• Business

    Τράπεζα Πειραιώς: Νέα εμπλοκή. Αναβλήθηκε για αύριο η συνεδρίαση του ΤΧΣ

    Γιώργος Μιχελής

    Γιώργος Μιχελής


    Νέα εμπλοκή προέκυψε στις διαδικασίες ανάδειξης του CEO της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ ανέβαλε τη συνεδρίαση του για αύριο. 

    Το συμβούλιο καλείται να αποφασίσει για το αν θα κάνει δεκτό το αίτημα του SSM για αναβολή του ΔΣ της Πειραιώς που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκρεμούσα έρευνα για του υποψήφιους CEO.

    Νωρίτερα το mononew.gr έγραφε:

    Όπως ανέφερε χθες η τράπεζα Πειραιώς, σε σχετική ανακοίνωση, «η εμπλοκή παρουσιάστηκε ύστερα από παρέμβαση του SSM, με ένα e-mail με το οποίο ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία επιλογής. Το e-mail απευθυνόταν προς τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς».

    Τραπεζικοί κύκλοι χαρακτήριζαν τα όσα συνέβησαν με την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς πρωτοφανή, εμφανώς αντιδεοντολογικά και πιθανότατα παράνομο τον τρόπο με τον οποίο ο SSM παρενέβη στη διαδικασία ανάδειξης του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς.

    Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί σύγχυση και έναν νέο κύκλο αναστάτωσης στο τραπεζικό σύστημα.

    Η συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 13:00 χθες διακόπηκε αργά το απόγευμα όταν η εκπρόσωπος του ΤΧΣ μετέβη στα γραφεία του Ταμείου για να ενημερώσει τη διοίκηση. Μετά την ενημέρωση αποφασίστηκε η έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΧΣ φέρεται να ασκεί πιέσεις προκειμένου η όλη εκκρεμότητα να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η εμπλοκή παρουσιάστηκε όταν ο πρόεδρος τη τράπεζας Γ. Χατζηνικολάου παρουσίασε μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες συνεδρίασης e-mail του SSM με το οποίο αορίστως ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός ζητούσε την παύση της διαδικασίας επικαλούμενος τον έλεγχο καταλληλότητας των δύο υποψηφίων, δηλαδή των κυρίων Χ. Παπαδόπουλου και Α. Θωμόπουλου.

    Να σημειωθεί πως ο έλεγχος καταλληλότητας των υποψηφίων δεν αποτελεί αρμοδιότητα του SSM αλλά του ΤΧΣ και σύμφωνα με πηγές ο σχετικός έλεγχος είχε διενεργηθεί. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντιπαράθεση στο διοικητικό συμβούλιο και η διαδικασία διακόπηκε. Η σκυτάλη των εξελίξεων περνάει τώρα στο ΤΧΣ το οποίο ως μέτοχος του 26% της Πειραιώς θα πρέπει να αποφανθεί για την διαδικασία και την επιλογή του προσώπου.

    Η νέα εμπλοκή φαίνεται να προκάλεσε την ενόχληση της κυβέρνησης και κύκλοι της αντιπροεδρίας που έχει την πολιτική ευθύνη υπό τον κύριο Γιάννη Δραγασάκη για τις τράπεζες εξέφραζαν την έκπληξή τους ενώ άφηναν αιχμές για τον πρόεδρο της τράπεζας Πειραιώς.



    ΣΧΟΛΙΑ