Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Επιλεκτικες κινήσεις στα χρηματιστήρια με το “βλέμμα” σε Ιταλία και πετρέλαιο

stock

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκονται οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες την Τρίτη, με την εικόνα στα ταμπλό να δείχνει μικτά πρόσημα και ήπιες κινήσεις, καθώς οι επενδυτές προβληματίζονται τόσο για το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος στις 4 Δεκεμβρίου όσο και για την δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας για το πετρέλαιο στην αυριανή συνάντηση του ΟΠΕΚ.

Ειδικότερα, ο Euro Stoxx 50 κινείται με άνοδο 0,25% στις 3.022 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax σημειώνει απώλειες 0,13%, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,35%, ενώ αντίθετα κέρδη 0,31% σημειώνει ο γαλλικός CAC. Στην Ελβετία ο SMI κινείται με πτώση 0,11%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,87%, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει οριακά κέρδη 0,06% και ο ισπανικός IBEX ενισχύεται κατά 0,56%.

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι γαλλικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία, υποδηλώνοντας την ενίσχυση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης στην έναρξη του τελευταίου τριμήνου μετά από μια ήπια άνοδο το καλοκαίρι. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,9% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο και διαμορφωνόταν 1,5% υψηλότερα σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω μιας ανάκαμψης στις δαπάνες για έπιπλα σπιτιού, είδη ένδυσης και ενέργεια.

Σημειώνεται ότι οι χώρες μέλη του καρτέλ συνεδριάζουν την Τετάρτη με στόχο να συγκεκριμενοποιήσουν και να επικυρώσουν την επί της αρχής συμφωνία του Σεπτεμβρίου για μείωση της παραγόμενης ποσότητας μαύρου χρυσού ώστε να στηριχθεί η ανάκαμψη των τιμών.

Στο μεταξύ, λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ιταλία εντείνονται οι φόβοι για κυβερνητική κρίση στη χώρα, η οποία ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και στην ευρωζώνη, εάν επικρατήσει το “όχι”.

Στην αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου σημειώνουν πτώση κοντά στο 1%.