Χάρη στη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, και τα έργα για τα offshore αιολικά στη Βόρεια θάλασσα, η Cenergy, αποτελεί αν όχι τη μόνη, από τις ελάχιστες εισηγμένες, που κατάφεραν να παρουσιάσουν αύξηση κερδών στο δύσκολο πρώτο εξάμηνο.

Τα καλώδια υψηλής τάσης, που είναι και υψηλής προστιθέμενης αξίας κράτησαν ψηλά τη λειτουργική κερδοφορία του εξαμήνου, ενώ το τρίπτυχο μέτρα ασφάλειας, επάρκεια στην εφοδιαστική αλυσίδα πρώτων υλών και υψηλή ρευστότητα, θωράκισε την εταιρεία, που κατάφερε να κρατήσει ανεπηρέαστη την παραγωγική διαδικασία κατά την πολύ δύσκολη περίοδο της καραντίνας.

Αν και η πανδημία κόστισε στην εταιρεία, στη ζήτηση στον τομέα του χάλυβα, δηλαδή των σωλήνων, η πορεία του τομέα των καλωδίων κάλυψε τη διαφορά και ο όμιλος Cenergy παρουσίασε αύξηση λειτουργικών κερδών και προ φόρων κερδών και λόγω της ευρύτερη συγκυρίας πέτυχε διπλασιασμό κερδών μετά φόρων.

Η λειτουργική κερδοφορία (αναπροσαρμοσμένο EBITDA) παρέμεινε σταθερή στα επίπεδα του α’ εξαμήνου του 2019, παρά τη μείωση κατά 16% των ενοποιημένων πωλήσεων, καθώς και οι δύο κλάδοι εκτέλεσαν με επιτυχία έργα υψηλής τεχνολογίας με υψηλό περιθώριο κέρδους στις αγορές μεταφοράς ενέργειας.

Ο κλάδος σωλήνων χάλυβα επηρεάστηκε από την ιστορική μείωση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που παρατηρήθηκε από τον Μάρτιο έως τα μέσα του Μαΐου 2020 και η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Με δεδομένες τις εξαιρετικά ασταθείς συνθήκες της αγοράς, ένας μεγάλος αριθμός έργων εξόρυξης υδρογονανθράκων, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, αναβλήθηκαν, αν όχι ακυρώθηκαν, περιορίζοντας τις ευκαιρίες συμμετοχής της Σωληνουργεία Κορίνθου, της βασικής εταιρείας του Ομίλου, σε διεθνείς διαγωνισμούς. Έτσι, τα έσοδα στον κλάδο του χάλυβα, παρουσίασαν πτώση σχεδόν 30% σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2019, ενώ η λειτουργική κερδοφορία, σε όρους αναπροσαρμοσμένου EBITDA υπέστη επίσης μείωση κατά 5,9 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, η Σωληνουργεία Κορίνθου επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στους δύσκολους αυτούς καιρούς ενισχύοντας την παρουσία της σε υφιστάμενες και αναδυόμενες αγορές (Ευρώπη, Βόρεια Αφρική, Ασία, Κεντρική Αμερική), κερδίζοντας σημαντικά χερσαία και υπεράκτια έργα και διασφαλίζοντας την αδιατάρακτη παραγωγική διαδικασία κατά τη διάρκεια όλου του εξαμήνου.

Καλοί οιωνοί για το δεύτερο εξάμηνο

Στο δεύτερο εξάμηνο, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, ο ρυθμός και των έργων χάλυβα έχει επανέλθει και οι μονάδες παραγωγής σωλήνων δουλεύουν σε φουλ capacity μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα επενδυτικά έργα των μεγάλων πετρελαϊκών επιχειρήσεων, που αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, αναμένεται να προχωρήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο, η ανάθεση έργων συνεχίστηκε αδιάκοπα με τον συνολικό όγκο ανεκτέλεστων παραγγελιών στις 30 Ιουνίου 2020 να ανέρχεται στα 640 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 440 εκατ. ευρώ αφορούν καλώδια, με τα εργοστάσια να δουλεύουν με φουλ παραγωγική δυναμικότητα ως τα τέλη του 2021, με βάση τις παραγγελίες αυτές.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση