέγραψε αισθητή αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας για τρίτο συνεχόμενο έτος: από 65 εκατ. ευρώ το 2019 σε 81 εκατ. το 2020 και στα 89 εκατ. το 2021 (αθροιστικός ετήσιος ρυθμός αύξησης 17%), μια επίδοση που υπερκάλυψε την πτώση του κλάδου σωλήνων (από 22 εκατ. ευρώ το 2020 σε 16 εκατ. το 2021).
Συνολικά, το περιθώριο του αναπροσαρμοσμένου EBITDA παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα φθάνοντας περίπου το 10%, παρά τον αυξημένο κύκλο εργασιών που ήρθε εν μέρει ως αποτέλεσμα των πληθωρισμένων τιμών πρώτων υλών.
Το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος μειώθηκε κατά 2,7 εκατ. ευρώ (9% μείωση), φτάνοντας τα 29 εκατ., καθώς οι καθαροί τόκοι και τα συναφή έξοδα διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων και της αυστηρότερης διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης και στους δύο κλάδους.
Η ισχυρή κερδοφορία επηρεάστηκε σαφώς από την έκτακτη πρόβλεψη ύψους 12,8 εκατ. ευρώ λόγω της απόφασης του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ (DoC) να επιβάλει δασμούς αντιντάμπινγκ επί των εισαγωγών σωλήνων χάλυβα μεγάλης διαμέτρου από την Ελλάδα. Κατά συνέπεια, τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν σε 30,5 εκατ. ευρώ, (14% χαμηλότερα σε σχέση με το 2020), παρασύροντας επίσης τα κέρδη μετά από φόρους της περιόδου, που διαμορφώθηκαν σε 22,1 εκατ. ευρώ, έναντι 24,9 εκατ. το 2020 (2,1% των εσόδων το 2021 έναντι 2,7 % το 2020).
Παρόλο που και οι δύο κλάδοι διαθέτουν σύγχρονες και αποτελεσματικές εργοστασιακές μονάδες, ο Όμιλος συνέχισε τις επενδύσεις του στις θυγατρικές ώστε να συνεχίσεις την έγκαιρη εξυπηρέτηση των παραγγελιών και να διασφαλίσει τη μελλοντική ανάπτυξη. Οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες για το 2021 ανήλθαν σε 44,5 εκατ. ευρώ, κατανεμημένες σε 35 εκατ. για τον κλάδο καλωδίων και 9,5 εκατ. για τον κλάδο σωλήνων χάλυβα.
Επιπλέον, ορισμένα από τα νέα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών επελέγησαν ήδη για ένταξη σε κυβερνητικά προγράμματα κινήτρων, όπως προβλέπεται στις σχετικές εθνικές νομοθεσίες.
Το κεφάλαιο κίνησης (συμπεριλαμβανομένων των συμβατικών απαιτήσεων και υποχρεώσεων) μειώθηκε σημαντικά σε 41 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2021, μειωμένο κατά 59% σε ετήσια βάση (100 εκατ. στις 31.12.2020). Αυτή η σημαντική μείωση ήταν αποτέλεσμα μιας πιο αυστηρής διαχείρισης κεφαλαίου κίνησης
και στους δύο κλάδους, μέσω καλύτερων όρων πληρωμής με προμηθευτές, καθώς και της στενότερης παρακολούθησης των αγορών πρώτων υλών και της έγκαιρης ολοκλήρωσης συγκεκριμένων φάσεων σε μεγάλες παραγγελίες που υπαγορεύουν χρηματικές καταβολές (“payment milestones”). Ωστόσο, η μελλοντική εξέλιξη του κεφαλαίου κίνησης θα εξαρτηθεί από το χρονισμό τόσο της λήψης προκαταβολών από πελάτες όσο και από την εκπλήρωση αυτών των ορόσημων πληρωμών για τα έργα που αναλαμβάνουν οι θυγατρικές, καθώς και από την εξέλιξη των τιμών των πρώτων υλών.
Κατά συνέπεια, ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα (264 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2021), καταγράφοντας πτώση 66 εκατ. από τις 31.12.2020 (331 εκατ. ευρώ), αποδεικνύοντας περαιτέρω τις προσπάθειες και τη δέσμευση του Ομίλου για αποκλιμάκωση του δανεισμού.
Καλώδια
Το 2021 ο τομέας των καλωδιακών έργων εκτέλεσε αποτελεσματικά τις παραγγελίες του και αύξησε περαιτέρω το ανεκτέλεστο χαρτοφυλάκιό του αναλαμβάνοντας νέα έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παρομοίως κινήθηκε και ο κλάδος προϊόντων που παρουσίασε σημαντική αύξηση του όγκου πωλήσεων σε σχέση με το 2020. Όλα τα εργοστάσια διατήρησαν ένα πλήρες πρόγραμμα παραγωγής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, υποστηρίζοντας τις εν λόγω εμπορικές προσπάθειες.
Η Hellenic Cables συμμετείχε ενεργά σε διαγωνισμούς και ανέλαβε αρκετά νέα έργα τόσο σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, όσο και στην αγορά των διασυνδέσεων, ενώ υπέγραψε συμβάσεις-πλαίσιο με σημαντικές εταιρείες διαχείρισης δικτύων ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα:
▪ Στον τομέα των υπεράκτιων έργων, η Hellenic Cables ανέλαβε το υποβρύχιο τμήμα της διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου (συνολικό μήκος καλωδίου: 82,5 χλμ., μέγιστο βάθος: 400 μέτρα), ενώ η ανάθεση της σύμβασης για τα καλώδια διασύνδεσης του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Dogger Bank, φάση C, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέδειξε την Ελληνικά Καλώδια ως τον αποκλειστικό προμηθευτή inter-array καλωδίων για το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο. Άλλο σημαντικό έργο που ανατέθηκε είναι την πρώτη μεγάλη σύμβαση υποβρύχιων καλωδίων με τη Vattenfall για το σχεδιασμό, την κατασκευή, τις δοκιμές και την προμήθεια περίπου 70 χλμ. inter-array καλωδίων και συναφών εξαρτημάτων για το έργο του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Vesterhav Nord / Syd.
▪ Στον τομέα των χερσαίων καλωδίων, η Hellenic Cables υπέγραψε σημαντικά συμβόλαια «με το κλειδί στο χέρι» σε όλη την Ευρώπη, και κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπρόσθετα, υπέγραψε συμφωνίες- πλαίσιο με σημαντικές εταιρείες διαχείρισης μεταφοράς ενέργειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με σημαντικότερη τη σύμβαση-πλαίσιο με τον RTE, την εταιρεία διαχείρισης μεταφοράς ενέργειας της Γαλλίας, αναφορικά με την προμήθεια υπόγειων καλωδίων 90 kV και 225 kV, εξαρτημάτων και υπηρεσιών εγκατάστασης.
Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών του κλάδου καλωδίων στο τέλος του έτους υπερέβη τα 650 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια του έτους, παραδόθηκαν με επιτυχία, εξ ολοκλήρου ή τμηματικά, έργα που είχαν ανατεθεί παλαιότερα. Πιο συγκεκριμένα:
▪ Η υποβρύχια και υπόγεια ηλεκτρική διασύνδεση μήκους 178 χλμ. μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, ένα από τα πιο απαιτητικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί ποτέ παγκοσμίως (η μακρύτερη και βαθύτερη – 1000μ. – HVAC διασύνδεση), εγκαταστάθηκε και ηλεκτροδοτήθηκε με επιτυχία τον Μάιο.
▪ Οι ηλεκτρικές δοκιμές του υποβρύχιου καλωδίου υψηλής τάσης 150 kV που συνδέει τη Σκιάθο με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στις αρχές του έτους.
▪ Ολοκληρώθηκε η παραγωγή του συνόλου inter-array καλωδίων 66 kV για το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Seagreen στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2022.
▪ Το 2ο τρίμηνο ολοκληρώθηκε επίσης η παραγωγή για τη δεύτερη φάση του έργου Hollandse Kust Zuid στην Ολλανδία με την παράδοση των δύο υποβρυχίων καλωδίων 220kV.
▪ Η παραγωγή των υποβρυχίων καλωδίων για τη διασύνδεση του αιολικού πάρκου Καφηρέας ΙΙ ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021.
Στον τομέα των προϊόντων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 14% το 2021, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης στη ζήτηση. Αυτό σε συνδυασμό με το θετικό μείγμα προϊόντων ευνόησε περαιτέρω την κερδοφορία ολόκληρου του κλάδου.
Με γνώμονα τα παραπάνω, ο τομέας καλωδίων παρουσίασε αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA κατά 7,7 εκατ. ευρώ, φθάνοντας τα 88,6 εκατ. το 2021, έναντι 80,9 εκατ. το 2020. Τα αντίστοιχα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 44,9 εκατ. ευρώ, έναντι 35,2 εκατ. το 2020, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ακολούθησαν την ίδια τάση και ανήλθαν σε 37,2 εκατ. ευρώ (26,4 εκατ. το 2020).
Ο καθαρός δανεισμός του κλάδου μειώθηκε πάνω από 18% σε ετήσια βάση και πλέον ανέρχεται σε λιγότερο από 200 εκατ. ευρώ (από 242 εκατ. στις 31.12.2020). Οι προσπάθειες για αναχρηματοδότηση του χρέους με ευνοϊκότερους όρους, την εξασφάλιση χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης και την επίτευξη αποτελεσματικής κεφαλαιακής διάρθρωσης συνεχίστηκε με ενέργειες που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την έκδοση δύο ‘πράσινων’ ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους ευρώ 40 εκατ. Τα εν λόγω δάνεια δόθηκαν σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές αρχές ESG και θα στηρίξουν τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης για το σχεδιασμό, την παραγωγή, την εγκατάσταση και τη λειτουργία υποβρύχιων και χερσαίων καλωδιακών συστημάτων σε έργα που σχετίζονται με τη μεταφορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ηλεκτρική διασύνδεση νησιών.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η επένδυση στο εργοστάσιο υποβρυχίων καλωδίων της Κορίνθου για την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας inter-array καλωδίων έχει πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του κλάδου ανήλθαν σε ευρώ 35 εκατ. , εκ των οποίων τα ευρώ 26 εκατ. αφορούσαν επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στo εργοστάσιο της Κορίνθου.
Σωλήνες Χάλυβα
Το 2021 ήταν το δεύτερο συνεχόμενο δύσκολο έτος για τον κλάδο σωλήνων χάλυβα. Μετά την άνευ προηγουμένου μείωση της κατανάλωσης και των τιμών ενέργειας λόγω της έξαρσης της πανδημίας στις αρχές του 2020, η οποία οδήγησε στην αναβολή ή την ακύρωση αρκετών έργων διανομής ορυκτών καυσίμων, η αγορά ενέργειας ανέκαμψε αργά αλλά σταθερά εντός του 2021 και οι τιμές σκαρφάλωσαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, λόγω της εξάντλησης των αποθεμάτων και της εσπευσμένης ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης. Κάποια από τα έργα αγωγών που είχαν ‘παγώσει’ το προηγούμενο έτος, ξεκίνησαν εκ νέου το δεύτερο εξάμηνο του 2021, καθώς είναι εμφανές ότι το φυσικό αέριο θα εξακολουθήσει να αποτελεί το κύριο καύσιμο ‘γέφυρα’ προς την περίοδο ενεργειακής μετάβασης που θα λάβει χώρα τις επόμενες δεκαετίες.
Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του έτους η Σωληνουργεία Κορίνθου παρέμεινε επικεντρωμένη σε πρωτοβουλίες έρευνας και ανάπτυξης (π.χ. μεταφορά υδρογόνου, τεχνολογίες CCS, πιθανές ευκαιρίες στον υπεράκτιο αιολικό τομέα), προσπάθησε με επιτυχία να εισέλθει σε νέες γεωγραφικές αγορές και συνέχισε το πρόγραμμα πιστοποιήσεων από σημαντικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και τα καινοτόμα προγράμματα, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της και την έναρξη της ψηφιοποίησης των διαδικασιών της. Εν ολίγοις, επέδειξε σημαντική αντοχή κατά την διάρκεια αυτών των δύσκολων καιρών, ενισχύοντας την παρουσία της σε υφιστάμενες και αναδυόμενες αγορές, κερδίζοντας σημαντικά νέα χερσαία και υπεράκτια έργα και εξασφαλίζοντας μια αδιάλειπτη παραγωγική διαδικασία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Παρά τη μείωση των εσόδων κατά 25% σε σχέση με το 2020 (ευρώ 230 εκατ. το 2021), κυρίως λόγω των αναβληθέντων ενεργειακών έργων σε παγκόσμιο επίπεδο, η Σωληνουργεία Κορίνθου μέσω των ακόλουθων δράσεων επέδειξε την ανθεκτικότητά της:
▪ Οι προσπάθειες για την ενίσχυση της παρουσίας της σε νέες αγορές στην Ευρώπη, την Αμερική, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία, αναλαμβάνοντας παράλληλα νέα έργα (π.χ. υπεράκτιο έργο INGL στο Ισραήλ, Gaz System στην Πολωνία, πιστοποιημένοι αγωγοί μεταφοράς υδρογόνου για τη Snam στην Ιταλία, υπεράκτια έργα στη Βόρεια και τη Νορβηγική Θάλασσα κ.ά.).
▪ Το αυξημένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών που έφτασε τα ευρώ 350 εκατ. στο τέλος του έτους, ως αποτέλεσμα της ανάθεσης σημαντικών έργων κατά τους τελευταίους μήνες του 2021.
▪ Η αυστηρή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, η οποία εξασφάλισε την απαραίτητη ρευστότητα και επέτρεψε τη χρηματοδότηση από τις λειτουργικές της δραστηριότητες επενδύσεων που έλαβαν χώρα μέσα στο 2021.
▪ Η συνέχιση της στρατηγικής Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) καθώς και της στρατηγικής καινοτομιών που έχει θέσει την θυγατρική στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης και των λύσεων για τη μεταφορά υδρογόνου.
▪ Το αυστηρό πρόγραμμα πιστοποιήσεων από σημαντικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και καινοτόμα προγράμματα, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την έναρξη της ψηφιοποίησης των διαδικασιών.
▪ Η ολοκλήρωση του προγράμματος βελτιστοποίησης του κόστους που ξεκίνησε το τέταρτο τρίμηνο του 2020.
Η μείωση των εσόδων οδήγησε σε μείωση του αναπροσαρμοσμένου EBITDA κατά 26%, με το μικτό κέρδος να μειώνεται σε ευρώ 16,2 εκατ. το 2021 (από ευρώ 23.9 το 2020) και το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να μειώνεται ακολούθως σε ευρώ 16 εκατ. (από ευρώ 21,7 εκατ. το 2020). Το θετικό είναι ότι ο κλάδος κατάφερε να παράγει σημαντικές ελεύθερες ταμειακές ροές το 2021. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση του καθαρού δανεισμού από ευρώ 89 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2020, σε ευρώ 68 εκατ. Επίσης, το μακροπρόθεσμο χρέος αναχρηματοδοτήθηκε εν μέρει με ευνοϊκότερους όρους, μέσω της έκδοσης τριών ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους ευρώ 22 εκατ.
Τέλος, ως αποτέλεσμα της αναδρομικής εφαρμογής του δασμολογικού συντελεστή αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκε από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ (βλ. παρακάτω), ο κλάδος κατέγραψε ζημίες προ φόρων ύψους ευρώ 13,9 εκατ. για το 2021, έναντι κερδών προ φόρων ύψους 1,3 εκατ. ευρώ το 2020.
Μεταγενέστερα Γεγονότα
Το Υπουργείο Εμπορίου (DoC) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής δημοσίευσε τα τελικά αποτελέσματα της διοικητικής διαδικασίας επανελέγχου που διεξήγαγε το DoC για την περίοδο αναφοράς από τις 19 Απριλίου 2019 έως τις 30 Απριλίου 2020 (“POR”) σε σχέση με μια διαταγή για επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές από την Ελλάδα σωλήνων μεγάλης διαμέτρου. Ως αποτέλεσμα, το DoC καθόρισε για την περίοδο αναφοράς ποσοστό δασμού αντιντάμπινγκ ύψους 41,04% με βάση το σύνολο των διαθέσιμων δυσμενών πραγματικών περιστατικών (AFA) για την υποχρεωτικά συμμετέχουσα εταιρία Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε., τον κλάδο σωλήνων χάλυβα της Cenergy Holdings.
Παρά τη μακρά διοικητική διαδικασία επανελέγχου, η οποία περιλάμβανε την παροχή εξαιρετικά λεπτομερών συνόλων δεδομένων σχετικά με τις εμπορικές πρακτικές της Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε. για την υπό εξέταση περίοδο αναφοράς, καθώς και όλες τις εύλογες εκτιμήσεις που έγιναν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 σχετικά με το ύψος, εάν υπάρχει, ενός πιθανού ποσοστού δασμού αντιντάμπινγκ, το DoC καθόρισε ένα τέτοιο υψηλό ποσοστό δασμού αντιντάμπινγκ.
Η Σωληνουργεία Κορίνθου προτίθεται να ασκήσει έφεση ενώπιον του Δικαστηρίου Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ κατά της απόφασης του DoC, ενώ παράλληλα συνεχίζει να συνεργάζεται ενεργά με το DoC προκειμένου να ανατρέψει το προσδιορισθέν τελικό περιθώριο δασμού.
Η Cenergy Holdings θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει ουσιώδης αντίκτυπος στη θυγατρική της Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε., καθώς η τελευταία ακολουθεί σταθερά μια γεωγραφικά διαφοροποιημένη εμπορική πολιτική και η αγορά των ΗΠΑ δεν αποτελεί επί του παρόντος τη βασικότερη της αγορά. Η πρόσθετη επιβάρυνση στα ετήσια ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα της Cenergy Holdings από την αναδρομική εφαρμογή του ποσοστού δασμού αντιντάμπινγκ ευλόγως αναμένεται στο ποσό των Ευρώ 12,8 εκατ. (14 εκατ. δολάρια ΗΠΑ πλέον τόκων), ποσό το οποίο θεωρείται ως εφάπαξ έκτακτο-μη λειτουργικό.
Δεν υπάρχουν άλλα μεταγενέστερα γεγονότα που να επηρεάζουν τις Ενοποιημένες Οικονομικές Πληροφορίες που παρουσιάζονται στο παρόν Δελτίο Τύπου.
Προοπτικές
Σε συνέχεια των ισχυρών επιδόσεων που καταγράφηκαν το 2021 και με βάση το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον, ο κλάδος καλωδίων αναμένεται να συνεχίσει να ωφελείται από το σημαντικό χαρτοφυλάκιο των ήδη εξασφαλισμένων έργων, ενώ έχει ήδη αναλάβει σημαντικές νέες παραγγελίες (π.χ. το έργο Sofia Offshore Wind Farm (OWF) στο Ηνωμένο Βασίλειο, το έργο Vesterhav OWF στη Δανία κ.λπ.). Η καλή δυναμική της αγοράς που υποδηλώνει τις ισχυρές προοπτικές του τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, και η αποδεδειγμένη ικανότητα των εταιρειών του κλάδου να επεκτείνονται σε νέες αγορές, προοιωνίζουν την εύρωστη ανάπτυξη στο προσεχές μέλλον.
Το ενδεχόμενο συνεργασίας που ανακοινώθηκε με την Ørsted, παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών («inter-array») στην Πολιτεία Maryland των ΗΠΑ είναι ένα παράδειγμα των ευκαιριών που δημιουργεί η θετική δυναμική της εν λόγω αγοράς. Ο τομέας υποβρυχίων καλωδίων αναμένεται να διατηρήσει την υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής του δυνατότητας του καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, δίνοντας ώθηση στην κερδοφορία ολόκληρου του κλάδου.
Όσον αφορά τον τομέα χερσαίων έργων, οι αρκετές αναθέσεις έργων στο Ηνωμένο Βασίλειο συνηγορούν τη συνεχή παρουσία και επένδυση της Ελληνικά Καλώδια σε αυτή την αγορά, ενώ η ισχυρή τοποθέτηση σε άλλες αγορές, όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Κεντρική Ευρώπη, σηματοδοτεί μια ισχυρή ανάπτυξη και σε αυτόν τον τομέα.
Στον τομέα καλωδιακών προϊόντων, η ενίσχυση της ζήτησης στις κύριες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων αναμένεται να συνεχιστεί καθώς η ζήτηση από τον κατασκευαστικό και τον βιομηχανικό τομέα ισχυροποιείται. Επιπλέον, οι πρόσφατα υπογεγραμμένες συμβάσεις-πλαίσιο εξασφαλίζουν αυξημένα επίπεδα χρήσης της παραγωγικής δυναμικότητας για τα επόμενα χρόνια, ενώ συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες για περαιτέρω γεωγραφική διαφοροποίηση με σκοπό την εξάπλωση και την ενίσχυση των πηγών εσόδου.
Ο βασικός επιχειρησιακός στόχος για τον κλάδο των καλωδίων παραμένει η επιτυχής εκτέλεση των υφιστάμενων έργων και η ανάθεση νέων, ενώ στρατηγικά διερευνώνται όλες οι πιθανές συνεργασίες με στόχο την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και κάθε νέα πιθανή επιχειρηματική ευκαιρία σε όλο τον κόσμο.
Όσον αφορά τον κλάδο σωλήνων χάλυβα, αφήνει πίσω τα δύο δύσκολα τελευταία χρόνια και η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι πλέον έτοιμη να επωφεληθεί από τις παραγγελίες που έλαβε τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους. Καθώς η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση αυξάνεται ταχύτερα από τη δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα ανακάμψει και, ως εκ τούτου, η ζήτηση για σωλήνες χάλυβα αναμένεται να φθάσει σε υψηλότερα επίπεδα στο προσεχές μέλλον. Η Σωληνουργεία Κορίνθου παραμένει επικεντρωμένη στη διείσδυση σε νέες γεωγραφικές αγορές και στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, π.χ. υποδομές για τον υπεράκτιο αιολικό τομέα, σωλήνες για τη μεταφορά υδρογόνου, τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) κ.λπ. Οι πρωτοβουλίες αυτές σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των προσπαθειών για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα θα βελτιώσουν τη θέση της θυγατρικής στην αγορά και θα οδηγήσουν στην ανάθεση νέων έργων και στην επιστροφή στην κερδοφορία. Όσον αφορά το μέλλον, ο τομέας της ενέργειας αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε υψηλότερα επίπεδα τιμών λόγω της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Αυτό, σε συνδυασμό με το σταθερό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών που δημιουργήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, προσφέρει θετικές προοπτικές για τον τομέα σωλήνων χάλυβα.
Συνολικά, η Cenergy Holdings προσβλέπει σε ένα θετικό έτος, με σταθερές πωλήσεις που θα στηρίξουν τα λειτουργικά της περιθώρια, ενώ η ισχυρή οργανωτική δομή και η προηγμένη τεχνολογία των εταιρειών της δημιουργούν εμπιστοσύνη για μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπέρμποκ: Προειδοποιεί την Τουρκία να μην επιτίθεται εναντίον των Κούρδων στη Συρία – Πυρά και κατά του Ισραήλ
- Ζελένσκι: Δεν είμαστε σε θέση να απωθήσουμε τα ρωσικά στρατεύματα από την Κριμαία
- Γαλλία: Έχει αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία προσπαθεί να χειραγωγήσει τους influencers της
- Ερντογάν – Μικάτι: Πρέπει να δράσουμε μαζί ως δύο σημαντικοί γείτονες της Συρίας