• Business

    Cenergy: Σε νέα εποχή ανάπτυξης η εταιρεία – Τι αλλάζει η επένδυση – ορόσημο στις ΗΠΑ

    Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings και της Hellenic Cables

    Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings και της Hellenic Cables


    Σε μια νέα εποχή ανάπτυξης εισέρχεται η Cenergy, μετά τη λήψη επενδυτικής απόφασης για την κατασκευή μονάδας παραγωγής καλωδίων στις ΗΠΑ.

    Καθώς η διεθνής ζήτηση για καλώδια που είναι απαραίτητα για την ενεργειακή μετάβαση, δεν καλύπτεται, η νέα μονάδα στις ΗΠΑ, θα δώσει στη Cenergy τη δυνατότητα να αναλάβει περισσότερες συμβάσεις και να εκτελεί περισσότερα έργα, αλλά και να αυξάνει την κερδοφορία της  με την παραγωγή καλωδίων όλο και υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

    Η επενδυτική απόφαση για την κατασκευή της νέας μονάδας στις ΗΠΑ αποτελεί ορόσημο για τη μελλοντική Cenergy, καθώς δίνει στην εταιρεία τη δυνατότητα σημαντικής αύξησης των μεγεθών της την επόμενη τριετία.

    Πρόκειται για επένδυση 300 εκ. δολαρίων για την οποία η  θυγατρική της στις ΗΠΑ,  (HCA) έχει ήδη εξασφαλίσει μεταβιβάσιμη έκπτωση φόρου μέχρι 58 εκατ. δολάρια, η οποία με την ολοκλήρωσή της θα ενισχύσει τη δυνατότητα της εταιρείας  να ανταποκριθεί στην αυξημένη διεθνή ζήτηση για καλώδια, αλλά και να επεκταθεί στη μεγάλη αγορά των  ΗΠΑ.

    Καθώς η εταιρεία λειτουργεί με υψηλό EBITDA η χρηματοδότηση της επένδυσης στις ΗΠΑ θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τις ελεύθερες ταμειακές ροές που θα προκύψουν, ενώ  με έναν δείκτη «καθαρού χρέους προς EBITDA» κοντά στο δύο, ή και κάτω από αυτό, εκτιμάται πως ο όμιλος έχει τη δυνατότητα για άντληση μεγαλύτερης χρηματοδότησης. Ωστόσο, μετά την οριστική διακοπή των συζητήσεων με την Orsted,  είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο συζητήσεων και με άλλους επενδυτές.

    Η νέα μονάδα, η κατασκευή της οποίας θα ξεκινήσει από τα τέλη του 2024,  θα επικεντρωθεί στην παραγωγή χερσαίων καλωδίων που το 2025 και στη συνέχεια να επεκταθεί στα υποθαλάσσια καλώδια. Η ζήτηση και για τις δύο κατηγορίες στις ΗΠΑ είναι πολύ ισχυρή και ιδιαίτερα στα χερσαία καλώδια προβλέπεται σημαντική αύξησή της κατά τα επόμενα χρόνια, ενώ ήδη παρουσιάζεται διεθνώς αδυναμία κάλυψης της ζήτησης από την υπάρχουσα προσφορά.

    Η ισχυρή ζήτηση  για καλώδια διεθνώς, τροφοδοτεί το ανεκτέλεστο του ομίλου που ενισχύεται διαρκώς από νέες συμβάσεις. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων από ένα δισ. ευρώ στο τέλος του 2021, διπλασιάστηκε το 2022, διαμορφώθηκε στα 3,15 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023 και έκλεισε στο φετινό πρώτο τρίμηνο στα 3,1 δισ. ευρώ ενώ σε αυτό προστέθηκαν και νέες μεγάλες συμβάσεις το τελευταίο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Καθώς η ενεργειακή μετάβαση προχωρά, οι αυξανόμενες επενδύσεις σε υπεράκτια πάρκα και διασυνδέσεις δημιουργούν ανάλογα αυξανόμενες ανάγκες καλωδίων τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

    Οι επενδύσεις στην Ελλάδα

    Με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής της δυναμικότητας η εταιρεία και στην Ελλάδα συνεχίζει τις επενδύσεις.

    Το πρώτο τρίμηνο του 2025 θα ξεκινήσει να λειτουργεί η νέα γραμμή παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο, στο τελευταίο φετινό τρίμηνο θα μπει σε πλήρη λειτουργία η μονάδα στον Ελαιώνα Θήβας (μεταφορά τμήματος της παραγωγής από το εργοστάσιο της Θήβας), ενώ το πρόγραμμα αύξησης του capacity στη Θήβα προβλέπεται να τελειώσει μέσα στο 2025. Αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας προκύπτει και από τις υλοποιούμενες επενδύσεις στη Θίσβη Βοιωτίας (Σωληνουργεία Κορίνθου).  Από το πρώτο κιόλας τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, η μονάδα υποβρύχιων καλωδίων της Κορινθίας θα λειτουργεί με διπλάσιο capacity, ενώ κάποια αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας θα προκύψει το 2025 και στις δύο μονάδες χερσαίων καλωδίων στη Βοιωτία.

    Σύμφωνα με το guidance της διοίκησης, το φετινό EBITDA του ομίλου αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 230 με 250 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν πως το ίδιο μέγεθος θα διαμορφωθεί σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα μέσα στο 2025. Αυτό αποδίδεται στο ότι από το πρώτο κιόλας τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, η μονάδα υποβρύχιων καλωδίων της Κορινθίας θα λειτουργεί με διπλάσιο capacity, ενώ κάποια αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας θα προκύψει το 2025 και στις δύο μονάδες χερσαίων καλωδίων στη Βοιωτία.

    Το 2024 εξελίσσεται σε ένα έτος ανάπτυξης των μεγεθών της, αλλά και της παραγωγικής της δυναμικότητας, με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων  να διευρύνεται κάθε μήνα. Η κερδοφορία του 2025 θα μπορούσε να επηρεαστεί θετικά από την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας κυρίως στο μέτωπο των υποβρύχιων καλωδίων και του 2026 σε αυτό των  χερσαίων καλωδίων. Λόγω της ισχυρής ζήτησης σε όλες τις δραστηριότητές της  και του μεγάλου ανεκτέλεστου υπολοίπου συμβάσεων, η εταιρεία δίνει έμφαση στην αποδοτικότητά της και την κερδοφορία και μπορεί να επιλέγει τα έργα που της αφήνουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία.

    Τα επόμενα βήματα

    Η θυγατρική της Εταιρείας, Hellenic Cables Americas, ήδη απέκτησε παραθαλάσσιο οικόπεδο στην τοποθεσία Wagners Point της Βαλτιμόρης, έκτασης περίπου 153.800 τ.μ. (38 acres), αφού ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια μακρά διαδικασία δέουσας επιμέλειας και ελήφθησαν όλες οι συνήθεις σε ανάλογες συναλλαγές εγκρίσεις.

    Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή εργοστασίου χερσαίων καλωδίων για την ικανοποίηση της αυξανόμενης ανάγκης των ΗΠΑ για αναβαθμίσεις του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με κόστος περίπου 200 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του ακινήτου.

    Ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί, η αδειοδότηση προχωρά κανονικά και οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει περαιτέρω επέκταση για την παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων, που θα εξαρτάται όμως από τις τελικές συμφωνίες απορρόφησης των παραγόμενων καλωδίων από τους κατασκευαστές των έργων και τις σχετικές τελικές επενδυτικές αποφάσεις.

    Επιπρόσθετα, σε συνέχεια του δελτίου τύπου της 20ης Δεκεμβρίου 2021, η Εταιρεία ανακοινώνει ότι, μετά την απόφαση της Ørsted να αναθεωρήσει το έργο της στα παράλια του Ατλαντικού (αιολικό πάρκο Skipjack Wind), οι συζητήσεις σχετικά με πιθανή συνεργασία μεταξύ της Εταιρείας και της Ørsted διακόπηκαν. Θα επανεξεταστούν, εφόσον προχωρήσει αυτή η προσπάθεια αναθεώρησης.

    Διαβάστε επίσης:

    Δολοφονία Ψυχικό: Η 5ετία με τις business στο real estate, τα «χρυσά» οικόπεδα σε Μύκονο και Ίο και οι ξυλοδαρμοί του Στάθη



    ΣΧΟΛΙΑ