• Business

    Deutsche Bank: Νέες εκτιμήσεις για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου

    • NewsRoom
    Deutsche Bank

    Deutsche Bank


    Κάτι το ιδιαίτερο συνέβη τις προηγούμενες ημέρες , όπως εξηγεί η Deutsche Bank σε νέο της report: To overnight επιτόκιο των καταθέσεων σε δολάρια, το Fed funds rate, αυξήθηκε  στις 66 μονάδες βάσης. Όπως τονίζει, η πρώτη αύξηση επιτοκίων της Fed μετά από πολύ καιρό σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου καθεστώτος για το δολάριο, και περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να ωθήσει το ευρώ πολύ κάτω από την απόλυτη ισοτιμία έναντι του αμερικάνικου νομίσματος το επόμενο έτος.

    “Γιατί είναι αυτό σημαντικό;”, σημειώνει η γερμανική τράπεζα. Επειδή ιστορικά, δεν είναι μόνο η κατεύθυνση των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ που έχει σημασία για το δολάριο αλλά και το επίπεδο των επιτοκίων.

    Όταν το δολάριο μπαίνει στην λίστα των νομισμάτων με τις υψηλότερες αποδόσεις – σήμερα έχει την τρίτη υψηλότερη απόδοση στο G10 – συνήθως το ράλι συνεχίζεται και μάλιστα πολύ έντονα. Το δολάριο μόλις μπήκε σε αυτό το “καθεστώς”, με τα νομίσματα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας να είναι πλέον τα μόνα των οποίων τα επιτόκια των κεντρικών τους τραπεζών είναι υψηλότερα από αυτά των ΗΠΑ.

    Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο για περισσότερο από μερικούς μήνες ήταν το 1979 και το 1997 και το δολάριο σημείωσε ράλι κατά 30% και 20% αντίστοιχα.

    Και σε ότι αφορά τα ομόλογα, οι ΗΠΑ πιάνουν… κορυφή και σε αυτά, αφού η αποδόσεις του 5ετούς, 10ετούς και του 30ετούς αμερικάνικου ομολόγου είναι οι τρίτες υψηλότερες μεταξύ των 20 αγορών ομολόγων επενδυτικού βαθμού στον κόσμο, και αυτό επίσης βοηθά στην περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου αφού θα συνεχίσει να στηρίζει τις ροές χαρτοφυλακίων προς τις ΗΠΑ.

    Όπως τονίζει η DB, παραμένει bearish στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου και αναμένει να αγγίζει το 0,95, επίπεδο χαμηλότερο από την απόλυτη ισοτιμία, το 2017.



    ΣΧΟΛΙΑ