• Business

    Γ. Στουρνάρας: Γιατί χτυπά καμπανάκι στις τράπεζες πριν το πρώτο crash test

    Γιάννης Στουρνάρας.

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Όχι ένα, αλλά πολλά «καμπανάκια» χτυπά ο Γιάννης Στουρνάρας στους Έλληνες τραπεζίτες λίγους μήνες πριν το πρώτο crash test των επιδόσεων τους στη διαχείριση των προβληματικών δανείων.

    O πρώτος «έλεγχος» που θα πάρουν οι τραπεζίτες αφορούν το τρίμηνο και μια από τις βασικές κίτρινες κάρτες αφορά τα ρυθμισμένα δάνεια που ξαναγίνονται «κόκκινα»: είναι τα 4 στα δέκα δάνεια που έχουν αναδιαρθωθεί λέει η Τράπεζα της Ελλάδος και μάλιστα είναι κυρίως σε αυτά που έγιναν μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, κάτι που θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα των τραπεζών να διαχειριστούν τα NPEs.

    Το 20% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έχει ρυθμιστεί και είναι τα τρία στα δέκα στεγαστικά, τα δύο στα δέκα καταναλωτικά και το 15% των επιχειρηματικών.

    Οι τράπεζες πλέον προσανατολίζονται στην υλοποίηση μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, δεδομένου ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις έχουν αυξηθεί κατά 31% από τις αρχές του έτους και κατά 61% από τον Ιούνιο του 2015. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά κυρίως τις κατηγορίες των επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων, με την τελευταία κατηγορία να αυξάνεται κατά 145% το α΄ εξάμηνο του 2016 σε σχέση με το τέλος του 2015

    Προβληματικό σημείο είναι και το βαθύ κοκκίνισμα των χαρτοφυλακίων: τo 70% των δανείων με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, δεν εξυπηρετούνται για περισσότερο από ένα έτος. Το ποσοστό αυτό είναι 75% για τα στεγαστικά και 68% για τα επιχειρηματικά δάνεια ενώ τα 8 στα 10 καταναλωτικά είναι σε καθυστέρηση για πάνω από 6 μήνες.

    Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 48% των καθυστερούμενων πάνω από 90 ημέρες δανείων δεν εξυπηρετείται για περισσότερα από 2 χρόνια και αυξάνεται!

    Καμπανάκι χτυπά η ΤτΕ στις τράπεζες που έχουν «ξεχάσει» να προχωρήσουν σε οριστικό διακανονισμό στα 9 στα 10 καταγγελμένα δάνεια.

    Αποκαλυπτικά είναι τα ποιοτικά στοιχεία, που δείχνουν σε ποιους κλάδους εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα: το 45,1% των δανείων προς το εμπόριο, ενώ πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρατηρούνται στους κλάδους της εστίασης (76,3%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (62,7%), των τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ενημέρωσης (58,4%), της μεταποίησης (53,2%) και των κατασκευών (52,8%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται ενδεικτικά στους κλάδους της ενέργειας (3,7%), της δημόσιας διοίκησης (7%), των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (27%) και της ναυτιλίας (30,9%).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκάλυψη: Ποια κόκκινα δάνεια θα πουλήσουν πρώτα οι τράπεζες στα funds

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: «Πρόστιμα – φωτιά» για τα παράνομα ΙΧ με πινακίδες Βουλγαρίας

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τραπεζίτες: Θα πουλήσουμε 100.000 POS σε γιατρούς, δικηγόρους, ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς



    ΣΧΟΛΙΑ