• Business

    ByteDance: Δάνειο μαμούθ $10,8 δισ. για τη μητρική του TikTok – Τι σχεδιάζει

    • Μαρία Βε
    Liang Rubo

    Liang Rubo, συν-ιδρυτής ByteDance


    Γεγονός είναι η μεγαλύτερη εταιρική διευκόλυνση σε δολάρια στην Ασία, με εξαίρεση την Ιαπωνία, καθώς τράπεζες κολοσσοί θα χρηματοδοτήσουν με 10,8 δισ. δολάρια την ByteDance, την κινεζική ιδιοκτήτρια εταιρεία του TikTok, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Ειδικότερα, περίπου 20 τράπεζες – διεθνείς και κινεζικές – θα χρηματοδοτήσουν μια από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως, όπως υποστηρίζουν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

    Οι προκλήσεις και η πίστη στην εταιρεία

    Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση έρχεται σε μια ταραχώδη περίοδο για την ByteDance που εδρεύει στο Πεκίνο.

    Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2012, βρίσκεται υπό στενή εποπτεία από τις ΗΠΑ, ενώ καλείται να πουλήσει το TikTok, διαφορετικά η εφαρμογή θα πάψει να είναι διαθέσιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    «Για πρώτη φορά στην ιστορία, το Κογκρέσο ψήφισε νόμο που υποβάλλει μια μοναδική πλατφόρμα ομιλίας σε μόνιμη, πανεθνική απαγόρευση», έγραφε η ByteDance για το TikTok, σε αγωγή που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ τον Απρίλιο.

    «Για πρώτη φορά απαγορεύει σε κάθε Αμερικανό να συμμετέχει σε μια μοναδική διαδικτυακή κοινότητα με περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως», ανέφερε στην αγωγή.

    Επίσης, τον Απρίλιο ανέφερε σημαντικό άλμα στα κέρδη του 2023, περίπου 60%, ξεπερνώντας τον ρυθμό ανάπτυξης των online ανταγωνιστών της Tencent Holdings και Alibaba Group, και αποτυπώνοντας την ανθεκτικότητα της στην οικονομική ύφεση.

    Σήμερα, βρίσκεται αντιμέτωπη και με σκληρό ανταγωνισμό στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

    Πριν από ένα μήνα περίπου, κυκλοφόρησε το chatbot με Τεχνητή Νοημοσύνη, Doubao, το οποίο αποδείχθηκε σκληρός αντίπαλος του Ernie Bot της Baidu, που θεωρείται η κινεζική εκδοχή του ChatGPT της OpenAI, το οποίο δεν επιτρέπεται στη χώρα.

    Τον περασμένο Μάιο, λάνσαρε μια σειρά από μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) Doubao για επιχειρήσεις, τα οποία κοστίζουν λιγότερο από τα μοντέλα των αντιπάλων που αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές έως και 97%, εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού.

    Ωστόσο, οι τράπεζες εξακολουθούν να πιστεύουν στη δυναμική της εταιρείας, καθώς το ζητούμενο ποσό της χρηματοδότησης υπερκαλύφθηκε και μάλιστα αυξήθηκε από τον αρχικό στόχο των 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Πώς θα αξιοποιηθεί το δάνειο

    Αξίζει να σημειωθεί ότι Citigroup, Goldman Sachs και JPMorgan συντόνισαν τη διαδικασία για το δάνειο, το οποίο έχει διάρκεια τριών ετών και μπορεί να επεκταθεί σε διάρκεια έως και πέντε έτη.

    Το ποσό θα χρησιμοποιηθεί εν μέρει για την αναχρηματοδότηση μιας υπάρχουσας χρηματοδότησης 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε συγκεντρώσει ο όμιλος το 2021.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία σχεδιάζει να αξιοποιήσει το τεράστιο κοινό της στην Κίνα με το Douyin, προκειμένου να επεκταθεί σε νέους επιχειρηματικούς τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο.

    Σε διεθνές επίπεδο, το TikTok σχεδιάζει να αναπτύξει την πλατφόρμα live αγορών της σε περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, μετά την αρχική επιτυχία στις ΗΠΑ.

    Επιπλέον, η σημαντική προσπάθεια της ByteDance στη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης και στην ανάπτυξη μεγάλων μοντέλων γλώσσας για εφαρμογές τύπου ChatGPT, αποτελεί εγχείρημα με μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις και επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Διαβάστε επίσης: 

    ByteDance: Η μητρική του TikTok έχει το πιο δημοφιλές chatbot ΑΙ στην Κίνα

    Τέρμα το TikTok Music από Νοέμβριο – Τι σχεδιάζει η εταιρεία

    TikTok vs ΗΠΑ: Ξεκινά μεγάλη μάχη στο εφετείο κατά του «αντισυνταγματικού» νόμου



    ΣΧΟΛΙΑ