Τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται τελικά στη Σουηδία, όπου οι κάτοικοι ανυπομονούσαν να καθιερωθεί το περιβόητο εργασιακό πρότυπο των 6 ωρών, καθώς τα κόστη ξεπερνούν τα οφέλη.

Αυτό προκύπτει από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ενός διετούς πειράματος που διεξήχθη στη σουηδική πόλη Γκέτεμποργκ, έδρα της Volvo. Προκειμένου να μειώσει το 8ωρο στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Svartedalen με προσωπικό 68 ατόμων, ο δήμος χρειάστηκε να προσλάβει επιπλέον 17 άτομα με κόστος 12 εκατομμυρίων κορόνων (2,2 εκατ. δολάρια).

Η έρευνα έδειξε πως οι εργαζόμενοι αισθάνθηκαν πιο υγιείς, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι άδειες ασθενείας και η φροντίδα των ασθενών βελτιώθηκε, ωστόσο ο δήμος δεν θα προχωρήσει σε μονιμοποίηση του ωραρίου.

«Έχει σίγουρα να κάνει με τα υψηλότερα κόστη», λέει στο Bloomberg ο Daniel Bernmar, δημοτικός σύμβουλος, υπεύθυνος για τη φροντίδα των ηλικιωμένων. «Θα κοστίσει πάρα πολύ η γενικευμένη μείωση του εβδομαδιαίου εργασιακού ωραρίου εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος».

Το πείραμα του Γκέτεμποργκ είναι η τελευταία από μια σειρά δοκιμών για σμίκρυνση του εργασιακού χρόνου που έχουν γίνει στη Σουηδία, μια χώρα που υπερηφανεύεται για το γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας. Η δοκιμή είχε τραβήξει τα βλέμματα παγκοσμίως, με τους ακτιβιστές να παρακολουθούν στενά την προοδευτική Σουηδία ως πρότυπο στη μείωση της εργασιακής εβδομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΤΕΕ: Παράταση των εισφορών για το 2017 ζητούν οι μηχανικοί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κίνδυνος εξ΄ανατολών… για τον ελληνικό τουρισμό!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ελεγκτικό Συνέδριο: Όχι στο «κόψιμο» της σύνταξης δημοσίου υπαλλήλου σε περίπτωση καταδίκης