• Business

    Κυριάκος Σαράντης: Πώς βγήκε αλώβητος από τα capital controls

    • NewsRoom
    Ο αντιπρόεδρςο του Ομίλου Σαράντης, Κυριάκος Σαράντης

    Κυριάκος Σαράντης, αντιπρόεδρος του ομίλου Σαράντη


    Τις μεγάλες απώλειες που καταγράφηκαν στην εσωτερική αγορά το καλοκαίρι του 2015, εξαιτίας των capital controls, κατάφερε να υπερκαλύψει ο όμιλος Σαράντη.

    Σύμφωνα με στοιχεία για τα μεγέθη του εννεαμήνου χρήσης, οι ομοειδείς πωλήσεις του ομίλου υποχώρησαν μόλις κατά 1%, ενώ με την προσθήκη των εξαγορασμένων σημάτων Noxzema και AVA, οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση στην Ελλάδα κατά 12,15% .

    Πωλήσεις

    Η συνολική αύξηση των πωλήσεων από το εξωτερικό ανήλθε σε 8,53%, ενώ σε ενοποιημένη βάση τελικώς οι πωλήσεις στο εννεάμηνο παρουσίασαν αύξηση κατά 9,89%, ποσοστό που συνάδει με την ευρύτερη πρόβλεψη του ομίλου για το σύνολο του 2015.

    Στη ΝΑ Ευρώπη, όπου πραγματοποιείται το 62% του κύκλου εργασιών, σε ομοειδή βάση (χωρίς τη συμμετοχή της Astrid) εμφάνισε αυξημένες πωλήσεις κατά 4,5% (με ελάχιστη επιρροή από συναλλαγματικές διαφορές της τάξης του 0,10%).

    Αύξηση κερδοφορίας

    Επιπλέον, η κερδοφορία του ομίλου, σημείωσε αύξηση κατά 16%, ενώ σύμφωνα με Οικονομικό Διευθυντή του Ομίλου και Εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Κωνσταντίνο Ροζακέα η επίδοση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί και στο δ’ τρίμηνο της χρήσης, δεδομένου ότι ο κύριος όγκος των εξόδων προώθησης και μάρκετινγκ επιβάρυναν το α’ εξάμηνο, απελευθερώνοντας την κερδοφορία στο β’ εξάμηνο.

    Σύμφωνα με δήλωση του κ. Ροζακέα, η επίδοση του ομίλου αποδίδεται τόσο στην προσθήκη των νέων σημάτων όσο και στην αύξηση των μεριδίων που κατέχει στην εσωτερική αγορά.

    Μάλιστα, δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την επίπτωση των κεφαλαιακών ελέγχων, σημειώνοντας πως ο ανταγωνισμός εμφανίζεται ολοένα ασθενέστερος, επιτρέποντας περαιτέρω ενδυνάμωση των ισχυρών του κλάδου. Χαρακτηριστικά ανάφερε την ενίσχυση των πωλήσεων της θυγατρικής Estee Lauder με διψήφιο ποσοστό, μια εξέλιξη που υπογραμμίζει την προσάρτηση μεριδίων που συντελείται.

    Πέραν της υποστήριξης της εμπορικής του δραστηριότητας, ο όμιλος προχώρησε το τελευταίο τρίμηνο σε αναθεώρηση της πιστωτικής του πολιτικής, προκειμένου να περιορίσει τον κίνδυνο επισφαλειών στην Ελλάδα.

    Επενδύσεις

    Σε ό,τι αφορά την επενδυτική του στρατηγική, ο κ. Ροζακέας επανέλαβε τη στόχευση του ομίλου για εξαγορές σημάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπληρώνοντας ότι έως το τέλος του έτους υπάρχει η πιθανότητα εκδήλωσης 1-2 ανάλογων κινήσεων.

    Αναφερόμενος στη διανομή μερίσματος, τόνισε ότι και φέτος ο όμιλος θα ακολουθήσει την τακτική, που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια – ανεξαρτήτως των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών. 



    ΣΧΟΛΙΑ