Συνεχίστηκαν με αμείωτους ρυθμούς οι ρευστοποιήσεις στις μετοχές, με έμφαση στις τράπεζες, και στα ομόλογα, με το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) να καταγράφει νέα σημαντική πτώση άνω του 3%. Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και η απαισιοδοξία για τις εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης δεν αφήνουν περιθώρια ανάκαμψης, με τους επενδυτές να προχωρούν σε αθρόες πωλήσεις.

Σύμφωνα με τους αναλυτές δεν υπάρχει φως στο ορίζοντα, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στο επόμενο Eurogroup, στις 20 Φεβρουαρίου. Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΝΤ, στις 6 Φεβρουαρίου και στο Euroworking Group στις 9 Φεβρουαρίου.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,53% στις 614,08 μονάδες, ενώ σημείωσε χαμηλότερη τιμή στις 612,59 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 63,4 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 3,67%, στις 1.648,02 μονάδες, ενώ πτώση 2,40% σημείωσε ο Mid Cap, στις 790,17 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,82% στις 742,53 μονάδες.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην αγορά ομολόγων. Σε υψηλά σχεδόν τριών μηνών κινήθηκαν οι αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού ομολόγου. Ειδικότερα, οι αποδόσεις του 10ετούς διαμορφώνονται στο 7,614%, αγγίζοντας το επίπεδο του περασμένου Νοεμβρίου, οι αποδόσεις στα 2ετή ελληνικά ομόλογα εκτοξεύονται στο 9%.

Ο τραπεζικός κλάδος παρέμεινε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με τη Eurobank να κλείνει στο -9,25%, την Πειραιώς στο -8,16%, την Εθνική στο -5,86% και την Alpha Bank στο -5,62%.

Σημειώνεται ότι το καμπανάκι στις ελληνικές τράπεζες χτύπησε η Moody’s καθώς οι κωλυσιεργίες στη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση συνιστούν “credit negative”, με το σκεπτικό ότι ρισκάρουν τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους και την επίτευξη του στόχου για μείωση των NPEs στο 40% μέχρι τα τέλη του 2019.

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε και η ΔΕΗ, η οποία έκλεισε με απώλειες 6,37%, ενώ άνω του 3% ήταν η πτώση σε ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΜΕΤΚΑ, Jumbo, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος. Άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Ελλάκτωρ, Lamda, Folli FOllie, Τιτάν, ΟΛΠ, η Motor Oil και η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν στο -1,7% και η Aegean στο -1,20%.

Λιγότερο του 1% ήταν οι απώλειες για τις μετοχές ΓΕΚ Τέρνα, ΕΕΕ,  Βιοχαλκο και  Grivalia, με την τελευταία μάλιστα να υποκύπτει στο τέλος της συνεδρίασης, ενώ μόνο ο Σαράντης από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη, της τάξεως του 1,45%, καλύπτοντας τις αρχικές του απώλειες κατά 1,55%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Citigroup: Έτοιμος ο Τσίπρας να υποκύψει στους όρους του ΔΝΤ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Capital Economics: Ο εφιάλτης της ελληνικής κρίσης επιστρέφει

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιος οδηγεί τις τράπεζες σε τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση. Γιατί ανησυχούν οι τραπεζίτες