• Business

    Sell off στις ιταλικές τράπεζες

    • NewsRoom


    Μπορεί οι αρχικές απώλειες στον ιταλικό δείκτη και τις ιταλικές τραπεζικές μετοχές να περιορίστηκαν γυρίζοντας μάλιστα ακόμη και σε θετικό έδαφος, καθώς οι αγορές είχαν αποτιμήσει το “Όχι” και δεν αναμένουν πρόωρες εκλογές στην Ιταλία, ωστόσο το κλίμα γρήγορα άλλαξε, μετά και την δήλωση Νοβότνι – καθώς και τις προειδοποιήσεις αναλυτών – ότι το bailout των ιταλικών τραπεζών είναι πολύ πιθανό. Έτσι, o ιταλικός τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες της τάξης του 3,61%, με την  Banca di Milano να υποχωρεί 7,37%, την Banco Popolare να βρίσκεται στο -7%, την Unicredit να σημειώνει απώλειες 5,71%, την Monte dei Paschi να βρίσκεται στο -3.90%, την  Mediobanca   στο -3,72%, την Intesa Sanpaolo στο -3,00% και την UBI Banca στο -2,21%.

    Banca di Milano -7.37%
    Banco Popolare -7.00%
    Unicredit -5.71%
    Monte dei Paschi -3.90%
    Mediobanca -3.72%
    Intesa Sanpaolo -3.00%
    UBI Banca -2.21%

    Νωρίτερα, ο το μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ Ε. Νοβότνι, δήλωσε ότι η Ιταλία ίσως θα πρέπει να δαπανήσει δημόσιο χρήμα για να διασώσει ορισμένες τράπεζές της καθώς και να αποκτήσει ποσοστό συμμετοχής σε αυτές.

    Παράλληλα, η Μorgan Stanley, η Citigroup και η Goldman Sachs με νέες τους εκθέσεις προειδοποίησαν ότι το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις ή και σε εκτροχιασμό των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης των ιταλικών τραπεζών, κάνοντας την κρατική διάσωση αναπόφευκτη και ανοίγοντας τη συζήτηση για το bail-in.

    Από την πλευρά της, η UBS τόνισε ότι αν και οι συζητήσεις για την εκ νέου κεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών είναι σε προχωρημένο στάδιο, ωστόσο η περαιτέρω πρόοδος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία και τι πολιτική θα ακολουθήσει, καθώς και ποια θα είναι η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη.

    Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι σύμβουλοι της Monte, JP Morgan και Mediobanca συνεδριάζουν σήμερα για να επανεξετάσουν τις επιλογές τους και να αποφασίσουν αν θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους για το cash call των 5 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση που κάνουν πίσω τότε ανοίγει ο δρόμος για την κρατική της διάσωση, με την Ρώμη να έχει ήδη αρχίσει τις συζητήσεις με την Κομισιόν σχετικά με τους όρους διάσωσης.

    Όπως σημειώνει η Barclays, το “Οχι” είναι πιθανό να επιδεινώσει τις ανησυχίες γύρω από τον ιταλικό τραπεζικό κλάδο και να αυξήσει τους κινδύνους υποβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης.

    Ηδη, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS προειδοποίησε σήμερα ότι η Ιταλία βρίσκεται υπό την απειλή υποβάθμισης καθώς η παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού αποτελεί αρνητικό πιστοληπτικό γεγονός για την αξιολόγηση της χώρας.



    ΣΧΟΛΙΑ