• Business

    Cenergy: Αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση κεφαλαίου και τη μονάδα στις ΗΠΑ

    Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings και της Hellenic Cables

    Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings και της Hellenic Cables


    Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει η αύξηση κεφαλαίου της Cenergy ύψους 200 εκ. ευρώ με την παράδοση των νέων μετοχών  να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου. Με δύναμη πυρός τα έσοδα της αύξησης η εταιρεία προχωρά στην κατασκευή της νέας μονάδας στις ΗΠΑ που θα βάλει τη Cenergy σε μια νέα εποχή, δίνοντας της τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την αυξημένη ζήτηση καλωδίων και πέραν του Ατλαντικού.

    Η εταιρεία που έχει εξασφαλίσει λόγω της ψηλής ζήτησης στα καλώδια, συνεχή αύξηση μεγεθών και μεγάλα περιθώρια κέρδους, αυξάνει συστηματικά μέσω επενδύσεων την παραγωγική δυναμικότητα των μονάδων της και εκτιμά σημαντική αύξηση μεγεθών το 2025 και το 2026. Από το 2028 με την έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας στις ΗΠΑ η Cenergy μπαίνει σε μια νέα εποχή ακόμη μεγαλύτερης παραγωγικής δυναμικότητας και μεγεθών.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εταιρεία, τα καθαρά έσοδα από την Αύξηση Κεφαλαίου προορίζονται να χρησιμοποιηθούν πρωτίστως για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης της σχεδιαζόμενης κατασκευής μονάδας παραγωγής καλωδίων από τον Όμιλο στη Βαλτιμόρη, Μέριλαντ, Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και, στο βαθμό που κρίνεται αναγκαίο από τον Όμιλο, για τη χρηματοδότηση περαιτέρω βελτιώσεων και επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Ομίλου στην Ελλάδα

    Η κατασκευή της πρώτης φάσης του εργοστασίου της εταιρείας στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει το 2025 και θα διαρκέσει ως το 2027, και από το 2028 τα μεγέθη της εταιρείας θα είναι ενισχυμένα και από τη δραστηριότητα του νέου υπερσύγχρονου εργοστασίου, που δημιουργείται για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες της αμερικάνικης αγοράς σε χερσαία καλώδια.

    Η αγορά του οικοπέδου για την κατασκευή του εργοστασίου πραγματοποιήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και ήταν μια επένδυση 29 εκ. ευρώ. Ο σχεδιασμός για την κατασκευή της μονάδας έχει ολοκληρωθεί, η αδειοδότηση προχωρά κανονικά και οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους.  Η δεύτερη φάση, που τοποθετείται μετά το 2027, αφορά υποθαλάσσια καλώδια θα καθοριστεί από τη ζήτηση για υποθαλάσσια καλώδια στις ΗΠΑ και τις τελικές συμφωνίες απορρόφησης των παραγόμενων καλωδίων από τους κατασκευαστές των έργων που θα καθορίσουν τις σχετικές τελικές επενδυτικές αποφάσεις.

       Χρονιά ρεκόρ το 20025

    Στο μεταξύ το 2025 αναμένεται να αποτελέσει χρονιά νέων ρεκόρ για την εταιρεία καθώς με την ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων αναμένεται  αύξηση μεγεθών. Η εταιρεία υλοποιεί σχέδια επενδύσεων για περαιτέρω επέκταση με σκοπό την εξυπηρέτηση της αγοράς, τόσο των υποβρυχίων, όσο και των χερσαίων καλωδίων. Στο πλαίσιο αυτό, ο τομέας πραγματοποίησε το πρώτο εξάμηνο του 2024 συνολικές επενδύσεις ύψους 105,2 εκατ. ευρώ που αφορούσαν την επέκταση του εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο και των εργοστασίων χερσαίων καλωδίων στη Θήβα και στον Ελεώνα, καθώς και τη νέα παραγωγική μονάδα στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ.

    Τονίζεται ότι από το 2025 με την ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων στα εργοστάσια της εταιρείας, ενισχύεται  η παραγωγική δυναμικότητα του ομίλου, δίνοντας τη δυνατότητα στην εταιρεία να πάρει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο, στη διεθνή αγορά καλωδίων και να βελτιώσει περαιτέρω τις επιδόσεις της το νέο έτος.

    Η επανάσταση της ενεργειακής μετάβασης και η συνεχής ανάγκη επενδύσεων σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζει σταθερά αυξανόμενη ροή έργων αποτυπώνει τον καθοριστικό ρόλο της Hellenic Cables σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά. Η Cenergy  έχει προχωρήσει σε θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα αποτελέσματα του 2024, προβλέποντας   αναπροσαρμοσμένο EBITDA για το οικονομικό έτος 2024   μεταξύ 245 και 265 εκατ. ευρώ (από 230-250 εκατ. ευρώ), λογω της καλύτερης του αναμενόμενου πορείας της εταιρείας.

    Ειδικότερα, η Cenergy Holdings λαμβάνοντας υπόψιν την ισχυρή απόδοση των θυγατρικών της, τις ευνοϊκές προοπτικές της αγοράς, τις μακροχρόνιες μεγάλες τάσεις στην ηλεκτροδότηση και την πράσινη ενέργεια καθώς και το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών, φιλοδοξεί να επιτύχει μεσοπρόθεσμα οικονομικές επιδόσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν οργανική αύξηση των πωλήσεων άνω του 12% ετησίως και ετήσιο αναπροσαρμοσμένο EBITDA μεταξύ 380 – 420 εκατ. ευρώ.    Η εκτίμηση αυτή  αφορά τη σημερινή δραστηριότητα της Cenergy χωρίς να υπολογίζεται η δραστηριότητα του νέου εργοστασίου στις ΗΠΑ που θα ενισχύσει την εταιρεία από το 2028.

    Διαβάστε επίσης

    Cenergy: Ετοιμάζει AMK έως 200 εκατ. ευρώ – Απόλυτη επιβεβαίωση Mononews – Αυξάνει τις προβλέψεις για τα EBITDA

    CENERGY: Τι συμβαίνει;

    Cenergy: Αγόρασε οικόπεδο στη Βαλτιμόρη για το νέο εργοστάσιο καλωδίων – Τέλος οι συζητήσεις με Ørsted



    ΣΧΟΛΙΑ