• Business

    Deutsche Bank: περιμένετε, η στερλίνα θα υποχωρήσει ακόμα περισσότερο

    Στερλίνα


    Αν και αναθεωρεί ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την πορεία της στερλίνας για το τέλος του 2016, η Deutsche Bank επισημαίνει ότι ωστόσο διατηρεί την bearish στάση της για το επόμενο έτος, λόγω των ασύμμετρων κινδύνων γύρω από την ανάπτυξη, της υποχώρησης των εισροών κεφαλαίων και την πολιτική αβεβαιότητα.

    Τα θετικά οικονομικά στοιχεία από τη Βρετανία καθώς και η αναμενόμενη μετακύλιση του πληθωρισμού από την υποτίμηση του τρέχοντος έτους, θα μειώσει την προοπτική της περαιτέρω χαλάρωσης από την Τράπεζα της Αγγλίας, αλλά είναι απίθανο να την οδηγήσει να στραφεί σε μια πιο επιθετική στάση, δεδομένων των καθοδικών κινδύνων για την ανάπτυξη, όπως τονίζει η DB.

    Οπως σημειώνει, τα βλέμματα είναι έντονα στραμμένα στους πολιτικούς κινδύνους που σχετίζονται με την “υλοποίηση” του Brexit το επόμενο έτος. Η πρόσφατη απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου, είναι πιθανόν να γίνει δεκτή από το Ανώτατο Δικαστήριο, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα για πρόωρες εκλογές στην Βρετανία του 2017.

    Αν και αυτό δεν θα αυξήσει απαραίτητα τις πιθανότητες ενός “σκληρού” Brexit, η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 θα παρατείνει την αβεβαιότητα και θα “χτυπήσει” τις επενδύσεις.

    Η DB αναμένει επίσης ότι η συνεχιζόμενη επιδείνωση των εισροών κεφαλαίων θα θέσει σημαντική πίεση στην βρετανική οικονομία, ενώ η υποτίμηση της στερλίνας κάνει ελάχιστα για να ενισχύσει το εμπορικό πλεόνασμα.

    Όπως τονίζει η γερμανική τράπεζα, η στερλίνα είναι φθηνή, αλλά όχι αρκετά φθηνή για να προσελκύσει εισροές εν μέσω σημαντικής αύξησης των κινδύνων γύρω από την ανάπτυξη, καθώς και των πολιτικών κινδύνων.

    Έτσι, οι στόχοι της DB για την ισοτιμία στερλίνας/δολαρίου είναι στο 1,14, 1,12, 1,09 και 1,06  μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου, του β’ τριμήνου, του γ’ τριμήνου και του δ’ τριμήνου του 2017 αντίστοιχα.



    ΣΧΟΛΙΑ