ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Η βιομηχανία, η μεταποίηση, η αγροτική δραστηριότητα, η καινοτομία είναι τομείς στους οποίους μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη έμφαση και εφόσον ενισχυθούν θα μπορούσαν να αποδώσουν στην οικονομία μακροπρόθεσμα, βάζοντας τη χώρα σε μια τροχιά σταθερής αναπτυξιακής πορείας.
Η βιομηχανία και η μεταποίηση πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο, τόνισε μιλώντας στο Συνέδριο των Δελφών ο υπουργός Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας ότι η πανδημία ανέδειξε τη σημασία της εγχώριας παραγωγής αλλά και της έρευνας και ανάπτυξης, ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι «πρέπει να αλλάξουμε όχι μόνο τη ποσότητα αλλά και την ποιότητα του εγχώριου προϊόντος».
Τα 32 δισ. ευρώ του Next Generation EU (που μαζί με τα 19 δισ. ευρώ του επόμενου ΕΣΠΑ ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ, περίπου 28% του ΑΕΠ) πρέπει να αξιοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση και πληθαίνουν οι φωνές που προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Να μη σπαταληθούν σε επιμέρους ανάγκες χωρίς ουσιαστικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα, αλλά «να υπηρετήσουν μια κεντρική φιλοσοφία και αρχιτεκτονική», για τη μετάβαση της χώρας σε ένα νέο μοντέλο. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ίσως έχει τη χρυσή της ευκαιρία, το “Δώρο Θεού” όπως είπε ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ.Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο Συνέδριο των Δελφών. Το «κλειδί» που θα της επιτρέψει να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά της, περιλαμβανομένων κάποιων στοχευμένων φοροελαφρύνσεων εν μέσω πανδημίας αλλά και να ενισχύσει την ελληνική οικονομία.
Θα αξιοποιήσουμε τα κεφάλαια που θα πάρει η Ελλάδα από το Next Generation Package της Ευρώπης με την ίδια σοβαρότητα και αποφασιστικότητα που επιδείξαμε στην πανδημία, είπε ο κ. Πατέλης. «Έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ότι χρειάζεται για να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα, και μέσα στο καλοκαίρι θα συμβουλευτούμε ειδικούς, θα εκπονήσουμε σχέδια, θα κάνουμε ένα βήμα τη φορά, μεθοδικά και σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας». «Ευτυχώς δεν χρειάζεται να επαναεφεύρουμε τον τροχό. Αυτή η κυβέρνηση είδε είχε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που περιλάμβανε πράσινη ατζέντα και ψηφιακούς στόχους και επενδύσεις», είπε.
Και μπορεί την κατεύθυνση για επενδύσεις στην πράσινη οικονομία και την ψηφιακή καινοτομία να την δίνει η Κομισιόν, αλλά μέχρι να καθοριστεί η τελική πολιτική και οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης ο, η συζήτηση θα γίνεται σε υψηλούς τόνους στην Ελλάδα.
Τουρισμός ή βιομηχανία, αγροτική ανάπτυξη ή τεχνολογία startups και καινοτομία; Για τους παράγοντες του τουρισμού, ο τουρισμός έχει προσφέρει πολλά στη χώρα και είναι η επιτυχημένη συνταγή που δεν αλλάζεις, την αναμορφώνεις, τη βελτιώνεις αλλά δεν την αφήνεις. Για τους παράγοντες της βιομηχανίας, από την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την έμφαση στη βιομηχανία, εξαρτάται η ανάκαμψη από το 2021.
Ανδρέας Ανδρεάδης, πρώην Πρόεδρος ΣΕΤΕ, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Sani Ikos: Επικίνδυνες οι φωνές που μιλούν για αλλαγή κατεύθυνσης
“Η Ελλάδα δεν θα γίνει ποτέ μια βιομηχανική χώρα”, είπε μιλώντας στο Delphi Forum ο Ανδρέας Ανδρεάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Sani Ikos, τονίζοντας ότι δεν πιστεύει ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας πρέπει να αλλάξει.
«Ακούω πολλές φωνές κατά τη γνώμη μου επικίνδυνες για μια πλήρη αλλαγή του δρόμου που η Ελλάδα έχει πάρει. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι λάθος. Έχουμε ένα τουρισμό που το 2020 έφερε 20 δισ. από 10 δισ. το 2010 και έσωσε τη χώρα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να επαναπροσδιορίσουμε το μοντέλο μας. Τα υφιστάμενα δίκτυα και ο μαζικός τρόπος διάθεσης αλλάζει. Πρέπει να πάμε σε ένα διαφοροποιημένο προϊόν, βιώσιμο προσαρμοσμένο στην τεχνολογία που να επεκτείνεται σε όλη τη χώρα και σε όλες τις εποχές».«Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα καλά, πρέπει να εξειδικευτούμε σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε καλά. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει ποτέ βιομηχανική χώρα αλλά μπορεί αν έχει μια εξαιρετική ποιότητας αγροτική παραγωγή και μεταποίηση. Να αφήσουμε τα μεγαλόπνοα σχέδια για αλλαγής πλήρους πορείας γιατί αυτά είναι πολύ επικίνδυνα. Να συμφωνήσουμε σε μαι δεκαετή πορεία της χώρας» κατέληξε ο κ. Ανδρέαδης.
Ευάγγελος Μυτιληναίος: Χτίσαμε ένα μονοκλαδικό μοντέλο και τώρα πρέπει να αλλάξει
Αντίθετα με τον κ. Ανδρεάδη για τον Ευάγγελο Μυτιληναίο τώρα είναι η ώρα να γίνουν αλλαγές και μάλιστα συνδέει την αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο με την ανάκαμψη της οικονομίας από το 2021. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στο Συνέδριο των Δελφών σημείωσε: «Η Ελλάδα, μέχρι σήμερα ακολούθησε ένα μονοκλαδικό μοντέλο ανάπτυξης που ήταν και σχετικά εύκολο και με πρώτη ύλη τον ήλιο και τη θάλασσα, χτίσαμε αυτό το μονοκλαδικό μοντέλο. Όμως τώρα πρέπει να αλλάξει και μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους».
Σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας σημείωσε ότι θα είναι συντριπτικές για την ελληνική οικονομία, ωστόσο είναι αισιόδοξος για το 2021. «Θέλω να πιστεύω ότι τα πακέτα θα προχωρήσουν θα μπούμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, και για το 2021 είμαι αισιόδοξος» σημείωσε.
Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Όχι μόνο startups, υπάρχει και πρωτογενής τομέας
Για τη σημασία της παραγωγής μίλησε και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος της Chipita μιλώντας στο συνέδριο. Τόνισε ότι δεν είναι αξιοποιημένος ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα και δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής απαιτεί επιχειρηματικές και όχι αγροτικές δεξιότητες. Τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία των νέων που έχουν στραφεί στην τεχνολογία και να μάθουν να αγαπούν και την παραγωγή
Νίκος Βέττας: Είναι η τελευταία μας ευκαιρία η χώρα να αλλάξει- Ο τουρισμός πρέπει να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο
Το σχέδιο για το αναπτυξιακό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας που έχει αναλάβει η Επιτροπή Σοφών υπό τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη και σήμερα είναι σε φάση αναδιαμόρφωσης. Το προσχέδιο που ήδη έχει τεθεί υπόψη της κυβέρνησης περιλάμβανε την ενέργεια και τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως τομείς με αναπτυξιακές δυνατότητες, αλλά πρόσθετε επίσης τον τουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα, τη μεταποίηση, τις μεταφορές και τα logistics, καθώς και την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.
Ο καθηγητής Νίκος Βέττας, αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Σοφών τόνισε μιλώντας στο Συνέδριο ότι την ανάγκη να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία τη συζητάμε πάντα κι ενώ αυτά τα κεφάλαια είναι ένας μοχλός για να γίνουν πράγματα, έχουμε δομικά προβλήματα. Η χώρα στις υποδομές και την παραγωγικότητα έχει μεγάλο έλλειμμα και είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία η χώρα να αλλάξει προς τα που κοιτάει και να μπορέσουμε να πάμε εκεί που αξίζουμε να είμαστε”.
“Είναι ανάγκη να γίνουν συναινέσεις και να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα μακροπρόθεσμα και όχι μυωπικά. Δεν μπορούν να πάνε μόνο για να κρατήσουν ζωντανές τις υπάρχουσες επιχειρήσεις πρέπει να βοηθήσουν να γίνουν και καινούργια βήματα. Ο τουρισμός πρέπει να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και τα επόμενα χρόνια, με τις κατάλληλες υποδομές μπορεί και να διπλασιαστούν οι τουρίστες”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ