Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Δέκα κοινωνικοί φορείς της Κύπρου στηρίζουν τον ΟΠΑΠ για τις αλλαγές στη διακρατική συμφωνία με την Ελλάδα

ΟΠΑΠ

Την διατήρηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων της διακρατικής συμφωνίας της Κύπρου με την Ελλάδα για τον ΟΠΑΠ επιθυμούν δέκα οργανωμένοι κοινωνικοί φορείς της Κύπρου, που λαμβάνουν στήριξη από τον οργανισμό.

Το νομοσχέδιο περί ορισμένων τυχερών παιχνιδιών, που εκκρεμεί στη Βουλή της Κύπρου, υποκαθιστά τη διακρατική συμφωνία Κύπρου – Ελλάδας για τους όρους οργάνωσης, λειτουργίας, διεξαγωγής και διαχείρισης παιχνιδιών, που διεξάγονται από την ΟΠΑΠ στην Κύπρο. Για να αντισταθμίσουν τις πιέσεις, που δέχεται η Κυπριακή πλευρά ώστε να αλλάξει τη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ, οργανωμένοι φορείς ανέλαβαν δράση για να μην διαταραχθεί η διαχρονική στήριξη που τους προσφέρει ο ΟΠΑΠ Κύπρου.

Σε επιστολή, η οποία απευθύνεται στον πρόεδρο της Βουλής, στους αρχηγούς κομμάτων και στον γενικό ελεγκτή, αναφέρεται ότι «επικρατεί ανησυχία και έγνοια», ύστερα από τα όσα αναφέρθηκαν σε πρόσφατες συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών σε σχέση με τον ΟΠΑΠ. Στην επιστολή των οργανισμών προς υπεράσπιση του ΟΠΑΠ, τονίζεται ότι «η ουσιαστική και αποδοτική λειτουργία τους προς όφελος της κοινωνίας εξαρτάται καθοριστικά από την στήριξη που τους παρέχει η εταιρεία ΟΠΑΠ Κύπρου εδώ και πολλά χρόνια».

Επίσης, υποστηρίζουν ότι χωρίς τη σταθερή χορηγία του ΟΠΑΠ και με δεδομένη τη μη επάρκεια της όποιας κρατικής αρωγής, πολλά προγράμματα θα είχαν ανασταλεί ή καταργηθεί σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Την επιστολή υπογράφουν ο αντικαρκινικός σύνδεσμος Κύπρου, ο παγκύπριος σύνδεσμος καρκινοπαθών και φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), η Europa Donna Κύπρου, το Telethon (Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής-Σύνδεσμος Μυοπαθών Κύπρου), ο σύνδεσμος «Ένα όνειρο μια Ευχή», το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, η οργάνωση παραπληγικών Κύπρου, το Europa Uomo Cyprus, το μέλαθρον αγωνιστών Κύπρου και ο Παγκύπριος Αντιναρκωτικός Σύνδεσμος.

Το όλο πρόβλημα έχει τεθεί από τον γενικό ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, γιατί όπως ανέφερε η συμφωνία οδηγεί σε απώλεια εσόδων 1 εκ. ευρώ τον μήνα για τους φορολογούμενους.

Ο γενικός ελεγκτής εισηγείται ότι η επιλογή του παρόχου τυχερών παιχνιδιών θα πρέπει να γίνει με διαδικασίες ανάλογες αυτών, που ακολουθήθηκαν για το καζίνο, χωρίς εμπλοκή υπουργών σε απευθείας διαπραγματεύσεις οικονομικών ή άλλων ουσιωδών όρων της σύμβασης.

Το θέμα του ΟΠΑΠ αναμένεται να επανέλθει προς συζήτηση ενώπιον της Κυπριακής Βουλής με την επανέναρξη των εργασιών της, το 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ασφαλιστικές εταιρείες: Πώς τα πήγαν οι οκτώ ελληνικές επιχειρήσεις στα Ευρωπαϊκά stress test

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο χαρτοφυλάκιο της Aktua πακέτα στεγαστικών δανείων ύψους 1,5 δις ευρώ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στοιχεία-ΣΟΚ από την Αχτσιόγλου: 125.000 εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 100 ευρώ μηνιαίως