Σοβαρές επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά από την έξοδο από τα μνημόνια εκφράζουν οι αναλυτές της Capital Economics. H Ελλάδα ετοιμάζεται να απελευθερωθεί από τον καταστροφικό κύκλο των διαδοχικών διασώσεων, ωστόσο παραμένουν οι αμφιβολίες για τις οικονομικές της προοπτικές, τη βιωσιμότητα του χρέους χωρίς «κούρεμα» και το μακροπρόθεσμο μέλλον της στην Ευρωζώνη, αναφέρει χαρακτηριστικά σε report της με τίτλο «Η Ελλάδα στέκεται και πάλι στα πόδια της;».

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές  οι μετά την ανάπτυξη του ΑΕΠ με ρυθμό 1,3% το 2017, και την επέκταση κατά 0,8% στο α΄τρίμηνο του 2018, η ετήσια ανάπτυξη διαμορφώνεται στο 2,3%. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία. Τo 2018 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ξεπεράσει το 2%, ενώ την ίδια ώρα αποκλιμακώνονται οι αποπληθωριστικές πιέσεις.

Οι παραπάνω εξελίξεις βοήθησαν στη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας και ενίσχυσαν τις προοπτικές της Ελλάδας, ώστε να είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της και να βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, σημειώνει η Capital Economics.

Παρά τη μονομερή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, η οποία καθυστέρηση την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τον ESM, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς η εκταμίευση αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Επιπλέον, η χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας καταδεικνύει ότι θα είναι σε θέση να προχωρήσει χωρίς νέα διάσωση. Ωστόσο, η Capital Economist προειδοποιεί ότι παρά τις σημαντικές βελτιώσεις είναι πρόωρη η διαπίστωση πως πέρασαν τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία, κάνοντας μάλιστα λόγο για σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους χωρίς μεγάλη διαγραφή.