Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Eurobank: Το 2016 σηματοδότησε τον ένατο χρόνο της ελληνικής κρίσης

Eurobank

Καλύτερη του αναμενομένου ήταν η επίδοση της οικονομίας για το σύνολο του έτους, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Εurobank στην έκδοση 7 Ημέρες Οικονομία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 0,3% το 4ο τρίμηνο 2016 από 2,2% το προηγούμενο τρίμηνο.

Το αντίστοιχο μέγεθος σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής ήταν -0,4% από 0,9% το τρίτο τρίμηνο 2016. Βάσει των προαναφερθέντων στοιχείων, ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας για το σύνολο του έτους 2016 εκτιμάται στο 0,3% (ή 0,4% σε τρέχουσες τιμές).

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, ο αριθμός αυτός μεταφράζεται ότι η αξία – σε σταθερές τιμές αγοράς – των τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παρήχθησαν στην ελληνική οικονομία το 2016 ήταν υψηλότερη κατά 547 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015 (ή 674,0 εκατ.ευρώ σε τρέχουσες τιμές).

Στο ερώτημα αν ήταν αναμενόμενα τα προαναφερθέντα αποτελέσματα, οι οικονομολόγοι απαντούν ότι και ναι και όχι. Η επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης οφείλεται σε ένα βαθμό στη μείωση του αποτελέσματος βάσης του τρίτου τριμήνου 2015 (επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων). Αυτό το στοιχείο προβλέπεται να αποτυπωθεί κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση (το τρίτο τρίμηνο 2016 ενισχύθηκε +5,1%).

Από την άλλη πλευρά, η τριμηνιαία συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ (-1,6% σε ετησιοποιημένη βάση) δεν ήταν απολύτως συμβατή με την πορεία δεικτών υψηλής συχνότητας όπως η βιομηχανική παραγωγή, το οικονομικό κλίμα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης και ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου (Οκτ-Νοε 2016). Η καταγραφείσα υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων πιθανώς να οδήγησε σε μείωση της ενεργού ζήτησης με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ.

Το θετικό στοιχείο που προκύπτει από τη δημοσίευση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ είναι ότι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης για το σύνολο του έτους 2016 ήταν υψηλότερος του αναμενομένου (-0,3% στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2017). Το ίδιο συνέβη και το 2015. Ωστόσο αυτή η εξέλιξη μόνο εφησυχασμό δεν θα πρέπει να προκαλεί.

Το 2016 σηματοδότησε τον ένατο χρόνο της ελληνικής κρίσης, ήτοι της περιόδου που καταγράφηκαν: πρώτον, συρρίκνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας το 2008 (-0,3%) για πρώτη φορά από το 1993, δεύτερον, 5 χρόνια βαθιάς ύφεσης (μέσος όρος ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης 2008-2013: -5,9%) και τρίτον, 3 χρόνια στασιμότητας (2013-2016).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Alpha Bank: Η υπερφορολόγηση και οι εξωτερικοί κίνδυνοι «υπονομεύουν» τον ρυθμό ανάπτυξης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απόστολος Ταμβακάκης: Παραιτήθηκε από το ΔΣ της Τρ. Πειραιώς

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αχτσιόγλου σε Λαγκάρντ: «Οι Ελληνες συνταξιούχοι μετά βίας μπορούν να ζήσουν»