Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

BP: Γιατί «φρενάρει» το πράσινο σχέδιό της για μείωση της παραγωγής πετρελαίου-αερίου έως το 2030

Murray Auchincloss φωτογραφία: Christopher Pike/Bloomberg

Murray Auchincloss, CEO BP φωτογραφία: Christopher Pike/Bloomberg

Eγκαταλείπει το “πράσινο” σχέδιο της η BP, που περιλαμβάνει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου έως το 2030, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ο διευθύνων σύμβουλος Murray Auchincloss περιορίζει τη στρατηγική ενεργειακής μετάβασης της εταιρείας για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Σημειώνεται ότι όταν αποκαλύφθηκε η στρατηγική της BP το 2020,  ήταν η πιο φιλόδοξη του κλάδου, καθώς η εταιρεία δεσμευόταν να μειώσει την παραγωγή κατά 40%, ενώ παράλληλα θα αναπτυσσόταν γρήγορα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός, μείωσε τον στόχο τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους στο 25%, γεγονός που σημαίνει ότι η παραγωγή θα άγγιζε τα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στο τέλος της δεκαετίας, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις και όχι στην ενεργειακή μετάβαση.

Νέες επενδύσεις

Η εισηγμένη στο Λονδίνο, στοχεύει τώρα σε αρκετές νέες επενδύσεις στη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο του Μεξικού για να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανέφεραν οι πηγές.

Ο Auchincloss ανέλαβε το τιμόνι τον Ιανουάριο, όμως δυσκολεύτηκε να ανακόψει την πτώση της τιμής της μετοχής, η οποία είχε χαμηλότερες επιδόσεις από τους ανταγωνιστές της μέχρι στιγμής φέτος.

Παράλληλα, ανακοίνωσε μια προσπάθεια εξοικονόμησης κόστους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2026

Ο 54χρονος Καναδός, προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την προσέγγιση του προκατόχου του Bernard Looney που απολύθηκε αφού πρώτα δημιουργήθηκε ένα σκάνδαλο.

Κατόπιν αναστάτωσης, ο Auchincloss υποσχέθηκε να επικεντρωθεί στις αποδόσεις και να επενδύσει πρωτίστως στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ συνεχίζει να στοχεύει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Εξάλλου, η BP έχει επενδύσει δισεκατομμύρια σε νέες επιχειρήσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αφού μείωσε τις θέσεις στην ομάδα ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου από το 2020.

Οι επενδυτές αμφισβητούν τώρα την ικανότητα του ομίλου να αποφέρει κέρδη βάσει τρέχουσας στρατηγικής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Shell έχει επίσης επιβραδύνει τη στρατηγική της για την ενεργειακή μετάβαση από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο διευθύνων σύμβουλος Wael Sawan τον Ιανουάριο, πουλώντας θυγατρικές ηλεκτρικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών και περιορίζοντας έργα όπως αυτά που αφορούν την υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Η μεταστροφή και των δύο εταιρειών έγινε στον απόηχο της ανανεωμένης εστίασης στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, μετά το σοκ τιμών που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022.

Επιστροφή στη Μέση Ανατολή

Σύμφωνα με το Reuters, η BP βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες για επενδύσεις σε τρία νέα έργα στο Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, κατέχει μερίδιο 50% σε μια κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το γιγαντιαίο κοίτασμα πετρελαίου Rumaila στα νότια της χώρας, όπου λειτουργεί εδώ και έναν αιώνα.

Τον Αύγουστο, η BP υπέγραψε συμφωνία με την ιρακινή κυβέρνηση για την ανάπτυξη και την εξερεύνηση του πετρελαϊκού κοιτάσματος Κιρκούκ στο βόρειο τμήμα της χώρας, που θα περιλαμβάνει την κατασκευή σταθμών παραγωγής ενέργειας και ηλιακής ενέργειας.

Με τις νέες συμφωνίες αναμένεται να εφαρμοστεί ένα πιο γενναιόδωρο μοντέλο κατανομής κερδών, ανέφεραν οι πηγές.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να επενδύσει στην εκ νέου ανάπτυξη κοιτασμάτων στο Κουβέιτ.

Επιπλέον, στον Κόλπο του Μεξικού, η BP ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην ανάπτυξη της Kaskida, μιας μεγάλης και πολύπλοκης δεξαμενής πετρελαίου, ενώ ταυτόχρονα στα σχέδιά της είναι να δώσει το “πράσινο φως” για την ανάπτυξη του κοιτάσματος του Τίβερη.

Διαβάστε επίσης: 

Shell: Μειώθηκαν τα περιθώρια διύλισης στο τρίτο τρίμηνο

Ελλάκτωρ: Η Βιώσιμη Ανάπτυξη βασικός πυλώνας του αναπτυξιακού του μοντέλου

NN Hellas: Υπερδιπλασιασμός στα κέρδη προ φόρων το 2023 – Έφτασαν τα 24,3 εκατ. ευρώ