• Business

    Ασφαλιστικές εταιρείες: Πώς τα πήγαν οι οκτώ ελληνικές επιχειρήσεις στα Ευρωπαϊκά stress test


    Καλύτερα προετοιμασμένες εμφανίστηκαν οι ασφαλιστικές εταιρείες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και οκτώ ελληνικές, στα φετινά stress test, σε σχέση με τα αποτελέσματα των προηγούμενων χρόνων. Όπως αποδυκνύουν τα αποτελέσματα ο κλάδος φαίνεται να έχει αυξήσει τα αποθεματικά του και να καλύπτεται αρκετά απέναντι στους κινδύνους που αναλαμβάνει.

    Από ελληνικής πλευράς, στην άσκηση συμμετείχαν ήταν οι εξής 8 εταιρείες:

    stress test asfalistikes gr

    Η άσκηση διενεργήθηκε σε ατομικό επίπεδο με στοιχεία της 1ης Ιανουαρίου του 2016 και περιελάμβανε δύο σενάρια: Πρώτον, αυτό των χαμηλών επιτοκίων και ακραίων καταστάσεων στις αγορές (Double-hit) και δεύτερον το σενάριο χαμηλών επιτοκίων για μακρύ χρονικό διάστημα (Low-for-Long).

    Για τις οκτώ ελληνικές εταιρείες, οι απώλειες του πρώτου σεναρίου υπολογίστηκαν στα 510 εκατ. ευρώ και του δεύτερου στα 270 εκατ. ευρώ.

    Συνολικά για όλες τις χώρες, οι συμμετέχουσες εταιρείες εμφανίζουν κεφάλαια υψηλότερα των υποχρεώσεών τους (Assets Over Liabilities) με βάση το βασικό σενάριο. Μόνο δύο εταιρείες εμφάνισαν δείκτη SCR χαμηλότερο του 100% με βάση το βασικό σενάριο, οι οποίες μάλιστα αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,02% του συνολικού ενεργητικού των εταιρειών του δείγματος.

    Τα δύο αυτά test οδηγούν σε επιδείνωση του δείκτη περιουσιακών στοιχείων προς υποχρεώσεις (assets over liabilities) κατά περίπου 2%.

    Με βάση το σενάριο του double hit (χαμηλών επιτοκίων και ακραίων καταστάσεων στις αγορές) οι εξετασθείσες ασφαλιστικές εταιρείες θα υποχρεώνονταν σε συνολικές απώλειες 160 δισ. ευρώ, ενώ στο σενάριο των χαμηλών επιτοκίων για μακρύ χρονικό διάστημα σε απώλειες 100 δισ. ευρώ.

    Συνολικά στην άσκηση της Ευρωπαϊκή Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων (stress tests) που υλοποιήθηκε από την EIOPA (ευρωπαϊκή εποπτική αρχή του κλάδου) έγινε με τη συμμετοχή 236 ασφαλιστικών εταιρειών από τριάντα ευρωπαϊκές χώρες.

    Η έκθεση στην αγγλική γλώσσα με τα λεπτομερή αποτελέσματα είναι διαθέσιμη εδώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΟΠΑΠ: «Μάχη» για δάνειο ύψους 321 εκατ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο χαρτοφυλάκιο της Aktua πακέτα στεγαστικών δανείων ύψους 1,5 δις ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η RBS κλείνει το τμήμα της για τη ναυτιλία στην Αθήνα – Μεταφέρει σε bad bank τα υπόλοιπα των λογαριασμών



    ΣΧΟΛΙΑ