• Business

    Επιβεβαίωση του mononews: Κατατέθηκε η τροπολογία για την προσωρινή λύση στο «ακέφαλο» ΤΧΣ

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Κατατέθηκε στη βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με την οποία επιχειρείται να δοθεί λύση στο διοικητικό κενό που έχει προκύψει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αναφορικά με την πλήρωση της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου που παραμένει κενή από τον περασμένο Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας τα όσα έγραψε τις προηγούμενες ημέρες το mononews.gr.

    Η σχετική τροπολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου προβλέπει πως «σε περίπτωση κένωσης θέσεως μέλους του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής ενώ απομένει διάστημα μικρότερο των τριών μηνών για τη λήξη της διάρκειας του Ταμείου, τα όργανα αυτά λειτουργούν νομίμως και χωρίς την πλήρωση της ως άνω θέσεως, εφόσον κατά τις συνεδριάσεις τους τα υπόλοιπα μέλη επαρκούν ώστε να υπάρχει η προβλεπόμενη στις παραγράφους 16 και 17 απαρτία».

    Με την τροπολογία τροποποιούνται τα άρθρα 4 και 4Α του νόμου 3864/2010, ο οποίος προέβλεπε σε περίπτωση κένωσης θέσεως μέλους του Γενικού Συμβουλίου ή της Εκτελεστικής Επιτροπής, η θέση πληρούται εντός προθεσμίας 60 ημερών, η οποία δύναται να παραταθεί για άλλες 30 ημέρες εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, με ορισμό νέου μέλους, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί στην τρέχουσα περίοδο. Λόγω της αδυναμίας εύρεσης νέου Διευθύνοντα Συμβούλου, η θέση επαναπροκηρύχτηκε στις 14 Φεβρουαρίου και αναμένεται να πληρωθεί μετά τις 10 Μαρτίου.

    Η τροπολογία προβλέπει πως «καμία πράξη ή διαδικασία του Γενικού Συμβουλίου ή της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ δεν καθίσταται άκυρη λόγω της κένωσης θέσεως της εκτελεστικής επιτροπής ή θέσεων στο Γενικό Συμβούλιο».

    Προσθέτει πως «σε περίπτωση αδυναμία διορισμού μέλους του Γενικού Συμβουλίου ή της Εκτελεστικής Επιτροπής εντός της προβλεπομένης προθεσμίας τα όργανα αυτά συγκαλούνται και λειτουργούν μονίμως μέχρι το διορισμό των νέων μελών, εφόσον κατά τις συνεδριάσεις τους διατηρείται η σχετική απαρτία».

    Αυτό που προκαλεί μερικώς εντύπωση είναι αναφορά στην τροπολογία ότι «όλες οι ενέργειες οποιουδήποτε μέλους του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής παραμένουν έγκυρες παρά την διαπίστωση ελαττώματος αναφορικά με το διορισμό, την καταλληλότητα ή τα προσόντα του μέλους».

    Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εάν διαπιστωθεί πως μέλη του Γενικού Συμβουλίου ή της Εκτελεστικής Επιτροπής δεν είχαν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που προέβλεπε ο νόμος αυτό δεν επηρεάζει την εγκυρότητα των αποφάσεων του Ταμείου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Reuters: Το ΤΧΣ και το «δηλητηριασμένο δισκοπότηρο»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσωρινή λύση για το «ακέφαλο» ΤΧΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το ΤΧΣ ανεβάζει το κασέ για να βρει στελέχη. Στις 270.000 ευρώ ο μισθός



    ΣΧΟΛΙΑ