Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Carrefour, ύστερα από έκθεση του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών στην οποία προτείνεται πρόστιμο ύψους 200 εκατ. ευρώ για παράνομες πρακτικές έναντι των επιχειρήσεων franchise.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε μία κυβερνητική έκθεση στο πλαίσιο μιας δικαστικής υπόθεσης που τρέχει μεταξύ των δύο πλευρών και συνέστησε την επιβολή προστίμου 200 εκατ. ευρών.

1

Οι συμφωνίες στο franchise

Η εταιρεία από την πλευρά της αμφισβήτησε τα ευρήματα της κυβερνητικής έκθεσης σχετικά με τη διαχείρισή της στο δίκτυο franchise, καθώς και την πρόταση του υπουργείου για το ύψος του προστίμου, σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να αποφασιστεί μόνο από το δικαστήριο.

Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει ότι δικαιοδόχοι αναγκάζονται να υπογράψουν ακόμα και πάνω από δώδεκα συμβόλαια για να μπορέσουν να μπουν γίνουν φορείς εκμετάλλευσης. Σε αυτές τις συμφωνίες προβλέπεται ο όρος της προμήθειας κατά προτεραιότητα από τις αποθήκες που ελέγχει η Carrefour, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές.

Πρόκειται για μία έκθεση 160 σελίδων που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Ρεν, με την δικαστική απόφαση να αναμένεται εντός των επόμενων 12 με 18 μηνών.

Τι απαντούν οι δύο πλευρές

«Ο όμιλος έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να αποδείξει την εγκυρότητα των συμβολαίων του με το δίκτυο franchise που διατηρεί όπως και την αμεροληψία στις σχέσεις με τους συνεργάτες της», απάντησε η Carrefour.

«Η Carrefour προέβη σε συμπεριφορά που είναι χαρακτηριστική των πρακτικών που περιορίζουν τον ανταγωνισμό και οδηγεί στην ασφυξία των δικαιοδόχων, καθώς η εταιρεία εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση της», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών στην έκθεση.

Η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε απώλειες έως και 9% ενδοσυνεδριακά στο χρηματιστήριο του Παρισίου και περιόρισε ελάχιστα τις απώλειες της λίγο αργότερα στο 7,9%.

Διαβάστε επίσης:

Citigroup: Το «ακατέργαστο διαμάντι», οι επενδυτές και το δύσκολο έργο της CEO – Τι σχεδιάζει η τράπεζα

UBS: Το 90% των κεφαλαίων τους ανακτούν οι επενδυτές της χρεοκοπημένης Greensill

Το Παρίσι χάνει το στέμμα του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης – Πέρασε μπροστά το Λονδίνο