Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Γ. Στουρνάρας: Γιατί χτυπά καμπανάκι στις τράπεζες πριν το πρώτο crash test

Γιάννης Στουρνάρας.

Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

Όχι ένα, αλλά πολλά «καμπανάκια» χτυπά ο Γιάννης Στουρνάρας στους Έλληνες τραπεζίτες λίγους μήνες πριν το πρώτο crash test των επιδόσεων τους στη διαχείριση των προβληματικών δανείων.

O πρώτος «έλεγχος» που θα πάρουν οι τραπεζίτες αφορούν το τρίμηνο και μια από τις βασικές κίτρινες κάρτες αφορά τα ρυθμισμένα δάνεια που ξαναγίνονται «κόκκινα»: είναι τα 4 στα δέκα δάνεια που έχουν αναδιαρθωθεί λέει η Τράπεζα της Ελλάδος και μάλιστα είναι κυρίως σε αυτά που έγιναν μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, κάτι που θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα των τραπεζών να διαχειριστούν τα NPEs.

Το 20% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έχει ρυθμιστεί και είναι τα τρία στα δέκα στεγαστικά, τα δύο στα δέκα καταναλωτικά και το 15% των επιχειρηματικών.

Οι τράπεζες πλέον προσανατολίζονται στην υλοποίηση μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, δεδομένου ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις έχουν αυξηθεί κατά 31% από τις αρχές του έτους και κατά 61% από τον Ιούνιο του 2015. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά κυρίως τις κατηγορίες των επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων, με την τελευταία κατηγορία να αυξάνεται κατά 145% το α΄ εξάμηνο του 2016 σε σχέση με το τέλος του 2015

Προβληματικό σημείο είναι και το βαθύ κοκκίνισμα των χαρτοφυλακίων: τo 70% των δανείων με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, δεν εξυπηρετούνται για περισσότερο από ένα έτος. Το ποσοστό αυτό είναι 75% για τα στεγαστικά και 68% για τα επιχειρηματικά δάνεια ενώ τα 8 στα 10 καταναλωτικά είναι σε καθυστέρηση για πάνω από 6 μήνες.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 48% των καθυστερούμενων πάνω από 90 ημέρες δανείων δεν εξυπηρετείται για περισσότερα από 2 χρόνια και αυξάνεται!

Καμπανάκι χτυπά η ΤτΕ στις τράπεζες που έχουν «ξεχάσει» να προχωρήσουν σε οριστικό διακανονισμό στα 9 στα 10 καταγγελμένα δάνεια.

Αποκαλυπτικά είναι τα ποιοτικά στοιχεία, που δείχνουν σε ποιους κλάδους εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα: το 45,1% των δανείων προς το εμπόριο, ενώ πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρατηρούνται στους κλάδους της εστίασης (76,3%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (62,7%), των τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ενημέρωσης (58,4%), της μεταποίησης (53,2%) και των κατασκευών (52,8%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται ενδεικτικά στους κλάδους της ενέργειας (3,7%), της δημόσιας διοίκησης (7%), των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (27%) και της ναυτιλίας (30,9%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκάλυψη: Ποια κόκκινα δάνεια θα πουλήσουν πρώτα οι τράπεζες στα funds

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: «Πρόστιμα – φωτιά» για τα παράνομα ΙΧ με πινακίδες Βουλγαρίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τραπεζίτες: Θα πουλήσουμε 100.000 POS σε γιατρούς, δικηγόρους, ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς