Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Carl Icahn: Πρόστιμο $2 εκατ. από την SEC – Γιατί κατηγορείται ο 88χρονος δισεκατομμυριούχος

Carl Icahn, μεγαλοεπενδυτής

Carl Icahn, μεγαλοεπενδυτής

Nα πληρώσει 2 εκατομμύρια δολάρια συμφώνησε ο δισεκατομμυριούχος Carl Icahn και η επενδυτική του εταιρεία (Icahn Enterprises), προκειμένου να διευθετηθεί υπόθεση που αφορά μια έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), η οποία διαπίστωσε ότι ο επενδυτής δεν αποκάλυψε το σωστό ποσό που δανειζόταν έναντι της συμμετοχής του στην εταιρεία.

Ο Icahn τιμωρείται με πρόστιμο 500.000 δολάρια, ενώ η Icahn Enterprises, θα πληρώσει 1,5 εκατομμύριο δολάρια που σχετίζονται με ανεπαρκή αποκάλυψη του τρόπου με τον οποίο δεσμεύτηκαν μετοχές της IEP, ως εγγύηση έναντι των περιθωρίων των προσωπικών του δανείων, σύμφωνα με ανακοίνωση της SEC.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η έρευνα ξεκίνησε μετά από έκθεση της εταιρείας short-selling, Hindenburg Research.

Η συμφωνία διακανονισμού δείχνει ότι ο 88χρονος επενδυτής δεσμεύτηκε έως και το 65% των μεριδίων του από το 2018 έως το 2022.

Σε αντάλλαγμα, του χορηγήθηκαν έως και 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε προσωπικά δάνεια από διάφορους δανειστές.

Η Icahn και η Icahn Enterprises δεν παραδέχτηκαν ούτε αρνήθηκαν τα ευρήματα της SEC, ωστόσο, συμφώνησαν να σταματήσουν και να παραιτηθούν από μελλοντικές παραβιάσεις, ανέφερε η υπηρεσία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η SEC διαπίστωσε ότι ο Icahn δεν τροποποίησε σωστά μια κατάθεση τίτλων για να περιγράψει τις προσωπικές του συμφωνίες και τις δεσμεύσεις τίτλων μέχρι τον Ιούλιο του 2023.

Εκείνο τον μήνα, επαναδιαπραγματεύτηκε επίσης τους όρους δανείου με μια ομάδα τραπεζών, αποσυνδέοντας τα δάνεια από την απόδοση των μετοχών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Icahn Enterprises ανακοίνωσε πέρσι ότι επικοινώνησε τόσο με το τμήμα επιβολής της SEC όσο και με το Γραφείο του Εισαγγελέα των ΗΠΑ για να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση, την κεφαλαιοποίηση, τις προσφορές τίτλων, τις γνωστοποιήσεις, τα μερίσματα, την αποτίμηση και άλλα.

«H IEP διευθετεί μια υπόθεση που διερευνάται από εξωτερικούς συμβούλους αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Jonathan Streeter, δικηγόρος της IEP.

Από πλευράς του ο Icahn ανέφερε ότι «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αφήσουμε πίσω μας αυτό το θέμα και θα συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στη λειτουργία της επιχείρησης προς όφελος των μεριδιούχων».

Διαβάστε επίσης: 

Mike Lynch: Αγνοείται η τύχη του Βρετανού μεγιστάνα – Βυθίστηκε το σούπερ γιοτ του στην Ιταλία

Metlen: Εγκαινίασε το δεύτερο ιδιόκτητο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Χιλή

Estée Lauder: Ο CEO Fabrizio Freda αποχωρεί το 2025 – Νέες προκλήσεις για την εταιρεία