• Business

    Τράπεζες: Τι προσδοκούν για το 2017; Ό,τι προσδοκούσαν και για το 2016

    Ελλάδα


    Τι περιμένουν οι τράπεζες για το νέο έτος; Σε πολιτική σταθερότητα και ομαλή -και γοργή- ολοκλήρωση της αξιολόγησης προσβλέπουν οι τραπεζίτες προκειμένου η οικονομία να επανέλθει σε κανονικότητα και να επιτευχθεί πρόοδος στα δύο βασικά μέτωπα: των «κόκκινων» δανείων και των καταθέσεων.

    Με αυτόν τον τρόπο «ξεκινούσε» για τον τραπεζικό κλάδο το 2016 και με τον ίδιο τρόπο ξεκινά το 2017 αυτή τη φορά για τη δεύτερη αξιολόγηση.

    Οι τραπεζίτες «έβλεπαν» ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση του τέλους 2016 υπήρχαν οι συνθήκες για «ολική επαναφορά» του τραπεζικού κλάδου εφόσον διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και η υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους, τονίζοντας ότι χωρίς να αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα αμέσως, μια σειρά από γεγονότα που θα οδηγούσαν στην πορεία του έτους σε σαφή ανάκαμψη.

    Η σταδιακή άρση των capital controls, έως την πλήρη κατάργησή τους, και η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παραμένουν ως ζητούμενα για τη δεύτερη πλέον αξιολόγηση, όπως και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης, η οποία θα επιτρέψει την επαναφορά καταθέσεων στο σύστημα.

    Οι τράπεζες στη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου έκαναν καίρια βήματα και εσωτερικές κινήσεις για τη διαχείριση των NPLs και περιμένουν ακόμη τόσο την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου όσο και την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος που είναι βασικός παράγοντας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων.

    Μιλώντας στο mononews Έλληνες τραπεζίτες επισημαίνουν ότι παρόμοιες ανησυχίες με αυτές των αρχών του 2016 διατυπώνονται και τώρα: να μην καλλιεργηθεί αβεβαιότητα για τη δέσμευση και την ικανότητα της χώρας να κινηθεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας. Υπογραμμίζουν δε, ότι είναι κρίσιμο η χώρα να πάει ένα βήμα πιο μπροστά, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη.

    Κρίσιμες οι εξελίξεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

    Εξαιρετικά κρίσιμη για το τραπεζικό σύστημα είναι η πρόοδος στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ώστε να απεγκλωβιστούν δανειολήπτες και να απελευθερωθούν πόροι για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Οποιοσδήποτε σχεδιασμός για τη διαχείρισή τους δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν υπάρχει σταθερότητα στην οικονομία και συνθήκες που θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη, όπως επισημαίνεται.

    Ο ρόλος των τραπεζών στο επιχειρείν είναι καίριος αφού σε πρώτη φάση διακρίνουν τις μη βιώσιμες μονάδες, οι οποίες σήμερα στερούν πόρους από βιώσιμες επιχειρήσεις, από επιχειρηματικά σχέδια με καλές προοπτικές ή νεοφυείς καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

    Τόσο το θεσμικό πλαίσιο όσο και η στάση των τραπεζών αυστηροποιείται με επίκεντρο την έννοια του συνεργάσιμου δανειολήπτη, για ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ και στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια η έννοια της συνεργασίας αποκτά σημασία αφού ο επιχειρηματίας θα κληθεί να βάλει το χέρι στην τσέπη και να αποδεχθεί  λύσεις ριζικές.

    Οι κινήσεις αναφορικά με τα NPLs έχουν φρενάρει σε όλα τα μέτωπα αφού νομοθετικές παρεμβάσεις όπως το πτωχευτικό, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η νομική κάλυψη στελεχών δεν έχουν γίνει ενώ έχει καθυστερήσει η δημιουργία της αγοράς κόκκινων δανείων καθώς μόνο μία άδεια έχει δοθεί σε εταιρεία διαχείρισης.

    Μάλλον με καθυστέρηση τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ίδιες οι τράπεζες κατάλαβαν ότι ο νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση που ψηφίστηκε στα τέλη του 2015 έφερνε τεκτονικές αλλαγές στον κλάδο, με ηχηρή παρουσία αλλοδαπών στα διοικητικά συμβούλια και δυστοκία στην εξεύρεση κατάλληλων με βάση το νόμο να διοικήσουν το σύστημα.

    Στο πλαίσιο αυτό, χρειάστηκαν μήνες για την πλήρωση των θέσεων στα δ.σ. αλλά πέραν του νόμου και οι χειρισμοί που καταγράφηκαν ήταν τουλάχιστον ατυχείς. Η καρατόμηση της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει αφήσει εν τέλει ακέφαλο το σημαντικό όργανο του κλάδου ακόμη ως σήμερα ενώ η περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς είναι ακόμη πιο σύνθετη αφού οι κόντρες μετόχων έχουν διατηρήσει μια σημαντική αβεβαιότητα που συμπλήρωσε ήδη δωδεκάμηνο.

    Στα θετικά της χρονιάς ήταν ότι οι τραπεζικοί όμιλοι στη διάρκεια του 2016 διένυσαν μεγάλη απόσταση στην υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης, με απεμπλοκή από θυγατρικές εξωτερικού, εθελούσιες εξόδους, μείωση δικτύων και επικέντρωση σε εγχώριες τραπεζικές δραστηριότητες.

    Μετ΄εμποδίων επιτυγχάνεται ο στόχος για κερδοφορία το 2016 με βασικό στοιχείο τις επιδόσεις στις νέες καθυστερήσεις όπου καταγράφεται μείωση τα τελευταία τρίμηνα. Βελτίωση μεγεθών υπάρχει σε επίπεδο ρευστότητας χωρίς τις αναγκαίες θεαματικές κινήσεις που θα έφερνε η επιστροφή καταθέσεων.

    Όσο αφορά το επενδυτικό κλίμα, οι χαμηλές αποτιμήσεις πάντως «κρατάνε» στις ελληνικές τράπεζες τα ξένα funds που προσδοκούν ότι σε κάθε περίπτωση η δεύτερη αξιολόγηση θα εκκινήσει μια σειρά ευνοϊκών εξελίξεων.

    Στις πρόσφατες επαφές με επενδυτές, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ακόμη εκκρεμούσα αξιολόγηση και τις αναμενόμενες εξελίξεις για το χρέος και το QE που πλέον παραπέμπονται στο 2017.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο κόκκινο η Μαρινόπουλος. Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: World Finance: «Καλύτερη Τράπεζα Λιανικής» στην Ελλάδα η Eurobank



    ΣΧΟΛΙΑ