ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Με μεγάλες επενδύσεις για το διπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας του κλάδου των καλωδίων σε δύο χρόνια, απαντά η Cenergy στη διαρκή αύξηση της ζήτησης στην παγκόσμια αγορά για καλώδια.
Κατέχοντας ήδη σημαντική θέση στη διεθνή αγορά καλωδίων, εμπειρία, τεχνογνωσία και έχοντας ήδη καθιερωθεί σε νέες αναδυόμενες κατηγορίες προϊόντων, η ελληνική εταιρεία είναι έτοιμη να επωφεληθεί από την ανοδική πορεία της ζήτησης και σχεδιάζει επενδύσεις 170 εκ. ευρώ στη διετία.
Η Ελληνικά Καλώδια διεκδικεί μέσω των επενδύσεων 80 εκ. ευρώ που πραγματοποιεί, μερίδια σε νέες κατηγορίες καλωδίων υψηλής προστιθέμενης αξίας ενώ η Σωληνουργεία Κορίνθου επεκτείνεται και σε νέα έργα όπως αποθήκευση άνθρακα και αγωγούς διοξειδίου του άνθρακα και υδρογόνου. Σημειώνεται, ότι η εταιρεία είναι τεχνολογικά έτοιμη για τα σχεδιαζόμενα έργα CCS στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Διαθέτει σημαντική εμπειρία σε αγωγούς μεταφοράς CO2 μήκους άνω των 1.000 χλμ. στις ΗΠΑ τα τελευταία 10 χρόνια και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα CCS με έργα στη Βόρεια Θάλασσα που σχεδιάζουν και δημοπρατούν μεγάλες ενεργειακές εταιρείες.
Ταυτόχρονα, η Ελληνικά Καλώδια σχεδιάζει επένδυση σε νέα μονάδα για τη δραστηριοποίησή της στην αγορά των ΗΠΑ, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Orsted και αργότερα, μετά το 2027 την επένδυση στο Βόλο για κατασκευή πυλώνων και πλωτών βάσεων για θαλάσσια αιολικά πάρκα. Η επένδυση στο Βόλο θα γίνει σε δεύτερο χρόνο καθώς τα έργα των θαλάσσιων αιολικών πάρκων αργούν και θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο, και να ωριμάσει και η τεχνολογία για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα πριν σχεδιαστεί το εργοστάσιο κατασκευής πυλώνων και πλωτών βάσεων για θαλάσσια αιολικά πάρκα.
Η ενεργειακή μετάβαση έχει δημιουργήσει εξαιρετικά θετικές συνθήκες για τη ζήτηση των προϊόντων της, και καθώς η μετάβαση αναμένεται να διαρκέσει τις επόμενες δεκαετίες, “η καλή περίοδος για τη Cenergy αναμένεται να έχει διάρκεια”, όπως τόνισε χθες κατά την παρουσίαση του εργοστασίου Fulgor (της Ελληνικά Καλώδια) ο κ. Αλέξανδρος Μπένος Οικονομικός Διευθυντής της Cenergy Holdings.
“Η εταιρεία είναι στρατηγικά τοποθετημένη για να καλύψει τις ανάγκες της ενεργειακής μετάβασης και θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα της”, σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνος Σαββάκης, Γενικός Διευθυντής της Cenergy.
Οι συνθήκες ενεργειακής μετάβασης
Ο όμιλος της Cenergy, αποτελείται από την Ελληνικά Καλώδια και τη Σωληνουργεία Κορίνθου, δύο βιομηχανίες που παράγουν προϊόντα, καλώδια και αγωγούς προϊόντα που βρίσκονται σε διαρκή τεχνολογική εξέλιξη και αυξάνεται συστηματικά η ζήτηση τους καθώς είναι απαραίτητα στα νέα ενεργειακά έργα που απαιτούνται κατά την ενεργειακή μετάβαση. Ηλεκτρικές διασυνδέσεις και αγωγοί, αλλά και έργα αποθήκευση άνθρακα και αγωγοί μεταφοράς άνθρακα πολλαπλασιάζονται τα επόμενα χρόνια και η εξειδίκευση και η εμπειρία της Cenergy, την κάνει να κυριαρχεί στις ανερχόμενες και υψηλής προστιθέμενης αξίας αγορές που δημιουργούνται.
Η ζήτηση για καλώδια αυξάνεται καθώς η τάση για εξηλεκτρισμό κυριαρχεί παγκοσμίως. Η συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί από 20% σήμερα σε 40% το 2050. Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας αυτής θα παράγεται από ΑΠΕ αυξάνοντας την ανάγκη διασυνδέσεων με τα δίκτυα. Επιπλέον, οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν ότι μέχρι το 2030 η ΕΕ θα λαμβάνει το 42,5% της ενέργειάς της από ΑΠΕ, αντικαθιστώντας τον υφιστάμενο στόχο του 32%. Τι σημαίνει αυτό; Μαζικές επενδύσεις σε αιολικά και ηλιακά πάρκα και μεγάλη ζήτηση σε όλο το φάσμα από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και για όλες τις κατηγορίες καλωδίων τόσο χερσαίων όσο και υποβρυχίων. Η Cenergy Holdings είναι ήδη στρατηγικά τοποθετημένη για να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή.
Στην αναδυόμενη αυτή αγορά η Cenergy Holdings, έχει πλεονέκτημα με την Ελληνικά Καλώδια, καθώς κατέχει περισσότερο από 50% της αγοράς (εξαιρουμένης της Κίνας) στις υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στις ανεμογεννήτριες εντός των θαλασσίων αιολικών πάρκων. Στα καλώδια σύνδεσης των αιολικών πάρκων με τους υποσταθμούς στην ξηρά και στις διασυνδέσεις δικτύων κατέχει μερίδιο 21% – 22% και κατατάσσεται στην πρώτη τετράδα του κλάδου. Στους υποθαλάσσιους αγωγούς μεταφοράς ορυκτών καυσίμων (εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Κίνας) συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες διεθνώς βιομηχανίες με μερίδιο 15% με 20%.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως τόνισαν τα στελέχη της εταιρείας, στη χθεσινή παρουσίαση, ότι ήδη έχει προπωληθεί η παραγωγή της εταιρείας για τα επόμενα δύο έτη, αφού το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων της φτάνει τα 2 δισ. ευρώ. Η αύξηση της ζήτησης και της δυναμικότητας της εταιρείας αντικατοπτρίζεται στα μεγέθη της. Τα Ελληνικά Καλώδια παρουσίασαν έσοδα 964 εκατ. ευρώ το 2022 από 580 εκ. ευρώ το 2019 και EBITDA στα 108 εκ. ευρώ από 65 εκ. ευρώ το 2019.
Αντίστοιχα και οι προοπτικές για τη Σωληνουργεία Κορίνθου είναι θετικές, αφού τα έργα αγωγών φυσικού αερίου θα συνεχιστούν για πολλά χρόνια ακόμα. Το φυσικό αέριο θεωρείται το «μεταβατικό καύσιμο» έως ότου οι επενδύσεις σε ΑΠΕ ολοκληρωθούν και οι νέες τεχνολογίες ωριμάσουν και βρουν τη θέση τους στο ενεργειακό μίγμα. Σε αυτή τη μεταβατική φάση, οι σωλήνες χάλυβα για δίκτυα αερίου που κατασκευάζει η Σωληνουργεία Κορίνθου συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό. Από τη μία, η ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και αλλού πιέζει προς την εξεύρεση και άλλων πηγών και δικτύων φυσικού αερίου, πλην αυτών που υπάρχουν ήδη. Από την άλλη, έργα αγωγών που μέχρι σήμερα εμφάνιζαν καθυστερήσεις ευνοούνται από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων.
Το καθαρό υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί κύριο πυλώνα για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που παράγει και προμηθεύει σωλήνες για τη μεταφορά υδρογόνου έως και 100% για δίκτυα υψηλής πίεσης. Η τεχνολογική αυτή υπεροχή της έχει ήδη προσφέρει αναθέσεις έργων στα δίκτυα της Snam στην Ιταλία, στην Πολωνία, την Αυστραλία αλλά και στη χώρα μας, με το νέο αγωγό Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΣΦΑ.
Εξειδικευμένα Κέντρα Παραγωγής…με δυνατότητες επέκτασης
Η Ελληνικά Καλώδια διαθέτει 5 εργοστάσια σε 3 χώρες, 2.100 εργαζόμενους και εξάγει τα παραγόμενα προϊόντα της σε 50 χώρες. Την τελευταία πενταετία οι επενδύσεις της ανέρχονται σε 33 εκ. ευρώ ετησίως, ενώ την τελευταία δεκαετία σε 250 εκ. ευρώ. Η ετήσια παραγωγική της δυναμικότητα ανέρχεται σε 180.000 τόνους, και αναμένεται να διπλασιαστεί την επόμενη διετία, με την ολοκλήρωση επενδύσεων 80 εκ. ευρώ μέχρι του 2024.
Τόσο το 2023 όσο και το 2024 αναμένεται να συνεχιστεί η άνοδος των μεγεθών αφού σταδιακά θα αυξάνεται η παραγωγική δυναμικότητα των μονάδων της, ενώ το 2025 θα είναι η χρονιά που θα αποδώσουν πλήρως οι νέες επενδύσεις που πραγματοποιεί η εταιρεία.
Στα σχέδια της εταιρείας είναι να επικεντρώνει την παραγωγή κάθε μονάδας της σε ένα είδος καλωδίων ώστε να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη καθετοποίηση στις διαδικασίες, ταχύτητα και αποδοτικότητα.
Το Νοέμβριο του 2022 απέκτησε το παλιό εργοστάσιο του Πετζετάκι στη Θήβα για να μεταφερθεί σε αυτό η παραγωγή υπογείων καλωδίων χαμηλής τάσης για κτήρια. Αυτή την περίοδο βελτιώνονται οι υποδομές και σιγά-σιγά θα μεταφερθούν και τα μηχανήματα και το σύνολο της επένδυσης σε αυτό θα ολοκληρωθεί τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Η μονάδα της Fulgor έχει εξειδικευτεί στα υποβρύχια καλώδια υψηλής και υπερυψηλής τάσης ενώ η μονάδα της Ελληνικά Καλώδια στη Θήβα όπου σήμερα παράγονται καλώδια χαμηλής, μεσαίας και υψηλής τάσης, σταδιακά θα εξειδικευτεί μόνο στα καλώδια μεσαίας και υψηλής τάσης, αφού το σύνολο των καλωδίων χαμηλής τάσης θα μεταφερθεί στη μονάδα της Πετζετάκις. Έτσι η μονάδα της Θήβας θα έχει τη δυνατότητα επέκτασης στα καλώδια μέσης τάσης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας