Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Απίστευτα πράγματα με τις μετοχές. Ο δείκτης FTSE 100 έκανε ρεκόρ (παρά το Brexit)

Με ισχυρά  κέρδη συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη στον απόηχο της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο και ενώ οι επενδυτές εστιάζουν στα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα και μακρό. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κερδίζει 1% στις 373,98 μονάδες. Ο γερμανικός DAX ενισχύεται σε ποσοστό 1,3% στις 11.987,97 μονάδες, ο γαλλικός CAC σημειώνει άνοδο επίσης 1,3% στις 4.922,15 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 1,7% στις 7.375,58 μονάδες. O δείκτης στο Λονδίνο έκανε ρεκόρ όλων των εποχών.

Ο ιταλικός  FTSE MIB σημειώνει άλμα 1,7%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 1,3%.

Ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δίνει η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου εν μέσω εντεινόμενων εκτιμήσεων για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Σε ομιλία του την Τρίτη ο πρόεδρος της San Francisco Fed, John Williams δήλωσε ότι μια αύξηση των επιτοκίων “είναι στο τραπέζι για να εξεταστεί σοβαρά” στην επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 14-15 Μαρτίου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της New York Fed, William Dudley δήλωσε ότι η υπόθεση για μια αύξηση των επιτοκίων “έχει γίνει πολύ πιο επιτακτική” σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN International.

Το ευρώ διολισθαίνει στα $1,0543 από $1,0578 το βράδυ της Τρίτης, στον απόηχο των δηλώσεων των δύο αξιωματούχων.

Την προσοχή των επενδυτών συγκέντρωσε και η χθεσινή ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, με τον Αμερικανό πρόεδρο να κάνει λόγο για μια “ιστορική φορολογική μεταρρύθμιση”, χωρίς ωστόσο να μπαίνει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την προεκλογική του δέσμευση για τη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, ενώ υπογράμμισε ότι θα καταργήσει τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που πλήττουν τα αμερικανικά συμφέροντα.

Στα μάκρο της ημέρας, η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου σκαρφάλωσε σε υψηλό 70 μηνών το Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη, καθώς η ανάπτυξη ενισχύθηκε στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιταλία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Markit.

Ειδικότερα, ο τελικός μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit ενισχύθηκε στις 55,4 μονάδες από 55,2 μονάδες τον Ιανουάριο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2011.  Η προκαταρκτική μέτρηση του δείκτη ήταν στις 55,5 μονάδες.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, η ιταλική πετρελαϊκή Eni ανακοίνωσε σήμερα ότι τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 340 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο από ζημιές ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Man Group σημειώνει βουτιά 4,5% μετά την ανακοίνωση ζημιών προ φόρων για το 2016. Από την πλευρά της η Ahold Delhaize σημειώνει άλμα 4% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα αυξήσει το μέρισμα της στα 57 cents ανά μετοχή.