Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Θετικά νέα από Ρουμανία για Eurobank και Εθνική – Άνοιξε ο δρόμος για την πώληση των θυγατρικών τους

SMERemediumCap: Απέκτησε τον μετοχικό έλεγχο της ENGIE Hellas που μετονομάζεται σε CORDIA

Νίκος Καραμούζης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap

Θετικές εξελίξεις για τα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank στη Ρουμανία, προέκυψαν μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

Το Δικαστήριο  έκρινε  αντισυνταγματικό νόμο που έδινε τη δυνατότητα σε όσους πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο να τα μετατρέψουν σε τοπικό νόμισμα (Ρον), με την ισοτιμία που ίσχυε κατά την ημερομηνία χορήγησης του δανείου.

Η ψήφιση του νόμου είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Κομισιόν, του κεντρικού τραπεζίτη και των τραπεζών.

Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην τοπική αγορά θα αποφύγουν την εγγραφή πρόσθετων προβλέψεων, οι οποίες θα προκαλούσαν ζημιές λόγω της υπερτίμησης του ελβετικού φράγκου.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ανοίγει πλέον τον δρόμο στις διοικήσεις της Εθνικής και της Eurobank για τα σχέδια πώλησης των τοπικών θυγατρικών τους.

Η Eurobank θα επιχειρήσει να πωλήσει τουλάχιστον το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ρουμανικής Bancpost, με ταυτόχρονη εκχώρηση του management, καθώς επιθυμεί να μειώσει το ενεργητικό των δραστηριοτήτων εξωτερικού, έως τις 30 Ιουνίου 2018, κάτω από τα 8,77 δισ. ευρώ. Για το σκοπό αυτό, έχει προσλάβει ήδη ως συμβούλους τις HSBC και Mediobanca.

Αντίστοιχα, η Εθνική έχει ξεκινήσει τη διερεύνηση ενδιαφέροντος για την τοπική θυγατρική της BCR, με σύμβουλο την Credit Suisse. Η Εθνική πρέπει να αποχωρήσει, ως το τέλος Ιουνίου του 2018, από όλες τις αγορές εκτός Ευρωζώνης καθώς και από την Κύπρο. Αυτό σημαίνει ότι θα μπουν πωλητήρια στις θυγατρικές της σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία, FYROM και Κύπρο. Η παρουσία του ομίλου θα περιορισθεί σε Μάλτα, Λονδίνο (υποκατάστημα) και Κύπρο (υποκατάστημα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι τράπεζες στα χρόνια της κρίσης. Τι δείχνουν τα νούμερα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρίσιμη συνάντηση Στουρνάρα – τραπεζιτών για τα κόκκινα δάνεια

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (παρά τον πόλεμο) έκανε πρωταθλητισμό στην Εθνική Τράπεζα