Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

BP: Συμφωνία $1 δισ. με την Apollo Global για τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Murray Auchincloss φωτογραφία: Christopher Pike/Bloomberg

Murray Auchincloss, CEO BP φωτογραφία: Christopher Pike/Bloomberg

Συμφωνία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων υπέγραψε η BP με την Apollo Global Management, προκειμένου ο πετρελαϊκός κολοσσός να χρηματοδοτήσει το μερίδιό του στον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP), σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Apollo αγόρασε μια μη ελεγκτική συμμετοχή στην BP Pipelines TAP Limited, η οποία κατέχει το μερίδιο 20% του ενεργειακού κολοσσού στον αγωγό, ανέφεραν οι εταιρείες σε ανακοίνωσή τους.

Η συμφωνία επιτρέπει στην BP να διατηρήσει τον έλεγχο διακυβέρνησής της στην οικονομική οντότητα ως ελεγκτικός μέτοχος.

Σημειώνεται ότι ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline), μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Τα έσοδα που θα λάβει η BP από τη συμφωνία με την Apollo, η οποία αναμένεται να κλείσει το δ’  τρίμηνο, θα συμβάλουν στην αποεπένδυση της εταιρείας to 2024.

Στόχος η ενεργειακή ασφάλεια

Η Ευρώπη επιδιώκει να ενισχύσει την ενεργειακή του ασφάλεια μετά από την κρίση των τελευταίων ετών, αφού αποκόπηκε από τις περισσότερες προμήθειες φυσικού αερίου των ρωσικών αγωγών, στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

Από την άλλη, οι μεγάλες εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικού κεφαλαίου όπως η Apollo, στοχεύουν ολοένα και περισσότερο σε επενδυτικές ευκαιρίες που αφορούν επιχειρήσεις υψηλού επιπέδου, πέρα ​​από τις τυπικές σταθερές συμφωνίες με τη χρήση μόχλευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Apollo έχει ήδη πραγματοποιήσει συναλλαγές και με την Air France, την Intel και τη Vonovia.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η νέα συμφωνία BP-Apollo πραγματοποιείται καθώς οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου απειλούν την ικανότητα των πετρελαϊκών κολοσσών να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις επαναγορές μετοχών, οι οποίες είναι πια αναγκαίες για την προσέλκυση επενδυτών.

Μεγάλο το χρέος

Παρόλο που η BP έχει αποπληρώσει σημαντικά ποσά χρέους τα τελευταία χρόνια, ο ισολογισμός της εξακολουθεί να είναι πιο αδύναμος από άλλους ανταγωνιστές.

«Το χρέος της BP είναι πολύ υψηλό και αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει», δηλώνει ο Biraj Borkhataria, επικεφαλής στην RBC Europe.

«Θετικό είναι αν πουληθεί ένα περιουσιακό στοιχείο, αλλά υπάρχουν οι σχετικές απώλειες κερδών», προσθέτει.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η BP χρειάζεται μια τιμή πετρελαίου περίπου στα 90 δολάρια ανά βαρέλι, προκειμένου να διατηρήσει την επαναγορά, επισημαίνοντας ότι θα απαιτηθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αποτίμηση της συμφωνίας για να αξιολογηθεί πλήρως ο αντίκτυπός της.

Διαβάστε επίσης: 

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Δεν υπάρχει οριζόντια αύξηση των τιμολογίων του νερού – Σε αποκλιμάκωση οι τιμές χονδρικής στο ρεύμα

Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Με παρέμβαση ΗΠΑ και Εμιράτων ολοκληρώνεται η συμφωνία

Eurelectric: Έως και πενταπλάσιες οι τιμές ρεύματος στον ευρωπαϊκό Νότο – Παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στην ΕΕ