Στα 82 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχεται πλέον η περιουσία του Μεξικανού μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών, Carlos Slim (Κάρλος Σλιμ), και παρόλο που το σφυροκόπημα του Φεβρουαρίου στις αγορές μείωσε την καθαρή του αξία κατά περίπου 720 εκατομμύρια δολάρια, εκείνος δηλώνει χαλαρός, σημειώνοντας αστειευόμενος ότι είναι μόλις 85 ετών!

Γεγονός όμως είναι ότι ο Slim κατέχει τη θέση του πλουσιότερου άνδρα του Μεξικού, ενώ από το 2010 έως το 2013 ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη.

1

Η οικογένειά του ελέγχει την America Movil, τον μεγαλύτερο πάροχο τηλεπικοινωνιών στη χώρα και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως.

Ο Slim συγκρίνεται και με τον Ροκφέλερ, καθώς και εκείνος έκανε κάτι ανάλογο, ελέγχοντας τη διύλιση πετρελαίου κατά τη διάρκεια της Χρυσής Εποχής της Αμερικής.

Για πολλούς Μεξικανούς, ο πλούτος του Slim αποτελεί πηγή έμπνευσης και εθνικής υπερηφάνειας, ενώ άλλοι τον κατηγορούν για μονοπωλιακές πρακτικές στις επιχειρήσεις του.

Ορισμένοι κάνουν λόγο για ενσάρκωση του “φιλικού καπιταλισμού”, μιλώντας για έναν πανέξυπνο άνθρωπο που δεν φοβάται τις προκλήσεις μιας ηγετικής θέσης.

Ο Ροκφέλερ του Μεξικού, που σήμερα βρίσκεται στην 18η θέση στην λίστα με τους πλουσιότερους στον κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, δηλώνει θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ, παρά τα προσβλητικά του σχόλια για το Μεξικό, ενώ συμφωνεί με τον Έλον Μασκ όσον αφορά τις κρατικές δαπάνες, παρόλο που θεωρεί την τακτική-αλυσοπρίονο σχετικά ακραία.

Μασκ
Έλον Μασκ (Πηγή: AP)

Ο θρύλος της οικογένειας Slim

Όποια πέτρα και αν σηκώσει κανείς στο Μεξικό, θα βρει κάτι που αφορά τον Slim, παρόλο που ο ίδιος κρατά ένα χαμηλό προφίλ, κατοικώντας στο ίδιο σπίτι για πάνω από 40 χρόνια και χωρίς να απασχολεί την επικαιρότητα προχωρώντας σε “ασυλόγιστες σπατάλες”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τo 2009, οι New York Times ανέφεραν ότι η μητρική τoυς εταιρεία είχε καταλήξει σε συμφωνία να δανειστεί 250 εκατομμύρια δολάρια από τον Slim για να βοηθήσει στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεών της, ενώ μέχρι το 2016, ο μεγιστάνας κατάφερε να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχός της.

Σήμερα όμως δηλώνει ότι δεν έχει καμία επιρροή στην εταιρεία, παρόλο που ο Μασκ ανέφερε ότι είναι ακόμη ιδιοκτήτης των Times, κατηγορώντας τον παράλληλα για σύνδεση με το οργανωμένο έγκλημα, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της προέδρου του Μεξικού, Claudia Sheinbaum (Κλαούντια Σέινμπαουμ).

Μεταξύ άλλων, ο Slim είναι ιδιοκτήτης του κολοσσού τηλεπικοινωνιών Telcel, των καταστημάτων και εστιατορίων Sanborns, Sears και του πολυτελούς Saks Fifth Avenue.

Η αυτοκρατορία του περιλαμβάνει την εταιρεία Telefonos de Mexico ή Telmex, την οποία απέκτησε όταν το Μεξικό την ιδιωτικοποίησε το 1990.

Telmex
Ο πύργος της Telmex στο Μεξικό (Πηγή: Jeoffrey Guillemard/Bloomberg)

Στο Μεξικό, όπου ο μέσος εργαζόμενος κερδίζει περίπου 3.800 δολάρια το χρόνο, η ιστορία του Carlos Slim έχει αποκτήσει τη μορφή θρύλου.

Ο πατέρας του, που αρχικά ονομαζόταν Halil Salim, έφτασε στο Μεξικό από τον Λίβανο το 1902, σε ηλικία 14 ετών.

Άλλαξε το όνομά του σε Julian, και μαζί με τον αδερφό του Χοσέ άνοιξαν ένα παντοπωλείο στην πόλη του Μεξικού, τη στιγμή που ξέσπασε ο μεξικανικός εμφύλιος, που κράτησε δέκα χρόνια.

Από εκεί και πέρα, η κορυφή ήταν… μονόδρομος.

“Να αγοράζεις όταν το αίμα κυλάει στους δρόμους”

Ο Julian φαίνεται ότι ακολούθησε μια τακτική που πιστώνεται στον βαρόνο Ρότσιλντ και που κατά γενική ομολογία είναι το μυστικό της κερδοσκοπίας.

Ξεκίνησε να αγοράζει όταν το πανικόβλητο πλήθος πουλούσε, ενώ αργότερα “ξεφορτώθηκε” έξυπνα το κατάστημά του, λίγο πριν από το κραχ της Wall Street το 1929.

Εκείνη τη χρονιά, ο Julian άνοιξε σε καθένα από τα έξι παιδιά του έναν τραπεζικό λογαριασμό, επιθυμώντας με αυτό τον τρόπο να διδάξει στους απογόνους του την αξία της αποταμίευσης.

Σύντομα, ο 12χρονος τότε Carlos, δεν τοποθετούσε απλώς το χαρτζιλίκι του στην τράπεζα, αλλά αγόραζε μετοχές της Banco Nacional de Mexico.

Ως έφηβος, παρακολούθησε την πρώτη του συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και εκείνη τη στιγμή, κατάλαβε ότι το ενδιαφέρον του για τα νούμερα θα τον οδηγούσε ψηλά.

Το Μεξικό τον αποκαλεί “El Ingeniero” (Ο Μηχανικός), καθώς το 1957 ξεκίνησε τις σπουδές του στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού στο τμήμα μηχανικών.

Υπήρξε άριστος φοιτητής, ενώ επιστρατεύτηκε για να διδάξει στους συμφοιτητές του τον γραμμικό προγραμματισμό, μια μέθοδο που χρησιμοποιείται ευρέως στην επιχειρησιακή έρευνα και στην οικονομία.

Κλίση είχε στους τομείς των επιχειρήσεων και των επενδύσεων, και αυτό φάνηκε περσότερο στην πορεία, όταν κυριάρχησε επιχειρηματικά στο Μεξικό.

Carlos Slim
Carlos Slim

Η επέκταση της αυτοκρατορίας

Από τότε έως σήμερα, έχει αξιοποιήσει τη μια κρίση μετά την άλλη για να επεκτείνει την αυτοκρατορία του.

Το 1980, κατά την περίοδο κρίσης χρέους της Λατινικής Αμερικής, ο Slim επένδυσε δυναμικά σε μια σειρά από εταιρείες όπως η Reynolds Aluminium, η General Tire και η British American Tobacco.

Κατά τη διάρκεια της “κρίσης της Τεκίλας” το 1994, μεταμόρφωσε τη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών του Μεξικού, εισάγοντας προπληρωμένες κάρτες για κλήσεις μέσω του δικτύου της Telcel.

Αργότερα, μετονόμασε τις Telmex και Telcel σε America Movil, η οποία εξελίχθηκε σε μια υπερδύναμη που λειτουργεί επίσης στην Αυστρία και σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Σήμερα ο Slim και οι κληρονόμοι του (έχει τρεις γιους, τρεις κόρες και 23 εγγόνια) ελέγχουν σχεδόν 300 εταιρείες.

Ο ίδιος έχει φροντίσει τα παιδιά του και τα εγγόνια του να εμπλακούν από νωρίς στις επιχειρήσεις του και να τοποθετηθούν σε ρόλους-κλειδιά.

Οι κληρονόμοι συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια και λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά την επέκταση των εταιρειών εντός και εκτός Μεξικό.

Σε μια εβδομαδιαία συνάντηση που περιλαμβάνει ένα πλουσιοπάροχο δείπνο, ενισχύονται οι οικογενειακοί δεσμοί και αναλύονται όλα τα τρέχοντα επιχειρηματικά ζητήματα.

Σέινμπαουμ
Κλαούντια Σέινμπαουμ, Πρόεδρος του Μεξικού

Πώς βλέπει τους δασμούς των ΗΠΑ

Δεκαπέντε πρόεδροι έχουν βρεθεί στο επιβλητικό Palacio Nacional από τότε που γεννήθηκε ο Slim πριν από 85 χρόνια.

Σήμερα όμως, ο Slim δηλώνει εντυπωσιασμένος με την Claudia Sheinbaum, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Μεξικού, που κέρδισε επαίνους για τον χειρισμό του “Αρμαγεδδών” Τραμπ.

Kαθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναδιαμορφώνει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων και για άλλη μια φορά πιέζει το Μεξικό στο θέμα της μετανάστευσης, του εμπορίου και άλλους τομείς, ο El Ingeniero θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο.

Ο κλάδος της ενέργειας που εστιάζει ο Τραμπ, είναι επίσης κάτι που απασχολεί τον Slim.

Στις 18 Μαρτίου, η Sheinbaum επιβεβαίωσε ότι ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας του Μεξικού, Petroleos Mexicanos, ή Pemex, βρισκόταν σε συνομιλίες με εταιρείες που ανήκουν στον Slim, σχετικά με μια επένδυση σε δύο από τα πιο υποσχόμενα κοιτάσματα αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.

Ο Slim συμμετέχει ήδη εκεί, έχοντας αγοράσει το 80% της Talos Mexico, κάτι που του δίνει πρόσβαση σε ένα τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου, γνωστό ως “Zama”.

Zama
Κοίτασμα Zama (Πηγή: Wintershall Dea, now Harbour Energy)

Μεταξύ άλλων, στοιχηματίζει ότι η προσέγγιση του Τραμπ θα αποδώσει τελικά σε μια από τις επενδύσεις του στις ΗΠΑ, το διυλιστήριο PBF Energy με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ, στο οποίο κατέχει το 15,5%.

Ο “Μηχανικός” δηλώνει αισιόδοξος, παρόλο που οι επιχειρήσεις του θα μπορούσαν να δεχτούν πλήγμα, εάν ο Τραμπ εφαρμόσει τους δασμούς που υποσχέθηκε.

Εξάλλου, θεωρεί ότι οι δασμοί θα είναι προσωρινοί.

Μάλιστα, τον Φεβρουάριο, όταν ο Τραμπ ανακοίνωνε τους δασμούς 25% στο Μεξικό, ο Slim σχολίασε ότι “Ο πληθωρισμός θα εκραγεί. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον του προέδρου”.

Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ

“Ο Τραμπ γνωρίζει ότι ο κόσμος συσπειρώνεται χωρίς τις ΗΠΑ, γι’ αυτό και χρησιμοποιεί τους δασμούς ως διαπραγματευτική τακτική”, σημειώνει ο Slim.

Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συγκρατήσουν τις κρατικές δαπάνες και να επενδύσουν σε σύγχρονες βιομηχανίες υψηλής αξίας, ώστε τελικά να αντιμετωπίσουν επιτυχώς την οικονομική επάνοδο της Κίνας.

Διαβάστε επίσης: 

Forbes: Διπλασίασε την περιουσία του ο Τραμπ – Τι θέση έχει στην λίστα με τους διεθνείς δισεκατομμυριούχους του 2025

Tesla: Η βουτιά της μετοχής, τα φλαμπέ οχήματα, το πεσμένο ηθικό των εργαζομένων και ο «Αρμαγεδδών» Έλον Μασκ

Rolex Land-Dweller: Το ρολόι-ορόσημο της κορυφαίας εταιρείας που φέρνει την επανάσταση