• Business

    Citigroup: Έτοιμος ο Τσίπρας να υποκύψει στους όρους του ΔΝΤ

    ΔΝΤ


    Η Citigroup στο πρόσφατο note της κάνει εκτενή αναφορά στην έκθεση που εξέδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τις προϋποθέσεις των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θέτει προκειμένου να συμμετάσχει ξανά στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Ειδικότερα, η Citigroup υποστηρίζει ότι η έκθεση του ΔΝΤ – που θα αποτελέσει τον πυρήνα της συζήτησης του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου – παρουσιάζει τους όρους για την συμμετοχή του στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα. Οι όροι αυτοί είναι πρώτον, μια σαφής δέσμευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους πιστωτές της Ε.Ε, δεύτερον, μια σειρά μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τον τραπεζικό τομέα και την αγορά εργασίας, και τρίτον η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

    Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται, σύμφωνα με τον Τύπο, έτοιμη να δεχτεί τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, υπογραμμίζει η Citigroup, όπως ζητήθηκε από το ΔΝΤ, οδηγώντας σε υψηλότερα έσοδα ύψους 2,8 δισ. Αυτό θα ήταν αρκετό για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα ανοίξει μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του 2018.

    Citigroup

    Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση μπορεί να εξετάζει και άλλες επιλογές, μεταξύ των οποίων το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων μέχρι το πέρας των ολλανδικών εκλογών (15 Μαρτίου) ή την διεξαγωγή πρόωρων εκλογές.

    Η Citigroup εξηγεί ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζουν να καθυστερούν, καθώς οι δανειστές δεν βιάζονται να κάνουν καμία παραχώρηση στην Ελλάδα αφού δεν υπάρχουν άμεσες δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, και με δεδομένο το «γεμάτο» πολιτικό ημερολόγιο στις πιο κρίσιμες πιστώτριες χώρες (π.χ. Ολλανδία και Γερμανία) .

    Η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται επίσης σε θέση να κάνει καμία περαιτέρω δέσμευση για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές, και αυτό οφείλεται στην κατρακύλα της δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

    Η Citigroup καταλήγει λέγοντας ότι η ίδια εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι στον ορίζοντα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να τις χάσει, και εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις στο επόμενο δίμηνο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αναζητούν πολιτική φόρμουλα για να επιστρέψουν οι θεσμοί

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Capital Economics: Ο εφιάλτης της ελληνικής κρίσης επιστρέφει

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιος οδηγεί τις τράπεζες σε τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση. Γιατί ανησυχούν οι τραπεζίτες



    ΣΧΟΛΙΑ