Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Χρηματιστήριο: Τρίποντο από τις Τράπεζες!!!

Σημαντικά κέρδη καταγράφει ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο Ελληνικό χρηματιστήριο. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει πάνω από 2% στις 635 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 30 εκ ευρώ.  Από το ιταλικό δημοψήφισμα, τη Δευτέρα, το ΧΑ δείχνει να λαμβάνει τόνο από τις διεθνείς αγορές, χωρίς βέβαια να “ξεχνά” και τα δικά του μέτωπα, τα οποία δεν είναι και ήσσονος σημασίας. Και σήμερα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν σημαντικά κέρδη, με τις ιταλικές τράπεζες να σημειώνουν ράλι εν μέσω δημοσιευμάτων ότι η Ιταλία θα ζητήσει κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Στο μεταξύ, θετικά επιδρά και η διαρροή ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα αν δεν ήταν η “αδιαλλαξία” της Γερμανίας. Η αγορά λαμβάνει αυτή τη διαρροή ως σήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύντομα, ενώ ο ESM έσπευσε να αποσαφηνίσει και τον τρόπο που θα γίνει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Άλλωστε, ο ίδιος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Michel Sapin αναγνώρισε χτες ότι “η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες. Αυτή είναι η πρώτη ελληνική κυβέρνηση εδώ και καιρό που έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της”. Πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να ανταποκριθεί δίνοντας χείρα βοηθείας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τόσο ως ανταμοιβή όσο και για να ενθαρρύνει την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Όπως αναφέρει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, η αγορά δεν χειροκρότησε την συμφωνία χωρίς παρόλα αυτά να κλείσει χτες σε αρνητικό έδαφος, συντηρώντας την επιθετική ημερήσια τάση της πάνω από τις 613 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, Εθνική και Πειραιώς έχουν αναλάβει τα ηνία της ανόδου, σημειώνοντας κέρδη έως 8% με τις Folli Follie και Eurobank να ακολουθούν με κέρδη 3,56% και 3,14% αντίστοιχα. Στο +2,38% είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια και στο +2,12% ο ΟΠΑΠ.

Επίσης, άνω του 1% είναι η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Βιοχαλκο, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, ΜΕΤΚΑ και ΟΤΕ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Motor Oil, Τιτάν, ΕΕΕ και Aegean.

Μόνο δύο μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, οι Σαράντης και η ΔΕΗ, με την τελευταία να δέχεται ήπιες πιέσεις, μετά και την ανάλυση του οίκου Standard & Poor’s, η οποία επισημαίνει ότι η διαρκής επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και των προοπτικών της ΔΕΗ τους τελευταίους 22 μήνες οδήγησε σε υποβάθμιση από αξιολόγηση Β σε CCC- τον περασμένο Μάιο. Οι πιέσεις στο μέτωπο της ρευστότητας κορυφώνονται για τη ΔΕΗ εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της επερχόμενης ωρίμανσης των ομολόγων 200 εκατ. ευρώ το Μάιο του 2017.