ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί έκανε ράλι η Εθνική, ο εκτυφλωτικός Μυτιληναίος, ο Βακάκης και το παλτό, γιατί πήγε στα Εμιράτα η Alpha Bank, τι έκανε ο Πιέρ στον Λευκό Οίκο και η περιπέτεια της Σεμίραμις Παληού
Σήμερα συνεδριάζει η ΡΑΑΕΥ για να αποφασίσει το WACC του ΔΕΔΔΗΕ, μια ακόμη ατελέσφορη συνεδρίαση χθες με το ίδιο θέμα.
Η Αρχή έχει ορίσει ανώτατο όριο στο 7,2%, απορρίπτοντας εξαρχής τις αιτιάσεις του Διαχειριστή περί wacc στα επίπεδα του 8,2%, καθώς υποστηρίζει ότι βάσει της μεθοδολογίας που λαμβάνει υπόψιν την πορεία της οικονομίας αλλά και το leverage του ΔΕΔΔΗΕ, τη σχέση ιδίων κεφαλαίων προς δανεισμό, η αποδοση του ΔΕΔΔΗΕ κινείται μεταξύ 6,9% και 7,2%.
Η Αρχή, εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία, προχώρησε και στην αξιολόγηση των επενδύσεων και των λειτουργικών δαπανών που έχει υποβάλει ο ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να προσδιοριστεί ο βαθμός αναγκαιότητάς τους και το κόστος που υπολογίζεται για την υλοποίησή τους. Η λογική της ΡΑΑΕΥ είναι να εγκρίνει δαπάνες που θα επιτρέψουν στον Διαχειριστή να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του χωρίς να επιβαρύνει υπέρμετρα τους καταναλωτές.
Η πρόταση του Διαχειριστή είναι να αυξηθεί το wacc στο 8,2%, βάσει του ρίσκου της χώρας καθώς και άλλες παραμέτρους που ωστόσο, κατά τη γνώμη του Ρυθμιστή, δεν φαίνεται να επαρκούν για να δικαιολογήσουν μια τέτοια αναθεώρηση προς τα πάνω από τα επίπεδα του 7,66% που ισχύει κατά την τρέχουσα ρυθμιστική περίοδο.
Η εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ στη ΡΑΑΕΥ ήταν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, και όπως ανέφερε οι βασικοί παράγοντες που «υποδεικνύουν» την ανάγκη αύξησης του WACC αφορούν στα εξής:
- Το ΣΑΔ 2024-2028 που υποβλήθηκε στην Αρχή και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
- Το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Διαχειριστή για την περίοδο 2024-2028
- Τη μελέτη για τον υπολογισμό της εύλογης απόδοσης επί της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης του ΔΕΔΔΗΕ για τη 2η ΡΠΔ 2025-2028, βάσει των προβλέψεων του άρθρου 17 της Μεθοδολογίας
- Τον υπολογισμό του Κεφαλαίου Κίνησης βάσει μελέτης «lead-lag» σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 12 της Μεθοδολογίας για τις ταμειακές ανάγκες του Διαχειριστή και τα αναγκαία αποθέματα υλικών
- Την πρόσθετη απόδοση για τα Έργα Μείζονος Σημασίας (ΕΜΣ) που έχουν εγκριθεί με την απόφαση της Αρχής 525/2021, και την αιτούμενη αναθεώρηση του ποσοστού της πρόσθετης απόδοσης και της διάρκειας παροχής αυτής για το έργο «Επέκταση Τηλεμέτρησης», καθώς και για τα νέα έργα που αιτείται ο ΔΕΔΔΗΕ να αναγνωριστούν ως Μείζονος Σημασίας (έργα υπογειοποίησης Δικτύου και έργα αυτοματοποίησης και βελτίωσης της ευφυίας Δικτύου.
Ως προς τις επενδύσεις στα πλαίσια της εξεταζόμενης Ρυθμιστικής Περιόδου και οι οποίες συνιστούν βασική παράμετρο για τον καθορισμό του WACC σε αυτό το επίπεδο, η εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ εκτιμάει ότι διαμορφώνονται στα 651,2 εκατ. το 2025 και ακολούθως για τα υπόλοιπα έτη μέχρι και το 2028 στα 712,9 εκατ. ευρώ, 648.9 εκατ. ευρώ και 647,6 εκατ. ευρώ στο τέλος της ρυθμιστικής περιόδου, όπως αποτυπώνεται στο παρακάτω πίνακα.
Υπενθυμίζεται ο αντιπρόεδρος της Αρχής Δημήτριος Φούρλαρης, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών στη Βουλή κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων της ΡΑΑΕΥ για το 2023 είχε πει ότι θεωρεί το σχετικό νούμερο που ζητάει ο ΔΕΔΔΗΕ «εκτός πραγματικότητας» όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά .
Το WACC που θα αποφασιστεί θα ισχύσει για τα επόμενα 4 χρόνια, και θα μπορεί να διαφοροποιηθεί μόνο εάν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές συνθηκών στην οικονομία.
Ρευματοκλοπές
Στην εισήγησή του ο ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει ότι οι τεχνικές και μη τεχνικές απώλειες θα μειώνονται κατά 2,5% σε ετήσια βάση ως το 2028. Το βασικό μέρος της μείωσης αφορά τις μη τεχνικές απώλειες (ρευματοκλοπές) με τις τεχνικές απώλειες, εξαιτίας της φύσης τους, όπως αναφέρεται σχετικά, να μειώνονται έως 0,1 ποσοστιαία μονάδα κάθε έτος, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. Κατά την άποψη του διαχειριστή, τα εν λόγω μεγέθη συνιστούν ρεαλιστικό στόχο για τη μείωση των απωλειών με ρυθμό 2,5% ετησίως για την ΡΠΔ 2025-2028.
O ΔΕΔΔΗΕ και φέτος θα επιβαρυνθεί με πρόστιμο ύψους 6 εκατ. ευρώ για τις αποκλίσεις στους στόχους που είχε θέσει ο Ρυθμιστής για τον περιορισμό των απωλειών δικτύου, τεχνικές και μη.
Η ΡΑΕΕ διαπιστώνει αύξηση των μη τεχνικών απωλειών το 2023, δηλαδή των ρευματοκλοπών, κάτι που θεωρεί ως αποκλειστική ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βασιλίσσης Όλγας: Τον Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται η ανάπλαση – Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις
- Νέα πλατφόρμα για τα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής – Πώς θα λειτουργεί
- Συμμαχία Χαρδαλιά – ΕΤΑΔ για την αξιοποίηση του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο
- Phos Βank: Πότε θα πάρει άδεια η τράπεζα της Εκκλησίας – «Τρέχει» η ΑΜΚ των 30 εκατ. ευρώ
