• Business

    Red Alert : Sell-off στα ομόλογα της Γαλλίας λόγω του πολιτικού ρίσκου (με την Le Pen)

    • NewsRoom


    Προβληματισμένοι με τις γαλλικές εκλογές εμφανίζονται οι επενδυτές καθώς  η ενίσχυση της Le Pen στις δημοσκοπήσεις έχει θορυβήσει τις αγορές  σε μια περίοδο όπου ο Φρανσουά Φιγιόν, που ήταν πρόσφατα το φαβορί για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο , έχει εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο σχετικά με πληρωμές μισθών προς τη σύζυγό του.

    Η αβεβαιότητα  πλήττει τα γαλλικά ομόλογα, αυξάνοντας το premium που ζητούν για την διακράτηση των γαλλικών τίτλων έναντι των γερμανικών, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών.  Οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων εκτοξεύονται σήμερα σε υψηλά 17 μηνών και στο 1,14%, με  τους επενδυτές να στρέφονται στο “ασφαλές καταφύγιο” των γερμανικών ομολόγων, ωθώντας τις αποδόσεις στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων εβδομάδων.

    Αντίθετα, οι αποδόσεις του 10ετούς bund υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης στο 0,39% στέλνοντας το spread μεταξύ των γαλλικών και των γερμανικών ομολόγων να αυξάνεται σε υψηλό σχεδόν τεσσάρων ετών.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor ‘s στον Economist, η Γαλλία θα κινδύνευε με χρεοκοπία εάν μετατρέψει μονομερώς τις υποχρεώσεις της σε ευρώ σε νέα φράγκα μετά από μία νίκη της Le Pen. “Το ενδεχόμενο νίκης της Le Pen είναι απίθανο, αλλά η κατάσταση στη Γαλλία σίγουρα αυξάνει τους φόβους των επενδυτών”, όπως σημειώνει ο αναλυτής της DZ Bank, Christian Lenk. “Τα γαλλικά ομόλογα θα συνεχίσουν να πλήττονται ακόμα κι αν μεγάλο μέρος της αβεβαιότητας έχει αποτιμηθεί από την αγορά”.



    ΣΧΟΛΙΑ