• Business

    Πάνος Καρβούνης: Ναι ξέραμε τι θα πει ο Τσίπρας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούμε

    • NewsRoom
    Πάνος Καρβούνης

    Πάνος Καρβούνης


    Το περιεχόμενο του διαγγέλματος του Αλέξη Τσίπρα έγινε εν γνώση των ευρωπαϊκών θεσμών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούν, δήλωσε ο Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.  Όπως ανέφερε, “την άλλη εβδομάδα επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα με σκοπό την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης”.

    Σύμφωνα με συνέντευξή του στον Αθήνα 9,84, “πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι θεσμοί και στόχος είναι να κλείσει η 2η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό”. Σημειώνοντας τα θετικά του τελευταίου Eurogroup, αναφέρθηκε στη συμφωνία για την σχετική ελάφρυνση του χρέους, ενώ όπως τόνισε, τα αποτελέσματα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών πρέπει να ερμηνευτούν μέσα στο γενικότερο πολιτικό πλαίσιο που υπάρχει στην Ευρώπη.

    Σχετικά με το προσφυγικό και την απόφαση μη εξαίρεσης της Ελλάδας από τον κανονισμό του Δουβλίνου, ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Αθήνα, αναφέρει πως “η Ελλάδα θεωρείται ότι επέστρεψε σε κανονικότητα στα θέματα προστασίας των συνόρων, εξ’ου και οι αποφάσεις για το Δουβλίνο”.

    Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι χτες ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι δεν ήταν ενήμερη η ΕΕ και ότι οι ανακοινώσεις του έλληνα πρωθυπουργού δυσκολεύουν πάρα πολύ τη διαπραγμάτευση των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για το ύψος του πλεονάσματος του 2018 αλλά και των επόμενων ετών. Η διαφορά των δύο πλευρών είναι 2% του ΑΕΠ (περίπου 3,2 δισ. ευρώ) και οι αποψινές εξαγγελίες απενεργοποιούν τα ευρωπαϊκά επιχειρήματα.

    Ωστόσο, ευρωπαϊκές πηγές, ήδη λίγο μετά την ολοκλήρωση του διαγγέλματος του Α. Τσίπρα, κάνουν λόγο για “αιφνιδιασμό”.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής”,οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού έγιναν χωρίς επίσημη ενημέρωση στην τρόικα. Μάλιστα, είναι άγνωστο το κατά πόσο είχαν ενημερωθεί για αυτή την απόφαση οι εκπρόσωποι της τρόικας,  έστω και άτυπα, δημιουργώντας ερωτηματικά για την κίνηση αυτή.

    Ευρωπαϊκή πηγή σημείωνε στην «Καθημερινή», ότι τέτοιες κινήσεις βρίσκουν συνήθως αντίθετο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα μετά τις παροχές αυτές παραμένει εντός στόχων καθώς προκύπτουν από το πλεόνασμα,  μια σειρά από ληξιπρόθεσμες οφειλές  του δημοσίου, για παράδειγμα, παραμένουν ανεξόφλητες  ενώ τέτοιες κίνησες που δε μπορούν να διατηρηθούν σε βάθος χρόνου δε φέρνουν κάποια σημαντικό αποτέλεσμα.

    Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η Επιτροπή δεν αναμένεται να αντιδράσει επισήμως, στην απόφαση αυτή.

    Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε επίσης χθες, όπως μετέδωσε το Πρώτο Θέμα, ότι  δεν ήταν ενήμερη ΕΕ για τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας. Επιπλέον, ότι οι ανακοινώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού δυσκολεύουν πάρα πολύ τη διαπραγμάτευση των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για το ύψος του πλεονάσματος του 2018 αλλά και των επόμενων ετών. Σημειώνεται ότι η διαφορά των δύο πλευρών είναι 2% του ΑΕΠ (περίπου 3,2 δισ. ευρώ) και οι αποψινές εξαγγελίες απενεργοποιούν τα ευρωπαϊκά επιχειρήματα.

    Πηγές των δανειστών δήλωναν ότι η ελληνική κυβέρνηση δε φαίνεται είχε συμφωνήσει μαζί τους ως προς τα μέτρα που εξήγγειλε πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός με το διάγγελμά του. Ταυτόχρονα οι ίδιες πηγές οι οποίες πρόσκεινται στην Κομισιόν ανέφεραν ότι υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες εφαρμογής όσον αφορά την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup.

    Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι το 3,5% πλεόνασμα είναι ένα σκληρό μέτρο και ταυτόχρονα συμπλήρωναν ότι η κατάσταση περιπλέκεται πολύ περισσότερο όταν το πλεόνασμα αυτό συνοδεύεται με μέτρα τα οποία το ΔΝΤ θεωρεί ανεπαρκή. Η συγκυρία αυτή δημιουργεί εξαιρετικά δυσμενές το περιβάλλον στο οποίο καλείται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση τη Δευτέρα, οπότε και αναμένονται τα τεχνικά κλιμάκια.



    ΣΧΟΛΙΑ