Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Μπρα-ντε-φερ παραγωγών ενέργειας με Σκυλακάκη για τη φορολογία υπερεσόδων – Τι θα πουν στη ΡΑΑΕΥ

Ανδρέας Σιάμισιης - Γιώργος Στάσσης - Γιώργος Περιστέρης - Ευάγγελος Μυτιληναίος

(πάνω): Ανδρέας Σιάμισιης, Γιώργος Στάσσης - κέντρο: Θεόδωρος Σκυλακάκης - κάτω: Γιώργος Περιστέρης, Ευάγγελος Μυτιληναίος

Για αδικαιολόγητη παρέμβαση στην αγορά ενέργειας κάνουν λόγο πηγές από τους παραγωγούς ενέργειας, σχολιάζοντας τα σχέδια της κυβέρνησης για φορολόγησης υπερεσόδων των παραγωγών ενέργειας.

«Σε μια ελεύθερη αγορά ενέργειας οι τιμές διαμορφώνονται από την προσφορά και τη ζήτηση και όταν μειώνεται η ζήτηση πέφτουν ενώ όταν αυξάνεται ανεβαίνουν. Στις συνθήκες χαμηλής ζήτησης είχαμε μηδενικές τιμές αλλά δεν είπε κανείς τότε για υποέσοδα των μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση ανησυχεί για τις υψηλές τιμές χονδρεμπορικής, καθώς αν συνεχιστούν θα επιστρέψει η ανάγκη επιδοτήσεων των τιμολογίων από τον επόμενο μήνα, και  για να αντιμετωπίσει αυτό τον ενδεχόμενο, χρειάζεται να ετοιμάσει ένα κουμπαρά.

Η τιμή επόμενης μέρας, για σήμερα Τρίτη 16 Ιουλίου διαμορφώνεται στα 176 ευρώ/μεγαβατώρα ( με χαμηλότερη τιμή τα 53 ευρώ/μεγαβατώρα και υψηλότερη τα 650/μεγαβατώρα), ενώ χθες ήταν 191,13/μεγαβατώρα και  μέσος όρος Ιουλίου ήδη διαμορφώνεται στα 150 ευρώ/μεγαβατώρα, από 98,89 ευρώ/μεγαβατώρα τον Ιούνιο. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί τα πράσινα τιμολόγια του Αυγούστου θα είναι πάνω από 17 λεπτά/κιλοβατώρα και η συζήτηση για επιδοτήσεις θα ξεκινήσει….

Οι υψηλές  τιμές που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, αποτέλεσμα τόσο της έλλειψης ενέργειας στα Βαλκάνια , όσο και των υψηλών προσφορών που γίνονται από τους ηλεκτροπαραγωγούς, τις νυχτερινές ώρες,  έχουν ανησυχήσει την κυβέρνηση και σήμερα πραγματοποιείται συνάντηση στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη για να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Το τελευταίο διάστημα οι τιμές χονδρικής αυξάνονται όλο και περισσότερο, αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης ενέργειας, των υψηλών θερμοκρασιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στις διασυνδεδεμένες αγορές των Βαλκανίων.  Το έλλειμμα ενέργειας στα Βαλκάνια εκτοξεύουν τις τιμές εκεί και παρασύρουν και τις τιμές στην Ελλάδα, ειδικά τις βραδυνές ώρες, που στο σύστημα δίνουν ενέργεια οι μονάδες φυσικού αερίου ΔΕΗ, ELPEDISON, Protergia, ΗΡΩΝ.

Η σταθερά ανοδική πορεία της ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, δημιουργεί ανησυχία στην κυβέρνηση, ότι η τιμή του πράσινου τιμολογίου που θα ανακοινωθεί 1η Αυγούστου θα είναι υψηλότερη από το ψυχολογικό και ουσιαστικό όριο των 15 λεπτών/κιλοβατώρα και θα απαιτηθεί από την κοινωνία η στήριξη μέσω επιδοτήσεων. Για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει επιδοτήσεις το υπουργείο όμως, χρειάζεται ένα “κουμπαρά”, τον οποίο και θα τροφοδοτεί από την φορολόγηση υπερεσόδων που σχεδιάζει.

Το σχέδιο για φορολόγηση υπερεσόδων και ο κουμπαράς για επιδοτήσεις

Η φορολόγηση υπερεσόδων, θα βασιστεί σε μια μεθοδολογία που θα καθορίζει το κόστος μαζί με ένα εύλογο κέρδος 10% όπως γινόταν με το μηχανισμό πλαφόν που λειτουργούσε στην ενεργειακή κρίση του 2022. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να  περιορίζει τη δυνατότητα υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, από τις υψηλές προσφορές αλλά και να εξασφαλίζει έσοδα για να μπορεί να δώσει επιδοτήσεις αν οι τιμές ενέργειας αυξηθούν και στα τιμολόγια. Μια τέτοια παρέμβαση στην αγορά ενέργειας απαιτεί έγκριση από την Κομισιόν, ωστόσο πηγές αναφέρουν, ότι θα μπορούσε να προχωρήσει η υλοποίησή του άμεσα και σε δεύτερο χρόνο, να ληφθεί η έγκριση της Κομισιόν.

Την τελευταία φορά που είχαν φορολογηθεί τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών ήταν στην ενεργειακή κρίση το 2022, αφορούσαν το πρώτο 6μηνο του 2022 (Οκτώβριος 2021 – Ιούνιος του 2022) με τον έκτακτο φόρο να διαμορφώνεται τελικά στα 373,55 εκατ ευρώ.

Στόχος του υπουργείου είναι η φορολόγηση υπερεσόδων να γίνει για  διάστημα από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, την περίοδο της αυξημένης ζήτησης ενέργειας. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών παρουσιάζεται  μεγάλη ζήτηση, και εμφανίζονται αιχμές με ανώτατες τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας, ακόμη και στα 500-700 ευρώ/ MW.

Οι υψηλές τιμές δημιουργούνται και από τη μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό, λόγω των προβλημάτων στις αγορές της Κεντρικής και Αν. Ευρώπης, όπου η μείωση των ροών προς την Ουγγαρία, με παράλληλη υποχώρηση της μεταφορικής ικανότητας στις διασυνδέσεις Σερβίας-Ουγγαρίας και Βουλγαρίας-Ρουμανίας, έχει προσλάβει διαστάσεις, εκτινάσσοντας τις τιμές χονδρικής στα χρηματιστήρια της ευρύτερης περιοχής.  Οι υψηλές τιμές των διασυνδεδεμένων με την Ελλάδα αγορών, “παρασύρει” σε ανάλογα υψηλά επίπεδα και τις τιμές των ελληνικών εταιρειών παραγωγής ενέργειας.

Τι λένε οι ηλεκτροπαραγωγοί

Πρωτοφανή παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς, χαρακτηρίζουν πηγές των εταιρειών παραγωγής ενέργειας την πρόταση  για ενδεχόμενη φορολόγηση υπερεσόδων. Όπως αναφέρουν, δεν δικαιολογείται ένα τόσο σοβαρό μέτρο για μια ολιγοήμερη αύξηση τιμών που είναι παροδική και συγκυριακή και εκτιμούν ότι δεν μπορεί να εγκριθεί ένα τέτοιο παρεμβατικό μέτρο από την Κομισιόν.

Σημειώνουν, ότι στην ενεργειακή αγορά οι τιμές ενέργειας έχουν διακυμάνσεις που καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση. Και όπως σε καιρούς μειωμένης ζήτησης και αυξημένης προσφοράς, οι τιμές ενέργειας πέφτουν πολύ χαμηλά ή και μηδενίζονται έτσι και σε περιόδους αυξημένης ζήτησης ανεβαίνουν.

Αυτός ο υπουργός θέλει να ελέγχει την αγορά. Έφτιαξε το πράσινο τιμολόγιο και τώρα επειδή δεν θα είναι φθηνό, όπως υπολόγιζε παρεμβαίνει πάλι. Ας βάλει και διατίμηση στις τιμές ενέργειας, να πει σε όλη την αγορά σε τι τιμή να πουλάει», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος μιας εκ των 4 καθετοποημένων παραγωγών ενέργειας.

Διαβάστε επίσης

Στο Μαξίμου αύριο ο Σκυλακάκης: Έρχεται Μηχανισμός υπερεσόδων-έκτακτος φόρος σε ΔΕΗ, ELPEDISON, Protergia, ΗΡΩΝ

Θεόδωρος Σκυλακάκης στο mononews: Πού οφείλεται το ράλι στις τιμές ενέργειας

Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων: Πώς θα προχωρήσει η χρηματοδότηση των έργων ΑΠΕ στα νησιά