Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ανοίγουν σαμπάνιες στην Wall Street , μετά την συμφωνία του ΟΠΕΚ

Με χαμόγελα, θετικά πρόσημα και νέα ρεκόρ υποδέχονται οι δείκτες της Wall Street την ιστορική συμφωνία των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών του κόσμου να μειώσουν την παραγωγή, ενώ το αισιόδοξο κλίμα έρχονται να ενθαρρύνουν τα ισχυρά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ. “Το πετρέλαιο ηγείται των κερδών ενώ παράλληλα είχαμε και κάποια πολύ καλά νέα από το μέτωπο της οικονομίας”, σχολίασε ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της First Standard Financial προσθέτοντας ότι η πετρελαϊκή συμφωνία είναι πολύ καλή για τα χρηματιστήρια και θα βοηθήσει τις  μετοχές.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,51% ή 96,35 μονάδες στις 19.217,34 μονάδες, ο ευρύτερος S&P σημειώνει άνοδο της τάξης 0,37% ή 8,08 μονάδων στις 2.212,66 μονάδες αναρριχόμενος επίσης σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποαποδίδει έναντι των άλλων δύο δεικτών με κέρδη μόλις 0,02% ή 0,71 μονάδων στις 5.380,34 μονάδες.

Ο OPEC ήρθε σε συμφωνία για την μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής, διαψεύδοντας τους σκεπτικιστές καθώς η ανάγκη να μειωθεί η υπερπροσφορά πετρελαίου, που διαμορφωνόταν σε επίπεδο-ρεκόρ (αλλά και να αποδειχθεί η αξιοπιστία του Οργανισμού), έφερε την πρώτη περικοπή της παραγωγής σε οκτώ χρόνια.

Ειδικότερα, ο OPEC θα μειώσει την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 32,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του OPEC στο Bloomberg.

Η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άλμα 6,52% στα 48,23 δολάρια το βαρέλι αυτή την ώρα ενώ νωρίτερα βρέθηκε να ενισχύεται έως και 8%, με την αγορά να έχει προεξοφλήσει από νωρίς την έκβαση της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ.

Οι επενδυτές “διαβάζουν”, εν τω μεταξύ, και τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ: Σύμφωνα με τα στοιχεία του ADP, η δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε στις 216.000, τον Νοέμβριο, ενώ προς τα κάτω κατά 28.000 αναθεωρήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας, τον Οκτώβριο. Στα υπόλοιπα μάκρο, ανοδικά κινήθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες και τα εισοδήματα των Αμερικανών τον Οκτώβριο.

Άλλωστε, λίγες μόλις ώρες μακριά είναι ο Δεκέμβριος, οπότε και αναμένεται, σε μεγάλο βαθμό, η Fed να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων. Εξού και η ανοδική πορεία του δολαρίου, το τελευταίο διάστημα.

Σε επίπεδο μήνα, ο Dow Jones και ο S&P 500 έχουν κατοχυρώσει, μέχρι στιγμής, κέρδη 3,7% και 5,4%, αντίστοιχα, τα οποία και αποδίδονται κυρίως στο μετεκλογικό ράλι που επικράτησε στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετά από την νίκη του Donald Trump.